Dżdżownica w doniczce !

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
pawels23
200p
200p
Od: 26 lut 2008, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Dżdżownica w doniczce !

Post »

Mam może nieco dziwne pytanie... Czy to dobry pomysł, aby umieścić dźdźownicę w doniczce?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo zły. :D
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:shock: :shock: :shock: A w jakim celu chcesz to zrobić :lol:
Awatar użytkownika
pawels23
200p
200p
Od: 26 lut 2008, o 16:48
Kontakt:

Post »

myślałem o spulchnianiu gleby, ale widzę ( :shock: ) że nie był to genialny pomysł :)
tak też przypuszczałem
Awatar użytkownika
Administrator
---
Od: 28 gru 2006, o 10:35
Kontakt:

Post »

Ciekawe czemu zły, czy może ktoś wyjaśnić ? ... nowatorski pomysł :wink: :D
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Admin.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Ponieważ dżdżownica w doniczce z uwagi na małą ilość składników pokarmowych jakich potrzebuje do życia po pewnym czasie zaczyna uszkadzać korzenie a jak się rozmnoży a to obojnak wtedy marne szanse by roślina przeżyła, owszem w gruncie na dworze są pożyteczne i spulchniają ziemię przewietrzając ją i likwidując jednocześnie szkodliwe grzybnie czy szczątki materii organicznej ale w doniczkach to szkodnik. :D
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24

Post »

Nie wolno tak, od razu odrzucać racjonalizatorskich inicjatyw.

Nikt nie zwrócił uwagi, że pawels23 nie zapytał czy można umieścić dżdżownicę w doniczce z jakąś rośliną. Zapytał: "czy można umieścić dżdżownicę w doniczce" :D :D :D

Oczywiście, że można umieścić dżdżownicę w doniczce - spróbowałem przed chwilą - zmieściła się... :D
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Awatar użytkownika
Ewik
500p
500p
Od: 29 lut 2008, o 14:44

Post »

moje doświadczenie z dżdżownicą w doniczce:

nie wiedziałam, że ona tam jest, roślinka rosła marnie, ale to były moje początki w hodowaniu kwiatów...
pewnego dnia moja siostra wstając z łóżka na coś nadepnęła i ze zgrozą stwierdziła, że to ONA, dżdżownica...
pytanie - skąd się wzięła?
wyjaśnienie przyszło po jakimś czasie...
kiedy zmarniałą roślinkę postanowiłam ratować i przesadzić...
w doniczce była już tylko " przetrawiona" ziemia, same " gruzełki" ...
a głodna dżdżownica chyba wyszła z doniczki w celu znalezienia nowego jedzonka...

pozdrawiam :)
Kwiatuszki Ewy
Działeczka mojej Mamy i moja
Pamiętajcie o ogrodach przecież stamtąd przyszliście
Awatar użytkownika
Onak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2006, o 17:58
Kontakt:

Post »

Ja też pewnego razu znalazłam dżdżownice w doniczce z bazylią - a, że odkryłam ja po powrocie z urlopu, nie sądziłam, że to właśnie dżdżownica jest przyczyna tego, że moja bazylia jest taka poobgryzana... caluśka, poobrywana..
Akurat w czasie naszego urlopu mieszkaniem miały się zajmować siostry mojego męża, myślałam, że to one mi obgryzły bazylkę :lol:
Ale się uśmiałam, jak pewnego ranka zobaczyłam wokół doniczki porozsypywane grudki ziemi a pod bazylią grubaśna dżdżownice, fuuuuuj! Była okropnie najedzona. Fe! Wywaliłam ją od razu, bazylie, przycięłam i po miesiącu odżyła, choć nie wyglądała zbyt dobrze. :wink:
Nie radzę nikomu dawać dżdżownicy do donicy z roślinką :? :)
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie ;:173
Awatar użytkownika
MamaOli
50p
50p
Od: 4 gru 2007, o 21:30

Post »

Ja też miałam przygodę z dżdżownicami (i to sporą ilością) Obok mojego bloku leżały wielkie hałdy ziemi po budowie. Chcąc zaoszczędzić na kupnie ziemi do kwiatów, wzięłam tę z hałdy, bo to tereny porolnicze, więc ziemia żyzna. Wyobraźcie sobie, w jakim byłam szoku, gdy pewnego wieczora usłyszałam szelest i zobaczyłam, że moje petunie na balkonie ruszają się!!! I to nie jedna, ale kilka w różnych doniczkach!!! Najpierw włosy mi dęba stanęły ze strachu, myślałam, że to duchy jakieś i uciekłam z balkonu. A następnego dnia wywaliłam ziemię z donic i co znalazłam??? - Pełno dżdżownic! Kwiatki zmarniały, bo miały ogryzione korzonki... :cry:
Pozdrawiam, Marta.

moje roślinki
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49

Post »

Wniosek nasuwa sie prosty-żadnych dżdżownic do doniczek zamieszkiwanych przez kwiatki :D
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
filip11
200p
200p
Od: 9 mar 2007, o 17:19
Kontakt:

Post »

Więc jak uniknąć dżdżownicy w ziemi :D W szczególności gdy już w niej jest.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Przemo pisze:Ponieważ dżdżownica w doniczce z uwagi na małą ilość składników pokarmowych jakich potrzebuje do życia po pewnym czasie zaczyna uszkadzać korzenie a jak się rozmnoży a to obojnak wtedy marne szanse by roślina przeżyła, owszem w gruncie na dworze są pożyteczne i spulchniają ziemię przewietrzając ją i likwidując jednocześnie szkodliwe grzybnie czy szczątki materii organicznej ale w doniczkach to szkodnik. :D
Dżdżownica chociaż jest obojnakiem, sama siebie nie zapładnia, widocznie
nie dosięgnie, albo się sobie nie podoba.
Nie żre korzeni tylko rozłożoną martwą, mokrą substancję organiczną.Roślinie
nie zagraża, ale może wyjsć z doniczki, jeśli ziemia jest zalana albo przesuszona.
filip11
200p
200p
Od: 9 mar 2007, o 17:19
Kontakt:

Post »

Czyli nie jest tak źle jak nam się wydaje :P. Chociaż już sam nie wiem komu wierzyć :lol:.
Awatar użytkownika
Onak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2006, o 17:58
Kontakt:

Post »

mirzan pisze: Nie żre korzeni tylko rozłożoną martwą, mokrą substancję organiczną.Roślinie
nie zagraża, ale może wyjsć z doniczki, jeśli ziemia jest zalana albo przesuszona.
Nie jestem pewna czy roślinie nie zagraża - u mnie obżarła połowę bazylii... ledwo ją odratowałam... :roll: :wink: :wink:
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie ;:173
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”