Fuksja (Fuchsia) - pielęgnacja, problemy w uprawie, cz. 1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fuksja

Post »

myrtille, ja w zeszłym roku w sierpniu kupiłam 6 sadzonek fuksji z myślą o zaoszczędzeniu, bo miałam zamiar je zimować, jak kiedyś wcześniej. Jakiś czas stały w tych małych doniczkach, ale sąsiadka zasugerowała, żeby je przesadzić, bo się wydziczą, cokolwiek to znaczy, więc posadziłam po 3 do 2 skrzynek 60 cm. Jedna skrzynka nie przetrwała, ale to moja wina w sumie. Wiosną potrzebowałam skrzynki, więc fuksje przesadziłam do wiszącej doniczki.
Trzy, a raczej 4, bo złamany pęd mi się ukorzenił wyglądają dziś tak i to po walce z mączlikiem.
Obrazek

A czemu chcesz przesadzać? Czy to sadzonki w małych doniczkach? Jeśli tak, to myślę, że spokojnie możesz przesadzić. Co do przechowania w ciemnym miejscu, no to sama nie wiem, skoro i tak opadają z nich liście, możesz spróbować. Byle nie jakaś wilgotna piwnica, bo mi w takich warunkach zapleśniały 3 piękne datury i musiałam wywalić.
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

Nie to nie są małe sadzonki.Kupiłam je wiosną krzaczki takie malutkie teraz maja 40cm a siedzą z pelargonią w skrzynce 40cm.Naprawdę bardzo ładnie mi urosły pomimo tych deszczów.Tak sie zastanawiałam nad przesadzeniem aby rozdzielić ją od "pelasi".
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to imienniczko odsadź ją najlepiej do okrągłej doniczki o średnicy mniej więcej odpowiadającej szerokości skrzynki, maksymalnie 18 - 20 cm, jak pół skrzynki, bo nie wiadomo, jak ona tam sobie korzenie wykształciła. A z pelargonią co zrobisz, też przesadzisz do mniejszej. A nie myślałaś, żeby obie przechować i na wiosnę sadzonki porobić? Bo z fuksji już w lutym można robić sadzonki, tylko najlepiej zaopatrz się w ukorzeniacz. Chociaż mnie w tym roku ukorzeniły się maleńkie dopiero co wypuszczone pędy bez ukorzeniacza. Gdybyś chciała większe pędy ukorzenić, to najlepiej odrywać od pnia z tak zwaną piętką, w ukorzeniacz i do małej doniczki.
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kocham fuksje i też mam ich kilka :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam wszystkich sympatyków fuksji ;:196
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p

Post »

Tak ,tak chce pelargonie utrzymać bo mam bardzo ciekawy kolor zwisającej.Trafiły mi sie piękne w NOMI za 14zł 6szt. cieniowanej różowobiałej pełnej.Bardzo mi sie podają.
A może bym te dwie fuksje do jednej skrzynki posadziła a pelargonie razem?
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

myrtille, to by miało sens, bo chyba pelargonia może mieć ciemniej, więc może łatwiej byłoby ci ją przechować. A nie myślałaś, żeby teraz zrobić sadzonki z tej ładnej pelargonii? Sierpień to najlepszy okres na to. Po pierwsze łatwiej przechować takie małe doniczki z sadzonkami, a po drugie, podobno nawet lepiej zimują, ale tego nie wiem na pewno, bo pelargonie będę zimować po raz pierwszy, ale za to całe mnóstwo :)
Jest tu w ogóle cały wątek bardzo ciekawy na temat przechowywania pelargonii, polecam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=27589
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p

Post »

Za bardzo nie mam z czego szczepić bo one nie mają odrostów bocznych.Są takie skromne wiec nie chce ich męczyć.
Jeśli chodzi o fuksje to przesadzę je.Ale jeszcze kwestia kiedy mam je przesadzić? We wrześniu?
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co do terminu, to niestety nie jestem ekspertką, ale myślę, że nie ma to takiego ogromnego znaczenia, czy zrobisz to teraz, czy za powiedzmy dwa tygodnie. Ja np dostałam na rynku jako gratis piękną pełną fuksję, choć trochę wymęczoną, bo pewnie jeździła na targ od maja. Wsadziłam ją w ziemię tydzień temu i już zakwitła, więc ja bym zbytnio nie zwlekała, bo chyba sierpień jest lepszym miesiącem na takie manewry, jak sadzonki i inne.
Moja nowa fuksja, na razie jeszcze skromnie
Obrazek
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

A moje fuksje kupione od pana Adriana to totalny niewypał. Chyba te hybrydy wymagają wiecej zabiegów (które dalibóg wykonywałam wytrwale) niż takie zwykłe z rynku po 4 zł. Zwykłe z ryku kwitną i mają sie dobrze, te niezwykłe liche i ledwo kwitną a część w ogóle szlag je trafił. A tak się na nie cieszyłam....
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Od: 4 maja 2010, o 21:03
Kontakt:

Post »

A co się z nimi działo? u mnie wszystko kwitnie i to jak należy pomimo deszczów
Daj jakieś zdjęcia. Pewnie miałaś jakieś choróbsko, którego nie zdiagnozowałaś i je niszczyło
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

U mnie wszystkie wyglądają mniej więcej tak - kwitną i to tak intensywnie, że nie nadążam z obrywaniem owoców - zdjęcia robiłem dosłownie przed chwilą, a w każdej doniczce jest tylko jedna sadzonka
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dodam jeszcze, że dzisiaj u mnie jest dosłownie patelnia - 30 stopni i żar z nieba i przy takich warunkach robiłem zdjęcia
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

oj, proszę mnie nie dobijać zdjęciami tych przepięknych fuksji ;:92
W najbliższym czasie zrobię zdjęcia i pokażę. Za to przyznać musze, że dzwonek od Panstwa pięknie rośnie i kwitnie i ma się bardzo dobrze.
Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

Adrian oczopląsu można dostać od Twoich fuksji, chociaż dodam, że jedyna moja jaką miałam od was też kwitnie przecudnie
Paulina
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Witam ponownie.
Wklejam zdjęcia fuksji od Panstw. Tu są dwie pólprzewieszające:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek

Coś się dzieje z liścmi:
Obrazek

Kiedyś kwitła tak: ;:3
Obrazek

A tu pozostałe dwie, z której jedną, zdaje się, definitywnie szlag trafił, a druga do tej pory nie kwitnie:

Obrazek

Obrazek

A tak wygląda "zwykła" fuksja z rynku, która stoi gdzieś w rogu i specjalnie o nią nie dbam, a i doniczkę ma mniejszą:
Obrazek

Podejrzewam, ze to jakiś grzyb, bo żerowania robali nie zauważylam. Będę wdzieczna za Pana diagnozę, Panie Adrianie.
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Grzyb jest niezaprzeczalnie; zarodniki grzybów latają wszędzie.
Jaką ziemię dałaś?
Możesz zrobić zdjęcie spodu doniczki?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”