Storczykowe przygody

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sama
500p
500p
Od: 28 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczykowe przygody

Post »

Joasiu bardzo mi miło, że podobają Ci się moje storczyki. Mężowi przekażę komplement :wink:
Na chwilę obecną raczej nie mam co liczyć na nowe egzemplarze - najwcześniej może na urodziny

Lucyno a no fakt smutno troszkę jak przekwitają ulubieńce ale im też należy się odpoczynek - byle nie za długi :D
Na pocieszenie mam kilka odbić pędów - no i nowe pędziki. Więc nie będzie to czysto zielony okres

Magdo a zaglądaj zaglądaj będzie mi bardzo miło. Mam nadzieję, że zmarzluch będzie chętnie kwitł :D Na chwilę obecną śliczna kaskada kwiatów na nim - mimo, że jeden pędzik już zrzucił wszystkie.
Mój tygrysek nie pachnie :( A szkoda - może przy następnym kwitnieniu - kto wie. Na chwilę obecną niestety zasuszył mi kilka malutkich pączków.

Małgosiu
właśnie nie do końca jestem przekonana czy to korzonek - jest dość specyficzny chociaż poniżej pędów na których kwitnął - zobaczymy - co by to nie było i tak cieszy bo to oznaka życia :D

Henryku jeżeli to tylko pęd to oczywiście, że pokarzę kwitnienie :D

A co do cudaczka to hmm wrażka jest zrośnięta z płatkiem - śmiesznie to wygląda.
Ciekawe jak będzie wyglądał kolejny rozkwitnięty kwiat
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p
Od: 23 cze 2011, o 13:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniko, piękne zdjęcia ;:138 - ten herbaciany jest bardzo ładny ;:108 fajnie wygląda ;:138
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Monia jedne przekwitają a drugie szykują się do kwitnienia, na farbowanym będzie pędzik ;:108
Herbaciany cudaczek uroczy, co to też sprawiło taki jego wygląd ?
Awatar użytkownika
sama
500p
500p

Post »

Piotrze dziękuję

Kasiu też mi się wydaje, że to pędzik ale 100% pewności nie miałam - herbaciany odbił na pędzie i jeden pączek był dziwny - no i ten dziwny właśnie tak się rozwinął - ciekawa jestem jakie będą pozostała na odbiciu :roll:
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Monia jeśli to maleństwo jest jakby plaski trójkącik to pędzik jak się patrzy
Awatar użytkownika
sama
500p
500p

Post »

MA ten charakterystyczny kształt :D
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p
Od: 3 sie 2007, o 13:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Będzie kolorowo ;:138 Dziwaczek kojarzy mi się z motylkiem :lol: Bardzo bardzo jest ;:108
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
syljed
200p
200p
Od: 17 lis 2010, o 18:12

Post »

sama pisze:Kasiu a taki sobie był...

Obrazek
Piękny widok ;:3
Pozdrawiam Sylwia
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
sama
500p
500p

Post »

Sylwio - był ładny widok - ale jestem dobrej myśli, że jeszcze się to kiedyś powtórzy

Adasiu pewnie, że zakwitnie masz dobrą rękę do kwiatów

Tomku fajne skojarzenie :D

A ja mam do Was pytanie - zrobiło się już chłodno (szczególnie rano i wieczorem) - moje storczyki na parapecie ale okno mam praktycznie cały czas otwarte (w nocy też)
Jak myślicie jaka temperatura może im zaszkodzić? Czytałam już wiele o temperaturach tolerowanych przez storczyki ale jestem ciekawa Waszej opinii no i doświadczeń bo jakby nie było to będzie pierwsza jesień/zima dla większości moich podopiecznych.
Zaczynając przygodę z forum miałam 2 starsze storczyki (przy których wiele błędów popełniłam) i jednego świeżego "zmarzlucha"

A no i muszę wypowiedzieć wojnę ziemiórkom bo mi się zalęgły w amarylisach ale ona obok storczyków :evil:
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

jeżeli o mnie chodzi to na jednym z moich okien, wschodnim, stoi kilka storczyków, Phalaenopsis. Jak było ciepło okno było otwarte w dzień w nocy i nie było żadnego problemu. Mimo że stały na parapecie to powietrze nie leciało bezpośrednio na nie, nie stały też w przeciągu. Obecnie ( od kilku dni ) okno mam uchylone na od góry naokoło 10cm w dzień i w nocy i nie zauważyłam żeby to źle wpływało. Ale pewnie za niedługo na noc będę je już zamykać. Jak takie świeże, lekkie powietrze będzie do nich dochodzić to tym lepiej dla nich, ważne tylko żeby nie stały w przeciągu.
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p
Od: 23 cze 2011, o 13:39

Post »

Ja tez mam okno otwarte uchylnie i teraz mam je otwarte cały dzień i noc - póki nie zrobi się na tyle zimno że i mnie będzie zimno w pokoju :;230 Nie no żartuje - będę miał otwarte dopóki różnica miedzy dniem a nocą nie będzie drastycznie wielka ;:108
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Monia jak na razie spokojnie możesz je trzymać nawet przy otwartym oknie .Powiem nawet tak że jeśli obniżysz im temp. i przez dłuższą chwilę, jakieś 18 dni nie podlejesz możesz zainicjować kwitnienie czyli zmusić swoje storczyki do wypuszczenie pędów :D
Awatar użytkownika
sama
500p
500p

Post »

Dziękuje za opinie :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Moniko bordowy bardzo ładny, ale ten dziwaczek ;:224 po prostu śliczny.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Moniczko ten bordowy ma niesamowity kolor ;:138 , białasek dużo pączków, a cudaczek to mój ulubieniec ;:108 nie wiem czemu, ale mam słabość do takich odmieńców :lol:
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”