Działka korzo_m cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka korzo_m cz. 4

Post »

No to się napatrzyłam na śliczną rabatę astrową.
Przypomniały mi się moje rabaty z dawnych czasów........ech.....co to były za czasy.
Ścinaliśmy je do wazonów na stół w domu i jedząc obiad miałam je zawsze przed oczami.
Piękne to były bukiety i utkwiły mi w pamięci jak widać na długo. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grażynko ta rabatka co dzień piękniejsza, samo kwiecie.
Ja też pamiętam astry z dawnych lat, nie było myle odmian, kolorów, ale zawsze się udawały. Ja teraz kwiatów mało ścinam, mam je blisko w ogródku, więc rankiem i po południu robię spacerek wśród rabatek.

Dziś kolejny dzień upałów, nie dało się nic zrobić w ogródku, jedynie podlewanie, podlewanie.......

Dla Małgosi moje papryczki
Obrazek Obrazek
róże
Obrazek Obrazek

Obrazek
tygrysówka, myślałam że cebulki straciłam, a dziś miłe zaskoczenie
Obrazek
zimowity
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Dorka , szykuj się , bo wpadniemy do Ciebie - po Ciebie , jadąc do Józia . Sobota , między godz. 13.30 , a 14.30 . Pasuje ?

A papryki lepiej schowaj przede mną - uwielbiam w każdej postaci , a zwłaszcza na surowo .

Róże i spółka ....mmmmniam , mniam .... ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko zapraszam serdecznie, telefon będę nosiła przy sobie (u nas kiepski zasięg) wtedy wytłumaczę dokładnie jak nie błądzić w mojej wiosce.
Tylko uprzedzam nie dam rady na te upały wyplewić rabatek, także zobaczycie lekko zarośnięte.
Czekam na Was.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Dorotko astrowa rabata tak pięknie wygląda choć wszystkim wiadomo,że astry zwiastują zbliżającą sie jesień. Uprawa astrów zawieszona na kołek - za drogi interes z racji ciągłych oprysków na choroby grzybowe - mokry teren.
Podobnie jest z chryzantemami ale do nich znów wróciłam. Jestem zdziwiona,że u Ciebie juz kwitną.
W jakich terminach uszczykujesz je bo mnie się wydaje ,że u niektórych zrobiłam to zbyt późno a z drugiej strony chciałam mieć kwiaty tak w połowie października
Bardzo podoba mi się Twoja dalia - kwiat to przewaga bieli - potrzebna mi nazwa odmiany aby zamówić.
Napisz jeszcze jakiej jest wysokości i czy kwiaty ma na normalnej wysokości łodygach. Sa odmiany, u których wyjątkowo wysoko wybijają pędy z kwiatami i byle wiatr łamie je a tym bardziej jak kwiaty sa duże.
http://imageshack.us/photo/my-images/820/sam1969m.jpg/

Aha ... czyżby cebulki Tygrysówek przetrwały zimę w gruncie bo pisałaś,że zapomniałaś wykopać ?
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu u mnie piaski więc ja astrów nie pryskam niczym, po prostu rosną. Cierpimy przy takich upałach na ciągły brak wody :lol:
Tego roku nie uszczykiwałam chryzantem, zapomniałam za duży nawał pracy :;230 ale jak one urosną na ok 20 cm to delikatnie im zrywam wierzchołki. Terminem nie kieruję się, ale ich wysokością.
To są jakieś wczesne odmiany chryzantem one już przekwitają.
Nazwy odmianowej dalii nie znam, tego roku urosła na ok 120cm. Chociaż co do wysokości moich dalii mam tego roku duże wątpliwości. Te, które były wysokie w poprzednich latach są niskie, a te średnie wyrosły w górę jak zwariowane. Zapewne przyczyniła się do tego jakość gleby, przy płocie gdzie posadziłam wysokie dalie była jałowa, nawet nie dałam sadząc do dołków kompostu.
Krysiu ja mam sklerozę, teraz okazało się, że cebulki tygrysówki wykopałam, tylko brałam listeczki za kroksomię, a wczoraj zauważyłam że je mam i będzie kilka kwiatów. To moja zła organizacja ciągły pośpiech powoduje, że mam lekkie zamieszanie. Zawsze obiecuję sobie dokładność, powolność, ale przy takich ilościach jakie mam, po trzech opisach robię tak jak zawsze ;:223 Wiem, że i tak mi nawet bez podpisu zakwitną :;230 a do nazw odmianowych naprawdę nie mam głowy.
Ja robię to sama nie mam pomocy, jedynie przy przenoszeniu ciężkich gabarytów pomagają mi chłopcy, których tak zawsze nie mam przy sobie.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko, nie wiem co Ty robisz tym paprykom, ze tak Ci owocują.
Mi kolejny raz się nie udały.Po pierwsze nie chciały wiązać, choć nawet obficie kwitły, a po drugie nie mogłam sobie dać rady z mszycami - były nimi calutkie oklejone i chemia nie specjalnie na nie działała.
Już chyba więcej nie będę sadzić papryki. Szkoda, bo bardzo ją lubimy pod różną postacią ...
Albo coś jej u mnie nie pasuje, albo nie mam do nich ręki :(
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu ja miałam ten sam problem z papryką zeszłego roku. A w tym sama widzisz. Na wiosnę dał mąż pod paprykę kompost, co jakiś czas podlewałam nawozem rozcieńczeńczonym do papryki. To chyba taki dobry gatunek, mąż jak kupował sadzonki pan sprzedający nie pamiętał nazw odmian, tylko powiedział ,że nasionka z firmy Vilmorin.
Nie martw się, ja w zeszłym roku nie miałam papryki.
Ja za papryką nie przepadam, ale moi chłopcy bardzo lubią. Teraz będę robiła paprykę z pieczarkami- konserwową . W zeszłym roku przepis wzięłam z naszego forum jest rewelacyjna polecam.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Dorotko , na pewno polubiłabyś paprykę , gdybyś spróbowała faszerowanej z mięsem , w zalewie miodowej , albo węgierskie leczo , z dodatkiem pieczarek , pomidorów i cebuli ;:196 . Albo węgierski gulasz , mmmm...pycha .

