Krzewy mi nie kwitną !

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Krzewy mi nie kwitną !

Post »

Mam 3 rok w ogrodzie jaśminowce - żaden nie zakwitł ani razu. Podobnie: forsycja, migdałki (kwitną tylko białe), żylistki - kwitną słabo, obiela ani razu. Jest tego więcej ... fakt, większości nie przycinałam, albo trochę, albo nie w tym czasie co trzeba, podsypywałam tylko nawozem do krzewów kwitnących ... Co robię źle..? Myślałam o oborniku ...
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Krzewy mi nie kwitną !

Post »

Jaśminowce, żylistki kwitną jak zauważyłam najobficiej na starszych pędach.Te pędy 'straszą' po przekwitnieniu, (a wiosną wręcz emanują brzydotą ) i kuszą do obcięcia, ale zawsze się waham i wycinam po kwitnieniu tylko te naprawdę brzydkie i stare.
Nie wiem jaką masz glebę, ale te krzewy lubią wilgotne gleby ( na suchych latem więdną liście i kwiaty), najlepiej gliniaste i zasobne, które są wilgotne również latem gdy zawiązują się pąki na następny sezon.Wcześniej też wchodzą w okres kwitnienia, bo na bardziej suchych trzeba czekać, aż zakorzenią się głębiej.Warto ściółkować wokół nich skoszona trawą, zostawiać liście jesienią wokół krzewu i wykopać wokół młodych darń, ale obornik...nie wiem :roll:
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Także muszą mieć pod dostatkiem fosfor i potas może mniej azotu, oczywiście pąki kwiatowe wytwarza roślina dużo wcześniej.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Selli u mnie właśnie gliniasto-piaszczysta gleba, wysoki poziom wód przez cały rok, wody im raczej nie brakuje. Nawozami mozna jeszcze teraz podsypać? Jeśli chodzi o jasminowce to właśnie mają takie pędy o jakich piszesz, ale ich nie ruszam ...
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem, ale ja w swoim 22- letnim ogrodzie nie stosuję, ani nie stosowałam sztucznych nawozów, a krzewy rosną i kwitną.Mam też glebę piaszczysto gliniastą, miejscami bardziej zlewną, a miejscami nieco lżejszą.Pod krzewami ściółkuję, a sadząc byliny czasem dodaję suchego kurzeńca w miejsce gdzie odnawiam jakieś nasadzenia.Gdy mam kompost( wypróżniam co drugi rok) daję bylinom i na mały warzywniaczek.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jak się "podaje" już rosnącym już roślinom kompost? Mam roczny, w przyszłym roku chciałabym już z niego korzystać :)
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja robię tak, że sam kompost dodaję do ziemi podczas sadzenia/ przesadzania jakiejś rośliny.Gdy miałam dużo (ale ostatnio mniej) to nieprzesiany mieszam z niewielką ilością suchego kurzeńca i po spulchnieniu wiosną gleby między bylinami gdy już nieco odrosną ( by nie zasypać pąków odnawiających) rozkładam.Szybko zasłaniają to liście, więc nie wysycha, tylko dalej się rozkłada już z pożytkiem dla roślin.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

O tej porze roku można jeszcze coś zrobić żeby mieć w przyszłym sezonie więcej kwiatów na krzewach?
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nikt nie wie..?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właściwie to niewiele można zrobić.Ilość kwiatów zależy od rodzaju gleby, jej żyzności ogólnej, klasy gleby, a także w dużej mierze od przebiegu pogody latem kiedy zawiązują się pąki na przyszły rok.Ponadto wiele zależy też od konkretnego egzemplarza, miałam taki jaśminowiec, który słabo kwitł obojętnie co bym nie robiła.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”