Róże pięknie rosną i kwitną ,u mnie wciąż sucho ,od wczoraj kopię dziurę na clematis zakupiony na targach, woda wlana ...jutro kolejny dzień kopania..,mam nadzieje ,że woda wsiąknie po 5 godzinach wsiąkło 5 cm...nieźle ...no nie...?Uroki gliny...
Ogródek chatte - cz. 11, druga część lata i jesień ...
- Alionuszka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 cze 2009, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogródek chatte - cz. 11, druga część lata i jesień ...
Izka żuczek gnojarz mnie rozbawił,a właściwie komentarz...
...biedny...
Róże pięknie rosną i kwitną ,u mnie wciąż sucho ,od wczoraj kopię dziurę na clematis zakupiony na targach, woda wlana ...jutro kolejny dzień kopania..,mam nadzieje ,że woda wsiąknie po 5 godzinach wsiąkło 5 cm...nieźle ...no nie...?Uroki gliny...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- evikc
- 500p

- Od: 18 lis 2010, o 00:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam różę w podobnym kolorze i nawet teraz kwitnie. Muszę jej zrobić zdjęcie może o ta sama.

- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Aguś, skoro rosną w jednym miejscu wiele lat, to na pewno czas je przesadzic
I hiacyntach pamiętam, bo sadziłam niedawno lilie (masakra) i parę narcyzów. Teraz czas na hiacynty, tylko gdzie ja je mam posadzić?
Nelka, komentarz sam się cisnął na usta, wystarczy spojrzeć
A lubię te zuczki, w przeciwieństwie do wszystkich pozostałych. Nie żrą liści ani kwiatów, ciężko pracują tocząc swoje gówniane kulki ...Poczciwe są
U mnie jeszcze bardziej sucho. O mało nie usechł mi guzikowiec!
Lilie sadziłam 3 dni! Wszystko przez suszę, bo wtedy osypujący sie piach trudniej wybierać z dołka a jeszcze trudniej nasączyć go wodą. Wcale nie lepiej niż z gliną
Jak pomyslę o sadzeniu czegokolwiek tam, gdzie nie było regularnego podlewania ( a tylko takie miejsca mi zostały) to mnie zimny pot oblewa! Ale trzeba sadzić
Ewuś, róż w podobnym kolorze jest dość sporo. Różnią się jednak między sobą, tylko zdjęcie nie zawsze oddaje dokładnie dany kolor.
I hiacyntach pamiętam, bo sadziłam niedawno lilie (masakra) i parę narcyzów. Teraz czas na hiacynty, tylko gdzie ja je mam posadzić?
Nelka, komentarz sam się cisnął na usta, wystarczy spojrzeć
A lubię te zuczki, w przeciwieństwie do wszystkich pozostałych. Nie żrą liści ani kwiatów, ciężko pracują tocząc swoje gówniane kulki ...Poczciwe są
U mnie jeszcze bardziej sucho. O mało nie usechł mi guzikowiec!
Lilie sadziłam 3 dni! Wszystko przez suszę, bo wtedy osypujący sie piach trudniej wybierać z dołka a jeszcze trudniej nasączyć go wodą. Wcale nie lepiej niż z gliną
Ewuś, róż w podobnym kolorze jest dość sporo. Różnią się jednak między sobą, tylko zdjęcie nie zawsze oddaje dokładnie dany kolor.
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
I znów mój ulubiony kolor.... 
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- chatte
- Przyjaciel Forum

Grażynko,, moje róże są jeszcze młode, ale ... będę wszystkie sadzonkować i jak uda się z generała w tym roku zrobić sadzonkę, to zrobię 
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Izulku będe trzymała kciuki, zeby wszystkie patyczki Ci się ukorzeniały i to szybko....

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- chatte
- Przyjaciel Forum

To na pewno nie zaszkodzi 
Izuniu skracam tuje by łatwiej było je co roku formować a po za tym są już za wysokie i zaczynam się czuć na działce jak osaczona. Teraz mi żal wyjeżdżać bo gdy wrócę wszystko będzie marnie wyglądać no i jaka będzie pogoda i czy jeszcze będzie coś kwitło.
- chatte
- Przyjaciel Forum

Danusiu, czujesz się jak osaczona? A ja się nie mogę doczekać, żeby moje urosły i zasłoniły mnie przed sąsiadem
Taka osłonięta czuję się dobrze, bo ogród to mój azyl i nie chcę w nim spotykać wścibskich spojrzeń.
Nie wiem kiedy wracasz (nawet nie wiem kiedy wyjeżdżasz?), ale dopóki nie przyjdzie pierwszy przymrozek, powinny kwitnąć róże, astry, chryzantemy i inne jesienne kwiaty. Tylko nie wiadomo, kiedy ten przymrozek nadejdzie
Nie wiem kiedy wracasz (nawet nie wiem kiedy wyjeżdżasz?), ale dopóki nie przyjdzie pierwszy przymrozek, powinny kwitnąć róże, astry, chryzantemy i inne jesienne kwiaty. Tylko nie wiadomo, kiedy ten przymrozek nadejdzie
- mag

