Ogródek Pszczółki cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ogródek Pszczółki cz. 6

Post »

@ Abeille ? a to mnie zaskoczyłaś, bo u mnie ? choć przecież odległość jest niewielka ? z rana było pięknie i nawet się już zacząłem zastanawiać, czy spece od pogody nie pomyliły się po raz kolejny, zapowiadając na dziś całkowite zachmurzenie i deszcz?

No ale spoko, przecież nie będę Cię w żadnym wypadku poganiał, poczekam spokojnie, wilce nie zające, nie uciekną. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Jolu, raz się żyje :;230 też spróbuję przezimować tego żmijowca i nie przesuszyć. A niż się uda ;:224

Grażynko, u mnie na Sharifie też tylko pojedyńcze kwiaty jak na razie, ale ma jeszcze kilka w pąkach.
Liście ma bardziej błyszczące. Oglądałam Twoją Sharifkę dokładniej na zdjęciach na wiosnę i dla mnie nie ma
wątpliwości to jest właśnie ona :heja

Loki, wilce może się doczekają jutro jakiś fotek, choć ponoć ma padać w nocy i nie wiem czy już się rano
wypogodzi czy jeszcze nie :( ano pożyjemy, zobaczymy ;:108

Jakoś taka chętka mnie znowu naszła by pokazać na nowo piękne kolorki Eszolcji kalifornijskiej. Jestem nią po
prostu zachwycona. Przebój tego lata :heja

Obrazek

do tego całkiem fajnie pasuje do reszty kwiatów na rabacie

Obrazek

a to już ostatni kwiat lili speciosum rubrum. Jest już dobrze nadgryziony przez ślimaki więc wklejam zanim do końca
go zjedzą :;230

Obrazek

Milutkiego wieczora :wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-d-a

Post »

Wiesiu, eszolocja kalifornijska jest rzeczywiście śliczna i taka ...radosna :D Czy ona jest jednoroczna i Ty ją wysiewałaś?
Lilie, niestety, już kończą swój wspaniały tegoroczny spektakl i przyjdzie nam na nie znowu czekać prawie rok :(
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Daluś, eszolcja jest faktycznie jednoroczną roślinką ale co roku zbieram z niej nasionka i one łatwo wschodzą.
Tylko w tym roku siewki jakoś były nieciekawe i padały jedna po drugiej tak że udało mi się wysadzić tylko trzy
co się ostały i właśnie one dały taki ładny bukiecik.
Buziaczki ;:196
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiesiu, :roll: a wyobraź sobie, że moje lilie speciozum jeszcze w pąkach. :lol:
na razie kwitną jeszcze lilie henryi, jakieś trąbkowe i mieszane azjatki. Kwitnie teraz kilka róż, a pozostałe mają przerwę w kwitnieniu. Pewnie ich kwiaty zobaczę dopiero we wrześniu.
Miłego wieczoru :wit
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Krysiu, masz jeszcze wiele kwiatów na zakończenie sezonu. U nas dziwnie bo część jest przyspieszona a część
opóźniona. Na zawilcach japońskich mam dopiero pąki i chryzantemom też daleko do kwitnienia ale ketmie już
przestały kwitnąć.
Milutkiego dnia Krysiu :wit

Oznak zbliżającej się jesieni jest coraz więcej. Wyszły już liście szafirkom i nawet śnieżyca letnia już wychyla czubki liści
z ziemi. Pojawił się jeden niewielki kwiatek na białym ciemierniku który nie zakwitł na wiosnę. Dziwnie... ;:224 Wiosennie
kwitnące krzewy powtarzają kilkoma kwiatami. Nawet jaśminowiec teraz zakwitł choć na ogół nie powtarza. Fakt że wiosna
była bardzo gorąca i długa i to pewnie się przyczyniło do obfitego powtarzania.

Róża 'Polka' cieszy nowymi kwiatami

Obrazek

Obrazek

Rdzawe koleuski nie chcą rosnąć dobrze. Ale ten w końcu zmężniał chociaż troszkę

Obrazek

i zakwitła w końcu asklepiada z mojego wiosennego siewu. To był właśnie ten siew niespodzianka, bo zebrałam w zeszłym roku
nasionka w parku i myślałam że to jest rozplenica japońska. Ale widocznie zebrałam też nasionka asklepiady widząc po wynikach ;:108