Cynie masz prześliczne , kilka lat temu miałam o olbrzymich kwiatach , w odcieniach fioletu . Nasiona dostałam z USA , od koleżanki , szkoda , że potem nie zebrałam nasion , po przekwitnięciu .
Awatar użytkownika
Andrzej Max
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lip 2009, o 15:35
Kontakt:

Post »

Witaj Dorotko!
Tradycyjnie piękne Twoje rabatki, cieszę się że tygrysówki przetrwały - bardzo wdzięczne kwiatki.
Liliowce i pozostałe Twoje kwiaty , mimo ulew i wilgoci pięknie kwitną, albo się do kwitnięcia przymierzają. Budleja fioletowa też jest, pewnie jeszcze zakwitnie. Pączki się zawiązują. :uszy
Pozdrawiam słonecznie
Andrzej M.
:-) Moje ogłoszenie.
Moje kamienie Moje kamienie 2011
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko ja leczo lubię i jem, często paprykę dodaję do gulaszu. Natomiast za konserwową nie przepadam. Robię jej dużo, ale wszystko zjada mój mąż. O przepis na paprykę faszerowaną i gulasz węgierski poproszę moi chłopcy lubią bardzo ostre potrawy, a nowościami kulinarnymi się zajadają, aż miło wtedy na nich popatrzeć :;230
Ja nasionka z cynii na pewno tego roku zbiorę, bo naprawdę są ładne, mają duże kwiaty o pięknych kolorach.

Andrzeju jak ja Ciebie dawno nie widziałam, gdzieś mi zniknąłeś, dziękuję że się przypomniałeś.
No właśnie dziś przez te upały umknęły mi następne dwa kolorki tygrysówki, wieczorem zobaczyłam zwinięte kwiatki, jutro może się otworzą to zrobię im zdjęcia.
Cieszę się bardzo :tan że moje -Twoje kwiaty rosną i radują oczy, oto przecież chodziło, abyś był zadowolony. Żałuję tylko, że nie dane mi było poznać Cię osobiście, mój mąż miłe rzeczy opowiadał, a przede wszystkim powiedział "Z Andrzejem to byś sobie pogadała, bo też tak zakręcony na punkcie kwiatów jak Ty" :;230 nic dodać nic ująć, bo z mężem na ten temat ja nie porozmawiam :D

Dziś był taki upał, że cały dzień leżałam pod drzewem. Mąż, siostra, syn zaproponowali mi abym schowała się do piwnicy. Na kark położyłam serwetkę zamoczoną w zimnej wodzie, na chwilkę przynosiła tylko ochłodę, a jutro powtórka. Teraz chłodniej, ale nie da się wyjść bo atakują komary :evil:

Dziś zdjęcia wykonane przez mojego syna, kobea tak wyrosła na pergolę , że ja pomimo mojego nie małego wzrostu 170cm nie potrafiłam jej sfotografować
Obrazek

Obrazek
żółwik, od Ani- Raczek w tyle nieciekawe tło rozbijanego ogrodzenia
Obrazek

Obrazek
rozplenica, pokazuje kłoski
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Andrzej Max
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lip 2009, o 15:35
Kontakt:

Post »

korzo_m pisze:bo z mężem na ten temat ja nie porozmawiam :D
Qrczę , jakbym wiedział - to bym roślinami nie zanudzał , tylko o samochodach albo coś...
O wiem , o rybkach albo fotografii... ;:223 :;230
Pozdrawiam słonecznie
Andrzej M.
:-) Moje ogłoszenie.
Moje kamienie Moje kamienie 2011
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Rozplenica w kłoskach i kwitnące zimowity to już jesień.
U mnie też zimowity już w rozkwicie.
Dzień coraz krótszy i jak teraz się ochłodzi to już całkiem jesień zajrzy nam do ogrodów.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju temat motoryzacja to strzał w dziesiątkę :;230

Grażynko coraz więcej traw w kłosach, niektóre są tak delikatne, że nie potrafię ich sfocić.
Ja czekam na ochłodzenie, nie ma czym oddychać, a ja cały czas upocona, masakra :twisted:
Popracowałabym w rabatkach, ale się nie da.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Astry, dalie, kwitnące trawy, to niewątpliwie oznaka jesieni. Szkoda mi tego lata, bo bardzo szybko minęło.
Dla mnie mogła by taka pogoda być jak najdłużej. Fakt, ze człowiek się poci, ale mi to jakoś nie przeszkadza. Uwielbiam słońce i lato i wcale nie czekam na ochłodzenie.
Jedynie co, to w nocy mogło by trochę popadać, bo sucho się zrobiło .... No i w lesie może pojawiły by się grzyby :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”