Jakich roślin nie lubicie/jakie lubicie?

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jakich roślin nie lubicie/jakie lubicie?

Post »

iwciach pisze:Tak sobie czytam i stwierdzam ,że łączy nas jedno: miłość do roślin! Co do reszty-różni nas prawie wszystko!
I tu się z Tobą zgodzę :D Ja również lubię wszystkie kwiaty, ale zazwyczaj w sezonie zakochuje się w jakimś wybrańcu - w tym sezonie są to liliowce :D, a rok temu były to hosty, dwa lata temu tulipany... Bardzo lubię też wszelkiego rodzaju trzmieliny (mam kilkanaście odmian), mam słabość do aksamitek, uwielbiam żółte nagietki, jeżówki są przepiękne...o i zapomniałabym o rudbekiach...mogłabym tak wymieniać bez końca :D Nie lubię takich zwyczajnych pelargonii i w tym sezonie obraziłam się na ogrodowe rośliny doniczkowe - kaprysiły już od wiosny, więc dałam sobie z nimi spokój :wink:
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja nie lubie asparagusow
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Ja lubię jeżówki, a co nie lubię? Hym, trzeba by się było zastanowić..
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Karmnik ościsty. NIENAWIDZĘ.
Pozdrawiam - BabajAGA
majorowa
500p
500p
Od: 7 cze 2011, o 09:56

Post »

Ja mogę powiedzieć tyle . Kocham wszystkie rośliny tylko są takie których u siebie nie chcę :twisted: Każda roślina może mnie zauroczyć jakimś szczegółem co nie wiąże się z pragnieniem nabycia lub wysępienia . Jestem realistką i wiem czym mogę się zająć a czym nie . Podziwiam róże ich zapach kształt kwiatów a jednak ich nie sadzę . To taki przykład , po prostu nie mam warunków . Dlatego kocham , lubię wszystkie rośliny ( nawet te z nieprzyjemnym zapachem :twisted: )
Pozdrawiam cieplutko ;:167

Oto mój... Mały rozsadnik
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kiedyś nie znosiłam żółtych kwiatów...teraz kupuję właściwie tylko żółte.
Nie przepadałam za bratkami...właśnie rośnie mi na balkonie mała rozsada bratków na działkę.
Iglaki omijałam szerokim łukiem...teraz jestem nimi zauroczona i mam ich coraz więcej....
...i tak można bez końca :P
Niektóre kwiaty mi się nie podobają i na działce ich nie mam ale po głębszym zastanowieniu chyba nie ma takich, których nie znoszę.
Pstrokatych liści też nie lubię ale są wyjątki ( np.krzewuszka - uważam że akurat ta jest uroczą pstrokatką).
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

Powiem Wam, że gusta się zmieniają. Nienawidziłam host, a teraz mam ich ładne stadko, imienne i bezimienne, w tym roku mnie tak poraziło miłością nagłą i niespodziewaną, na razie trzymam je w donicach, ale mam już upatrzoną zaciszną miejscówkę i tam urządzę hostowisko co się zowie. I teraz się zastanawiam, jak ja ich mogłam nie lubić...

A jak można berberysów nie lubić? :shock: Mnie się marzy alejka w ogródku wysadzana berberysem...

O, jest coś, czego nienawidzę od całkiem niedawna. Orzechy włoskie. A to przez mojego dziadunia, któremu nie wystarczył orzech przy kompoście i przy trzepaku i posadził ich ze dwanaście na ogrodzie, w tym połowę wkomponował w żywopłot... :roll: Ze dwa już wykończyłam. Jak skutecznie otruć orzech włoski? Potrzebuję pretekstu do wycięcia go. Bo ten przy kompoście jest za blisko warzywnika. Nie ma owocu prawie w ogóle i tylko siedzi, ocienia i wydziela juglony do gleby. No nienawidzę jego i innych orzeszków. Dziadek ma fantazję, ale nie ma wyobraźni. A to bardzo złe połączenie.

