Małe - wielkie szczęście...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Małe - wielkie szczęście...

Post »

Ewko, nasze owocówki na wiosnę (wczesną bardzo-początek marca jak pogoda pozwala pryskane były czymś z SUBSTRALA na kędzierzawość, potem powtarzany oprysk) i nic więcej.
Jabłonie i grusze spisują sie rewelacyjnie. Wiśnie i czereśnie w tym roku też, ale śliwa -tragedia. Cała w mszycach. Nie chciałam pryskać, bo owoce. Owoce zjadają od środka robale ;:223 . I tyle mam ze śliwek.
Moje owocówki to takie zwykłe odmiany, dostosowane do naszego kapryśnego klimatu a i tak nie zawsze dają radę.
Zauważyłam, ze owocują naprzemiennie, tzn. jednego roku obficie, a kolejnego słabiej.
Powinnam je obkopać i nawieść obornikiem dla wzmocnienia.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jak to człowiek się całe życie uczy ;) rudbekie bardzo mi się podobają, ale żadna jak dotąd nie zagościła na moich rabatkach - pora to zmienić... sadzi się je jesienią, prawda? u Ciebie wyglądają świetnie; fajnie też, że udało się rozwiązać zagadkę z nimi związaną... BTW - jest już wrześniowy Działkowiec? wczoraj się za nim rozglądałam i nie było nowego numeru...
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, można posadzić albo posiać. W ogrodniczych albo u babć na rynku powinny być-wszak sezon na nie. Myślę, ze gdybyś już teraz wysiała nasionka, to na przyszły rok byłyby kwiaty.
Jeżeli chcesz poczekać, to przypomnij się wiosną. Myślę, ze moje się nieco rozsieją i będę mogła się podzielić.
"Działkowca" nabyłam dzisiaj. Jest kilka fajnych artykułów i aranżacji.
Lecę do ciebie zerknąć :wit
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

O proszę ile tych rudbekii jest. To tak jak z aksamitkami, wszyscy znają jedną odmianę a jest ich całe mnóstwo.
Pozdrawiam Ida
x-ag-a
---

Post »

Justyś, chciałabym uzupełnić mój ogród o rudbekie i jeżówki - jest tak bogaty wybór odmian, że można naprawdę uatrakcyjnić rabaty, bez ponoszenia dużych kosztów... jeśli nie kupię w najbliższym czasie nic ciekawego, to uśmiechnę się do Ciebie - dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Takie owoce prosto z drzewa, to niezapomniany smak. Też posadziliśmy kilka owocowych drzewek. :wink: Mam jabłoń - oliwkę (coś jak papierówka), śliwkę węgierkę z tych co dojrzewają dopiero pod koniec września, 2 czereśnie i została mi jeszcze jedna z 3 - ch wiśni.
Owoce to też loteria. Chyba najlepiej ma się jabłoń, daje owoce prawie co roku. Śliwka - tak na przemian, a czereśnie, to zależy jak się trafi pogoda i czy akurat latają pszczółki. A wiśnie - to już całkiem porażka. Złapały jakieś choróbsko i trzeba je było szybko usunąć. Została tylko ta jedna ale do owocowania potrzebuje pary. :roll:
Miałam ochotę jeszcze na winogrona. Nawet posadziłam jakieś dwie odmiany, ale chyba źle wybrałam, ;:14 bo przez kolejne 3 lata nie zdążyły przed końcem sezonu dojrzeć i wciąż w smaku przypominały ocet. :?
A na początku to myślałam, że wystarczy posadzić drzewko i samo da nam owoce. ;:170 :;230
:wit
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iduś, sporo ich. bardzo tez podobają mi się wszystkie w odcieniach brązu. Fajne też są dzielżany, ale żadnego nie mam :cry:

Aguś przypomnisz się :)

Krysiu, jabłonie i grusze najbardziej lubię. Czereśnia daje oprócz świetnych owoców pożądany bardzo w części stołowej cień.
Nie wiedziałam, ze wiśnia potrzebuje pary :shock: a mam w planie wycięcie 1, bo zdziczała.
Śliwa mnie strasznie denerwuje. Wiecznie są na niej mszyce a śliwek albo wcale , albo robaczywki. jej los przesądzony ;:108
Pisałam pv.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W niedzielę, korzystając z pięknej pogody, wybraliśmy się do Frank Raju. Miejsca, o którym czytałam na forum, w czasopismach ogrodniczych i w ubiegłym tygodniu oglądałam u "Mai w ogrodzie".

Po drodze wstąpiliśmy do ogrodu p. Wentów w Kościerzynie. Bardzo go lubię. W południe w ogrodzie cisza i spokój, można się było delektować widokami.
Spacerek i zakupy (udane) :wink: .

Jarzębinowa kładka (przedmiot westchnień M) i widok z niej. Między innymi na imponujących rozmiarów sadźca i hortensje.

Obrazek Obrazek[/url]

Lubię nietypowe przedmioty w ogrodzie- tu ogromna beczka. I jeszcze rzut oka w lustro :wink: i zakupy.

Obrazek Obrazek

Kupiłam hortensję 'Tradiva" (spory kwitnącykrzew) i trawkę nn.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalsza część niedzielnego popołudnia była równie miła i udana.

Frank Raj-ogrody historyczne i nie tylko, palmiarnia, a także punkt sprzedaży roślin.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

W oczku mieszkał potwór czerwonolicy i złotooka królewna:

Obrazek Obrazek

Egzotycznie. W palmiarni i ogrodzie japońskim.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
A to już bliższe mi klimaty.

Obrazek Obrazek

Miejsce na niedzielny rodzinny wypad świetne. Mali i więksi znajdą coś dla siebie.
Myślę, ze ogrody z czasem zyskają, gdy otaczające je rośliny podrosną i zasłonią niepożądane widoki.

Ogromny plus dla właścicieli za dobrze zaopatrzony punkt sprzedaży w najpopularniejsze w ogrodzie pokazowym rośliny (wypowiadam się tylko na temat bylin, bo to one mnie głównie interesowały) i przystępne ceny.
Ważne, ze sprzedawane rośliny były opatrzone fotkami, więc nawet jeśli nie kwitły, można się było zorientować w ich wyglądzie.
Nie bez znaczenia, że kupujący mógł zdecydować jakiej wielkości roślinę chce nabyć. Cena proporcjonalna do rozmiaru.

A zachwycił mnie ukłon w stronę odwiedzających - samoobsługowe 'kąciki kawiarniane'. W altankach przygotowano termosy z kawą. Wielkie brawa za rewelacyjny pomysł ;:180 .
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Fajna wycieczka Justynko .
Szkoda , ze w moich okolicach nie ma takich ogrodów, z chęcią bym je odwiedzała.
Jeśli oprócz oglądania można kupić , to już szczyt szczęścia .
Czy ta urocze odbicie w lustrze to Ty ?
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Super wypad 8-) Tez bym sobie podreptala a jeszcze widze ze pogoda Wam dopisala, to juz calkiem miodzio ;:138
x-ag-a
---

Post »

super wycieczka, Justyś! bardzo lubię zwiedzać takie ogrody, bo m.in ciagle mam niedosyt widoku rozrośniętych, dojrzałych roslin u siebie ;)
ps. wygladasz wspaniale!
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Wow :!: Ale fantastyczna niedziela ....wycieczka i to do dwóch genialnych ogrodów z zakupami to jak dla mnie szczyt szczęścia :tan Kiedyś na pewno odwiedzę' Franka' .Genialne fotki ogrodowe i ta piękna wróżka w lusterku :lol: ....
Pokażesz tą hortensję i gdzie ją umieściłaś? Ja moje anabelki muszę przesadzić ,bo chyba są w zbyt słonecznym miejscu a po wczorajszym upale obwiędły ;:223
Cieszę sie ,że ostatnie wakacyjne chwile upływają pod znakiem słonka,miłego towarzystwa i pięknych widoków.Pozdrawiam Cię serdecznie ;:196
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Świetna wycieczka :D Szukam za oknem zapowiadanej pięknej pogody i jakoś nie widać :evil: Tyle, że dziś jeszcze nie padało. Drzewka owocowe M ostro przycina.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

piękne miejsce, piękne zdjęcia i fotograf się pojawił :D