Obrazek

Obrazek

Milutkiego dnia wszystkim miłym gościom :wit
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Witaj kochana!
Jak zwykle śliczne widoczki. Polka u mnie rośnie w siłę, ale ani myśli o kwiatach. Chyba juz nie zakwitnie :(
Koleusy śliczne, nigdy nie miałam tych roslin a w tym roku dostałam kilka gałązek od szwagierki, pięknie się ukorzeniły i rosną jak szalone. Super roslinka, będzie w stałym repertuarze w ogrodzie ;:108
Miłego dnia :wit
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Fotki jak zwykle cudne. Najbardziej podoba mi się eszolcja ? i po raz kolejny cieszę się, że jej nasionka już na mnie czekają.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiesiu pytałam o liście Shafirki bo u mnie zrobiły się bardziej matowe.
Nie dlatego, że mam wątpliwości czy to ona, tylko, że nie wiem jakie powinna mieć zdrowa roślina.
Może to z braku pokarmu w tym roku po tych deszczach albo może są tam mrówki.
Muszę koniecznie ją przesadzić. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Dorotko, ja sieję już drugi rok koleusy i są naprawdę niezawodne. Kolor zapewniony przez całe lato i do
tego jest teraz taki wybór kolorków że do wszystkiego można dopasować. Naprawdę warto ;:108
A Polka jeśli nie w tym roku to na następny już na pewno zakwitnie ;:65

Loki, dzięki, dla eszolcji też warto się pomęczyć. Szczególnie na balkon to naprawdę się nadaje. Moje siewy
eszolcji udają się tylko na parapecie, jakoś od razu do gruntu to nigdy nic nie dało ale to chyba przez ślimaki. ;:223
Siejąc do skrzynek to nie masz tych problemów, no chyba żeby lakieś ślimaki alpiniści Ci się wspięły na balkon :;230

Grażynko, sprawdziłam liście mojej Shafirki też jakby zmatowiały ostatnio ale najgorsze że znowu zaatakawała
je rdzo. One są dardzo podatne na rdzę której nie daję rady się pozbyć bo sąsiadla ma zaraz obok malwy i to cholerstwo
się roznosi. Chyba ją czymś muszę popryskać bo przestanie kwitnąć.
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Nareszcie porobiłam zdjęcia wilca purpurowego zanim się zamknął w południe. Więc wklejam tak jak
obiecałam. Mało je widać niestety bo są daleko od przejścia a ja w gąszcz już nie dam rady wejść.

Obrazek

I jeszcze raz moje ulubione pióropusze rozplenicy japońskiej

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a dla tych co nie lubią trawek różyczka 'Cornelia'

Obrazek

:wit
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Wiesiu ;:196 różyczki śliczne a trawka przeurocza..... :lol:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Jolu, witam i dziękuję ;:196 ;:167
Milutkiego dnia :wit

Koniec lata to czas na jeżówki więc pokażę Wam jeszcze raz 'White Swan'. Uwielbiam tę jeżówkę choć jest bardzo
popularna. Ma trójkątną główkę w pięknym pomarańczowym kolorku dobrze zgranym z kremowymi płatkami
kwiatu.

Obrazek

Obrazek

Zdecydowanie bardziej mi się podoba niż 'Fatal Attraction' która właśnie zakwitła. Tylko nie udało mi się pomimo
licznych dosadzeń sworzyć takiej jednolitej łączki. Niestety jest to jeżówka która u mnie wypada po zimie.
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Cudne są te wilce. Mój ulubiony kolor. :-D

Jeśli chodzi o ślimaki ? kiedyś jednego miałem na balkonie. Ale nie był to ślimak-alpinista, po prostu został przywleczony z powojnikami. I szybko się go pozbyłem.

Pozdrawiam serdecznie!
LOKI (zdychający z gorąca)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wiesiu koleuski ślicznie wyglądają w roślinnych kompozycjach.....ja ostatnie lata traktowałam je troszkę po macoszemu....jako kwiatuszki, które mi sie zbyt opatrzyły.....bo kiedyś jak miałam luźniej w ogródku sadziłam je nawet na rabatki :D Ale teraz pomalutku do nich wracam.....dostałam sadzonki 2 ślicznych odmian od Joli i powiem szczerze, ze kompozycja z nimi jest u mnie najpiękniejsza.....pozostałe kwiaty przez częste deszcze takie beznadziejnie marne....tak, ze chyba w przyszłym roku zaproszę je do większości doniczkowych kompozycji :D
Widok traw zapiera dech......ależ mi żal, że nie mam na nie miejsca....jesienią to jeden z piękniejszych akcentów w ogrodzie....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”