Zielsko między kamieniami

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
tulipan1
50p
50p
Od: 26 sie 2011, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Zielsko między kamieniami

Post »

Witam. Co można zrobić, żeby na takim pasie wzdłuż domu nie wyrastało zielsko? Wyrywałam wszystko ok.1,5tyg.temu, znow to samo. Dodam, że pod kamyszkami jest tylko ziemia. Czy położenie folii lub czegoś innego coś da? Tak by "ziemia oddychała" a nic nie wyrastało. Prosze o poradę, bo jestem "zielona" i spędza mi to sen z powiek. Pozdrawiam.

http://imageshack.us/photo/my-images/155/1006867ve.jpg
Awatar użytkownika
krzysiek1240
200p
200p
Od: 23 lut 2008, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielsko między kamieniami

Post »

Podłóż pod kamienie agrowłókninę i po sprawie. :wink: Przez nią będzie wsiąkać woda i ziemia będzie ,,oddychać''. :wink:
Pozdrawiam Krzysiek
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A ja powiększył bym grubość warstwy żwiru i zmienił jego frakcję na większą. Widać ze zdjęcia, że masz tam mieszankę żwiru z łamanego kamienia z piasakiem. Stąd ten problem. Myślę, że sam żwir o frakcji 2 do 4 cm i grubości warstwy ok 10 cm rozwiąże problem. Bardzo dobry do tego celu jest żwir rzeczny, płaski owalny. Agrowłóknina pod żwirem zapobiegnie "wbijaniu" się żwiru w podłoże i wychodzeniu piasku z podłoża wyżej, co w efekcie zapobiegnie pojawianiu się chwastów.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22

Post »

Witam,
Zarówno agrowłóknina jak i większa frakcja żwiru i jego grubsza warstwa zapewnią odpowiednie zacienienie podłożu, a w takich warunkach chwasty nie mają szansy. Sam żwir jest o tyle mniej pewnym rozwiązaniem z racji bycia materiałem mobilnym podatnym na roznoszenie po ogrodzie (jednak warstwa gr. 10-15 cm powinna rozwiązać problem).
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
tulipan1
50p
50p
Od: 26 sie 2011, o 16:47

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedzi ;:180
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”