- Od: 20 mar 2008, o 09:41
Izulku
Ale niespodzianka
Powiedz mi teraz jeszcze na jakiej głębokości posadzić to cudo? Na razie dałam prowizorycznie do doniczki ze żwirkiem i stoi tak na +- 20cm.
Ale niespodzianka
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Izo piękny ten Generał
I w ogóle róże super pokazujesz i się o nie troszczysz. Ja o moich (trzech) prawie nie pamiętam
Choć od Ciebie multiflora radzi sobie sama i swoimi rozmiarami nie pozwala o sobie zapomnieć
Aster taki inny, nietypowy chyba u Ciebie widziałem czy coś pokręciłem
Różnił się pokrojem od znanych mi astrów.
Aster taki inny, nietypowy chyba u Ciebie widziałem czy coś pokręciłem
- chatte
- Przyjaciel Forum

Madzieńku, bardzo się cieszę, że Ty się cieszysz!
Nie widać na łodyzkach, gdzie sięgała woda? To wsadź tak, żeby korzenie były kilka cm pod wodą.
Ja sadziłam wszystkie swoje rosliny w kupce gliny i stawiałam toto na półce. I jakoś sobie radzą, tylko glina gdzieś znikła niektórym
Jacku, róże od ubiegłego roku stały się u mnie roslinami naczelnymi
Dla Ciebie jeszcze widać nie przyszedł czas róż, ale przyjdzie prędzej, czy póćniej. To jest nieuniknione
Multiflora to dzikuska, poradzi sobie w każdych warunkach
W tym roku w moim wątku na razie pojawił się tylko jeden aster, ten od Ciebie
Może widziałeś w innym wątku? ...
Nie widać na łodyzkach, gdzie sięgała woda? To wsadź tak, żeby korzenie były kilka cm pod wodą.
Ja sadziłam wszystkie swoje rosliny w kupce gliny i stawiałam toto na półce. I jakoś sobie radzą, tylko glina gdzieś znikła niektórym
Jacku, róże od ubiegłego roku stały się u mnie roslinami naczelnymi
Multiflora to dzikuska, poradzi sobie w każdych warunkach
W tym roku w moim wątku na razie pojawił się tylko jeden aster, ten od Ciebie
- mag

- Od: 20 mar 2008, o 09:41
Aaaa, no widzisz, to za głęboko wsadziłam
Zimą też na takiej płyciźnie?
- chatte
- Przyjaciel Forum

Tak, Madziu, ja nic nie ruszam w swoim oczku, nie zmieniam na zimę niczego 
- Ellaa

- Od: 6 lip 2008, o 23:59
- Kontakt:
Witaj Izuśchatte pisze: A powinnaś była!Tylko błagam, nie traktuj tego jako dług!
Nawet jeśli jeszcze nie można mówić o nadmiarze, to dzielenie się jest, jak mi sie zdaje, odruchem naturalnym, więc jeśli występuje coś w nadmiarze, to ... no kurczę, to Ty mi wyświadczysz uprzejmość, że zechcesz przyjąć nadwyżkiJa zaś, w drodze rewanżu, wyświadczę Ci uprzejmość wysyłając rosliny pocztą ;) Zatem mozna powiedzieć, że jesteśmy kwita
Pewnie, że nie ma obowiązku bywania na forum, ale nie odpowiedzieć na post adresowany do konkretnej osoby, i to z tak miłą propozycją, toż to byłby niemal grzech
Izuniu jesteś dobrym człowiekiem, Twoja wielkoduszność jest doprawdy wzruszająca, niestety, nie mogę się zgodzić na Twoją propozycję .....czułabym się bardzo niezręcznie, a ja nie lubię się tak czuć
Musisz przecież wykopać i podzielić roślinę, zabezpieczyć na czas wysyłki, kupić np. kopertę, albo postarać się o jakieś pudełko, pofatygować się na pocztę, opłacić przesyłkę....nagimnastykujesz się przy tym niemało, a ja mam ją po prostu, ot tak sobie przyjąć.....i Ty jeszcze twierdzisz, że będziemy kwita.....mowy nie ma
Izuś, to Ty mi wyświadczysz uprzejmość, jeśli się zgodzisz przynajmniej na zwrot kosztów opakowania i wysyłki, ale może lepiej by było, gdybyś sobie wybrała jakąś roślinę z mojego ogródka w rewanżu za panstemona....taka opcja najbardziej by mi odpowiadała.
Co do gipsówki, to przesadzałam ją już dwa razy zanim wylądowała w doniczce....to zapewne znaczy, że młoda jest jeszcze....no ale jak miała dojrzeć skoro jej na to nie pozwoliłam
Rabata, nad którą pracuję jest długa i szeroka, na pewno dla rozłożystej gipsówki będzie dość miejsca