Mój ogród dopiero powstaje

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród dopiero powstaje

Post »

Oj, Aniu... 80 m2 to wykończyłoby mnie zupełnie finansowo i nie tylko... U mnie żadnych rybek, póki co. Muszę posadzić jakieś roślinki wodne, tylko nie wiem jak się za to zabrać i w jaki sposób posadzić te wodniaki.
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Mariolu mnie na razie wykańcza finansowo drenaż wokół domu :roll: I niestety oczko będzie musiało poczekać :( A czasu też nie ma- bo poza remontem jeszcze żniwa, wykopki, ....Chyba że żniw nie będzie bo jak na razie u nas wszystko stoi w wodzie :evil:
Obiecałam sobie że do czasu reorganizacji nie pokażę mojego oczka, ale niech będzie :oops: (łyso jest bo zdjęcie z 2 marca, wymiary wstawiane do innych celów)
Obrazek

Ja też Mariolko przeczytałam wszystkie 'oczkowe' wątki a jak przyjdzie do przeróbek to pewnie też się okaże że nie do końca wiadomo o co chodzi :roll: na pewno mniej strome brzegi, tak żeby kamieniami dobrze zakryć folię. Moje rośliny sadzone były w normalnych doniczkach, ale nie wszystkim to odpowiadało więc w tym roku szyłam im doniczki z agrowłókniny i jest duża różnica w ich wzroście. Ale np sit rośnie w zwykłej i ma się doskonale.
Mam nadzieję, że jak przyjdzie do przeróbek to dzięki temu forum i własnemu doświadczeniu z obecnym oczkiem uda się uniknąć większych wpadek. :D

Tak na koniec- zaczyna kwitnąć rozplenica
Obrazek
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przewertowałam cały Twój wątek po południu i właśnie się miałam upomnieć o zdjęcie oczka, tak dla porównania o co chodzi ;)
No to teraz tak: moje mniej więcej mniejsze o połowę. Skalniak ograbiłam z kamieni, ale w planie i tak jego dezorganizacja, tyle, ze u nas podobnie nastaje czas prac polowych (dzis hucznie rozpoczęte żniwa) i wiem jak to wszystko wygląda... nie wiem naprawde jak obsadzić to oczko wewnątrz i czy w ogóle coś tam wsadzać. Na zewnatrz pomysł mam ale w środku :?:
Czy to Twoje oczko będzie jakoś filtrowane?
A ile ja sie namyłam tych kamieni... każdy jeden szorowałam w wiadrze z wodą, bo obklejone były ziemią ze skalniaka. Ufff, kręgosłup mi pęka, a tu jeszcze teraz dzieciaki za uszami: mama, mama, maaaaammmmaaaa!!!!
anka_
ZBANOWANY

Post »

Mariolko moje oczko ma w tej chwili ok 3m x 4m (lustro wody) Zdjęcie robione z góry więc nie do końca oddaje proporcje. W zamierzeniu jest powiększenie go na 5 x 7, do tego dochodzi pogłębienie do 1,5 m ze względu na ryby. Filtrowane będzie- jak najbardziej, bo przy rybach utrzymanie czystości wody jest trudniejsze. Do tej pory był zwykły filtr mechaniczny + fontanna- uwielbiam szum wody. Po reorganizacji- ma być kaskada + filtr. U mnie na szczęście nie ma problemu z dostępem do wody. Co do obsadzenia oczka- ja również wstępne wyobrażenie kształtu i okolic mam ale co w środku??? U mnie to bardziej problem tego że za dużo różnych roślin chciałabym mieć. Ale po kolejnych porcjach 'oczkowych' wątków selektywnie zmniejszam listę.
kropelka pisze:....a tu jeszcze teraz dzieciaki za uszami: mama, mama, maaaaammmmaaaa!!!!
Skąd ja to znam :roll: Ja właśnie swoje pogoniłam do swojego pokoju. :lol:
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu takie piękne to zdjęcie rozplenicy że może je gdzieś wyślij , nawet do Przepis na ogród , uważam że warto :wit
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu widzę, że czeka Cię rewolucja przy oczku....ależ pięknie będzie wyglądało z kaskadą....uwielbiam taki widok. U mnie niestety nie ma na to miejsca, ale wszędzie gdzie spotkam oczko ze spływającą z kamieni wodą to nie mogę oczu oderwać :D
anka_
ZBANOWANY

Post »

Kasiu dziękuję, ;:196 miło że rozplenica się podoba, ale taki pomysł to duuuża przesada :roll:

Agnieszko :wit Rewolucja czeka, ale niestety już nie w tym roku :cry: Uwielbiam szum wody. Na początku tą rolę spełniała mini fontanna, ale to nie do końca było to.
Obrazek

Jak już poruszany był temat rozplenicy :D
Obrazek

Eva Rathke nadal kwitnie
Obrazek

No i swój koncert zaczynają wrzosy
Obrazek

Mam do was ogromną prośbę o radę. Chodzi o to, że część 'ogrodu' jest systematycznie zalewana przez wodę. Najłatwiej byłoby zamówić ziemię i podnieść teren. Ale niestety, ze względu na duży teren i to że warstwa ziemi musi być 30- 50cm, jest to jednorazowo nie realne dla mnie finansowo. