Księżycowe rabatki u Adki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Księżycowe rabatki u Adki

Post »

Aduś, wspaniała kolekcja traw!! :shock: Dostałam trzy w prezencie, dwie nie przetrwały zimy... W ogrodniczym teraz duży wybór, ale boję się kupować, bo nie chcę się znowu rozczarować...
Cudnie się u Ciebie zrobiło ;:196 ;:167
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Różyczki zdrowo wyglądają, widoczek kolorowy i taki pewnie zostanie do zimy. Ja też mam mało czasu na działkę po pracy. A nieskończona w środku (malowanie łazienki). Dobrze, że Twoja altanka wystarczająca, to tak ze zdjęcia zagracona była i jak by mało używana. A taras to zupełnie zastępuje altankę. My po wyremontowaniu tzn. wymianie zadaszenia nad tarasem cały rok przebywamy na nim.
Cały rok stoi huśtawka ogrodowa, ława a w lecie też pufy. Pokój altanki praktycznie służy do przechowania pozostałych krzeseł i foteli. Kuchnia u nas ma osobne wejście, mała ale jest niezbędna ja tam dużo gotuję po pracy, w soboty i niedziele. Nie mam tak ładnie jak Ty zagospodarowanej działki ani tylu roślinek, u nas więcej jest trawnika. Pokaż zdjęcia z odnowionej altanki i tarasik, na pewno nas zachwyci jak cała reszta.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

ada.kj pisze: Z astrami to właśnie tak jest, a później okaże się, że przydałyby się jeszcze niziutkie takie obwódkowe. :;230
Takie też mam, więc służę, jakby co :;230 A pięknie pasują do niebieskich, bo są jaśniutkie, takie trochę lila ;:224
Przesliczna języczka! Jeszcze takiej nie widziałam ...
A co to jest za nią, jakby niebieskawe - pod tym "czymś" na pieńku? Świecznica też urodziwa, a Baronesse chyba ładniejsza od Bonity ;) :D
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No znowu to powiem....Twoja dzialka jest piękna Krysiu ;:138
rabata trawiasta jest cudowna...i już mi chyba wraca chęć do rewolucji na działce
bo mam pomysła....ale nie wiem czy uda mi się być twardym :;230
I dziękuję za życzenia ;:196
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Ada , Twoja działka wygląda jakbyś ją uprawiała od lat ;:63 trawy masz ładnie rozrośnięte ,
moja rozplenica jeszcze nie kwitnie , czekam...bo ją bardzo lubię ...nawet bez kłosów fajnie wygląda ...
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Witam wieczorkiem.
Mariolko. Znów piękne plany - chyba one już na przyszłą pięciolatkę :;230

Monisiu. Witam po wywczasach i dziękuję. ;:196 Warto kilka traw mieć w ogrodzie, ale trzeba jednak mieć rozeznanie, które zimują w naszym klimacie. Ja jeszcze dwa lata temu mówiłam, że żadnych traw w ogrodzie poza trawnikiem, a później zobaczyłam późną jesienią i zimą zdjęcia szczególnie rozplenic i tak to się zaczęło.

Krysiu. Ja na szczęście już swoje wypracowałam, więc nie mam tego bólu. Moja altanka tak na dobrą sprawę jest dla mnie magazynem i pomieszczeniem, gdzie mam możliwość ewentualnie zrobić kawę lub herbatę. Gotować tu na pewno nie będę, choć mam kuchenkę gazową, ale to nie te warunki. Jak jest rodzina, w dodatku dzieci lub wnuki, to taka potrzeba istnieje, ja jej nie mam. Częściej jest robiony grill lub kociołek. Pokażę oczywiście altankę i tarasik, ale muszę skończyć malowanie. Część jest dopiero oskrobana z kilku warstw farby, część pomalowana, część dopiero czeka na swoją kolejkę, a jednej ściany w tej chwili jeszcze nie mogę robić, gdyż tam właśnie zalegają zbędne kawałki desek, kawałki cegieł i inne rupiecie z którymi jeszcze nie wiem co uda się zrobić czy też po prostu spalić, ale czekam na odpowiedni czas na działkach, tj. późną jesień. Nic mnie nie goni, powolutku i z tym się uporam.

