Mój ogród dopiero powstaje

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Re: Mój ogród dopiero powstaje

Post »

Aniu podziwiam twój ogród, przybyło wiele ciekawych roślin a zwłaszcza krzewów. Ostatnie zakupy są rewelacyjne a kapturnica czerwona :shock: to dla mnie absolutna nowość, ciekawa jestem jak będziesz sobie radziła z jej uprawą. Robisz przepiękne zdjęcia. ;:138 ;:138 ;:138
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, śliczne zdjęcia. Te borówki tak fantastycznie wybarwione ;:138
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Aniu - zdjęcie Pana Słonecznika - jest bosssssskie! :lol:
A będą zdjątka zimowitów???
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu mam nadzieję, że to nie ostatnie słoneczne barwy, bo ja na ciepełko i słońce mam jeszcze chrapkę :D
Nie mniej zdjęcia są niezwykle energetyczne, a pierwsze (słoneczniczek?) najchętniej bym skradła na tapetę :lol:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
aliah
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 wrz 2011, o 11:47

Post »

Cześć Aniu:)
Przeczytałam cały wątek od dechy do dechy, robisz _piękne_ zdjęcia i naprawdę miło czyta się Twoje posty. No i na stronie trzydziestej którejś dotarłam do ZTŻ, a na zdjęciu... moja mama, która specjalnie do mnie przyjechała i kawałeczek mnie;)
Szkoda, że nie trafiłam tu wcześniej, może byłyby roślinne pogaduchy przy okazji wystawy:) U nas wszystkie osobniki żeńskie mają tę samą chorobę objawiającą się wysokimi rachunkami z ogrodniczych :) Ale widzę, że to nie tylko rodzinne ale i wysoce zaraźliwe, pleni się w społeczeństwie jak grypa...
Pozdrawiam serdecznie, dalej będę podglądać Twój ogródek i niestety, przez Ciebie, wydłużać listę roślin do posadzenia ;)
Al.
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Irenko dziękuję za odwiedziny ;:196 Troszkę przybyło, ale niestety nie tak dużo jak bym chciała. Na kapturnicę skusiłam się pod wpływem bagienka Krzysztofa (krzysztof01). Sama jestem ciekawa co z tego wyniknie :?

Mariolko bardzo dziękuję za miłe słowa. Borówki pięknie przebarwione- tylko jakby za wcześnie zimą straszą :roll:

Marysiu bardzo ci dziękuję ;:196 Zdjęcia oczywiście będą, ale jak mi z powrotem internet uruchomią- bo chwilowo przerwa techniczna i korzystam gościnnie. :cry:

Iwonko przyznam szczerze, że piękność na pierwszym zdjęciu jest bezimienna. Co do podkradania to bardzo mi miło ;:196

Aliah :wit bardzo dziękuję za odwiedziny i miłe słowa ;:196 Zapraszam, a do roślinnych pogaduch na pewno będą okazję. Choć muszę przyznać, że ja dopiero raczkująca ogrodniczka :oops:
krzysztof01
1000p
1000p
Od: 17 mar 2010, o 12:18
Kontakt:

Post »

anka_ pisze:A tak z innej beczki- co jest skutecznego na prosionki- bo prawie wykończyły mi wiązą który czeka w donicy na wsadzenie. Dzisiaj go reanimowałam. Ale to dziadostwo także w innych miejscach widoczne. :pogon
Nie pomyliłaś się przypadkiem, na pewno chodzi Ci o http://pl.wikipedia.org/wiki/Prosionek_szorstki :roll: one przecież są nieszkodliwe i żywią się martwą materią organiczną.
anka_
ZBANOWANY

Post »

Krzysztofie nie pomyliłam się, ale może doprecyzuję- wiąz jest w doniczce i te 'cudowne' stworzenia zrobiły sobie w niej gniazdo. Efekt - gołe korzenie i garsteczka ziemi. Ale i nie do końca on taki miły http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=13855 Czy dziury w moich hostach to ich sprawka to nie wiem, ale jest ich od groma. I powiem szczerze, że zaczynają mnie denerwować :evil:

Marysiu obiecane fotki :D Jeszcze raz baaardzo (nie)dziękuję ;:196
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
anka_
ZBANOWANY

Post »

Rozplenica
Obrazek

Wrzosy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

Anetko uwielbiam twoje zdjęcia ;:180 mogłabyś zdradzić jakim aparatem je robisz
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
anka_
ZBANOWANY

Post »

krzysztof01 pisze:Aniu zwróć uwagę na to że muchołówki podobnie jak kapturnice wymagają odpowiednich warunków zimowania. :roll:
Pomijaj już kwestię tego iż oba gatunki mają bardzo specyficzne wymagania glebowe.
W każdym bądź razie uprzedź swoje dziecko że raczej nie uda mu się tej ślicznej roślinki utrzymać zbyt długo w dobrej formie. :( aha i jeszcze jedna sprawa, muchołówka nadmiernie karmiona ginie.
Krzysztofie jeszcze zapytam o muchołówki, bo ja już się pogubiłam :oops: Czy ja ten egzemplarz mogę 'wyrzucić na dwór" i zimować tak jak kapturnicę :? Na jednej ze stron o owadożerach przeczytałam, że jedna pułapka może zamknąć się max 3 razy - teraz już rozumiem dlaczego ginie z przejedzenia :D

Obrazek

Obrazek

Iwonko imię się wprawdzie nie zgadza ale bardzo dziękuję za miłe słowa :oops: Co do aparatu to wstydu nie będę sobie robić :lol: PW
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Anuś :wit
Ależ masz przepiękne kępy wrzosów :D Rozrośnięte, dorodne i wspaniale ukwiecone....cudo ;:180 Ile lat już u Ciebie rosną :?:
Kłosy rozplenicy wyglądają prześlicznie. Koniecznie muszę sobie posadzić troszkę trawek :D
krzysztof01
1000p
1000p
Od: 17 mar 2010, o 12:18
Kontakt:

Post »

Anno ja również będę w tym roku próbował zimować muchołówkę w ogrodzie.
Muchołówka musi przejść okres spoczynku w obniżonej temperaturze (?) wytwarza wtedy formę przetrwalnikową która powinna dać sobie u nas radę pod warunkiem, że będzie posadzona w bagienku i dobrze przykryta najlepiej stroiszem. Oczywiście idealną kołderką jest mech torfowiec ale na to aby się rozrósł potrzeba czasu.
Nikt jednak nie da Ci gwarancji, że zarówno kapturnice jak muchołówki przetrwają naszą zimę w ogrodzie.
Co do tego że pułapka może zamknąć się tylko trzy razy to może trochę za duże uproszczenie, nie może tego na pewno jednak robić w nieskończoność.
anka_
ZBANOWANY

Post »

Witaj Agnieszko :wit dziękuję bardzo za odwiedziny i miłe słowa ;:196 Wrzosy rosną u mnie ok 5 lat, tak dokładnie to nawet nie wiem ;:24 Po zimie bardzo kiepsko wyglądały, ale stwierdziłam że dam im szansę- poszedł oprysk i podsypka z torfu i chociaż nie wróciły do pełnej formy to wydaje mi się, że tak źle nie wyglądają :D Rozplenicę uwielbiam- jest cudna, bezproblemowa, nieekspansywna ale szybko tworzy ładne kępy. Jak dla mnie- same zalety. Jeszcze parę trawek czeka na wsadzenie. I to na pewno nie ostatnie u mnie. :D

Krzysztofie dziękuję za rady i wyjaśnienia ;:196 Jesteś skarbnicą wiedzy ;:180
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

A więc prawdę mówią ci co twierdzą, że zdjęcia robią ludzie a nie aparaty ;:180
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.