Jeszcze nienawidzę karłowatych bonsajów owocowych dziadka, który sadzi drzewka bez opamiętania i rosną potem piętrowo takie przyduszone pokurcze bez owocu... :evil:
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

Ja nie przepadam za berberysami, bo nie odpowiada mi ich zapach.
Na wszelkie bonsai patrzę krzywo, szkoda mi drzew tak bardzo ściśniętych i ograniczonych (co innego te w naturze, które same wybrały sobie szczyty gór czy inne niedostępne skały, które heroicznie kolonizują).
Za pstrokacizną nie przepadam więc variegat nie posiadam (wyjątkiem są hosty).
Filigranowa27 pisze:A ja nie lubie asparagusow
Asparagus faktycznie nie brzmi za dobrze ale po polsku (szparag) to już inna sprawa ;:137

Za to uwielbiam wszelkie formy botaniczne, czyste gatunki, siewki, rośliny nieodmianowe (co wcale nie znaczy, że w ogrodzie posiadam wyłącznie takie).
Awatar użytkownika
Agdula
200p
200p
Od: 16 kwie 2007, o 09:25

Post »

Cynthia pisze:Kiedyś nie znosiłam żółtych kwiatów...teraz kupuję właściwie tylko żółte.
Nie przepadałam za bratkami...właśnie rośnie mi na balkonie mała rozsada bratków na działkę.
Iglaki omijałam szerokim łukiem...teraz jestem nimi zauroczona i mam ich coraz więcej....
...i tak można bez końca :P
Niektóre kwiaty mi się nie podobają i na działce ich nie mam ale po głębszym zastanowieniu chyba nie ma takich, których nie znoszę.
Pstrokatych liści też nie lubię ale są wyjątki ( np.krzewuszka - uważam że akurat ta jest uroczą pstrokatką).
o to tak jak ja! Jak miło, że ktoś podobnie myśli :wit

W poprzednim ogrodzie miałam thuje. Miałam ich tak serdecznie dość, że powidziałamy "nigdy więcej"!. A od roku mi się zmieniło i wszędzie wsadzam thuje!!! Tak samo z wieloma innymi roślinami:)

Jedego czego ciagle nie lubię w ogrodzie to ...paproci.
Agdula
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
Awatar użytkownika
Agdula
200p
200p
Od: 16 kwie 2007, o 09:25

Post »

Uni57 pisze:Powiem Wam, że gusta się zmieniają. Nienawidziłam host, a teraz mam ich ładne stadko, imienne i bezimienne, w tym roku mnie tak poraziło miłością nagłą i niespodziewaną, na razie trzymam je w donicach, ale mam już upatrzoną zaciszną miejscówkę i tam urządzę hostowisko co się zowie. I teraz się zastanawiam, jak ja ich mogłam nie lubić...

A jak można berberysów nie lubić? :shock: Mnie się marzy alejka w ogródku wysadzana berberysem...
Ja od dwóch lat pokochałam hosty.. nie wiedząc czemu... wcześniej tak jak Ty.. po prostu ich nie znosiłam..
A berberysy uwielbiam! Zwłaszcza ten indiana. Cudny krzew z czerwonymi, podłużnymi owocami.
Agdula
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Kończy się lato, więc nadchodzi pora moich ulubionych roślinek - tych z czerwonymi owocami :-)

Berberysy, kaliny, jarzęby (jarząb szwedzki - jeszcze nie mam, ale będę miała), ogniki, dzikie róże, rajskie jabłonie, irgi - wszystkie stroją się w korale. Jest jednak wyjątek - nie cierpię w tym okresie szkarłatki, czemuś mnie od niej odrzuca.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Nie mogę powiedzieć że czegoś szczególnie nie lubię ale ogólnie - nie lubię roślin choćby nawet atrakcyjnych
ale rozsiewających się lub rozłażących rozłogami.
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Uwielbiam trawy ozdobne.
Nie lubię czarnuszki damasceńskiej-dziadostwo raz posiałem(dwie małe kępki) i rozsiewa mi się wszędzie od wiosny do teraz :evil:
Tylko chodzę i wyrywam siewki, i nawet nie chce jej widzieć..
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Oj, Dawidku, robotę masz zapewnioną do emerytury! Ja na początku działkowania też zasiałam czarnuszkę, jestem już kilka lat na emeryturze, a ona pojawia się tu i tam. Może Tobie uda się ją skutecznie zwalczyć, ja specjalnie z nią nie walczę.
Zaczynam nienawidzić groszek trwały, bylina, nawet małe potrafi mieć metrowe korzenie, a rozsiewa się po całym ogrodzie.
Chętnie bym sobie nakopała za to, że kiedyś zasiałam to dla ozdoby.
Waleria
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

dawidbanan pisze:...
Nie lubię czarnuszki damasceńskiej-dziadostwo raz posiałem(dwie małe kępki) i rozsiewa mi się wszędzie od wiosny do teraz :evil:
Tylko chodzę i wyrywam siewki, i nawet nie chce jej widzieć..
:shock: W tym roku posiałam po raz pierwszy i podoba mi się. To taki delikatny kwiatuszek, nie pomyślałabym, że może być natrętem :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”