Izuniu.
chatte napisała
ada.kj napisał(a):
Z astrami to właśnie tak jest, a później okaże się, że przydałyby się jeszcze niziutkie takie obwódkowe. :;230

Takie też mam, więc służę, jakby co :;230 A pięknie pasują do niebieskich, bo są jaśniutkie, takie trochę lila ;:224
A no właśnie, a później okaże się, że jeszcze są w ciemniejszym kolorze itd, itp. :;230
Języczką bardzo chętnie się podzielę, gdyż przyrasta całkiem ładnie.
Za języczką kwitnie na niebiesko tojad bicolor, przypięty do kijka, gdyż wyciągnął się do słońca, a może jest jeszcze słabiutki, gdyż jest to wiosenny nabytek.
Baronesse chyba ładniejsza od Bonity, ale jeszcze nie wiem czy mi będzie w tym miejscu pasować, gdyż kwitnie pomiędzy różami rabatki żółto-pomarańczowej, ale ponieważ ma w sąsiedztwie różę Gebruder Grimm i Westerlanda, które też przebarwiając się mają w sobie trochę różu, to chyba nie będzie dużym dysonansem kolorystycznym, ale to się okaże dopiero w następnym roku jak trochę podrośnie i im dorówna, gdyż w tej chwili ma z 30 cm wysokości i już zakwitła. Już obcięłam jej kwiatki aby się zbytnio nie wysilała a lepiej się ukorzeniła.

Grzesiu. Dzięki. ;:180 Rabata trawiasta dopiero będzie ładna jak trawki jeszcze się rozrosną. Wreszcie słyszę w Twoim pisaniu dawnego Grzesia, gdyż ostatni twardziel mi się nie podobał. :;230
Musisz tylko wyważyć odpowiednie proporcje, ale to przychodzi z wiekiem, a Tobie licznik też stuka. Dobrze, że się możemy tak na tym forum inspirować. Grunt to pomysł, a wykonanie może być rozciągnięte w czasie. ;:196

Marynko. dziękuję - fakt, że działka nie ma jeszcze roku, ale wiele roślin zostało tylko przeniesione, więc są spore, lecz trawki w większości są jednoroczne lub mają dopiero drugi sezon u mnie, ale widocznie im ta deszczowa pogoda i stanowisko odpowiadają. Też bardzo lubię rozplenice i mam już ich kilka odmian różnej wielkości. Też czekam aż wszystkie zakwitną. :wit
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
Kazmierz
200p
200p
Od: 14 mar 2010, o 10:37

Post »

:wit
Ja chcę na księżyc ;:108
jak tam są takie rabatki ;:108 Krysiu wspaniała jest ta nowa działeczka ;:180
i ścieżki już zieloniutkie :shock: nic nie powiem o roślinkach, bo brak słów ;:108
jednak ciężka praca popłaca ;:180 ;:180 ;:180

pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Krysiu, tojad bicolor lubi półcień. Ja mam duży krzaczor, rosnący w prawie całkowitym cieniu. Wcale mu to nie przeszkadza i kwitnie obficie i długo.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Piękne te rozplenice.
Moje oczywiście opóźnione ;:223 i jak na razie mają w nosie kwitnienie ;:14
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Rozplenice w tym roku chyba nie zakwitną, tak mocno pomarzły,Teraz już odbiły, ale ba kwiaty już nie liczę. Krysiu, zazdroszczę tych pięknych drzew, jak nabyłam nową działkę, ale kompletna pustynia, kiedyś tam były warzywa...I tak podglądam układ rabatek bo bardzo mi się Twój podoba. :lol:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Krysiu, języczka i pluskwica wspaniale się prezentują :!:
Z żółtych trawek znam trzcinę pospolitą 'Variegata', a teraz dostałem tatarak trawiasty 'Ogon'. Seledynowe źdźbła ma turzyca palmowa.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Krysiu trawki prześliczne, wspaniale prezentuje sie wypełniona nimi rabata....ja niestety nie mam na nie miejsca, ale z przyjemnością podziwiam w innych ogrodach....
Języczka cudo, takiej jeszcze nie widziałam :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Krysiu, nie musisz mieć wszystkich astrów, jak nie chcesz, ale te niebieskie ... ;:167
Języczkę chciałabym, oj chciała ... ale nie mam gdzie posadzić! ;:223 Mam już 2 i strasznie się męczę, żeby im zapewnić godziwe warunki, a one i tak nie są zadowolone :(
Dziękuję Ci jednak za gotowość podzielenia się ze mną ;:196
A mówiłam, że na tym forum strach coś pochwalić :;230
x-d-a

Post »

Krysiu, dziękuję za gościnę i cieszę się, że mogłam dzisiaj podziwiać Twoją działeczkę :P
W porównaniu z tym, co widziałam rok temu...aż brakuje mi słów, żeby wyrazić swój zachwyt ;:63
Jest pięknie, kwitnąco, kolorowo; a wszystko zaprojektowane i posadzone 'z głową' :P
Gratuluję!
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aduś, dziękuję za odwiedziny i miłe słowa ;:196
Wyobraż sobie, że właśnie rozplenice nie przetrwały u mnie poprzedniej zimy... :(
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”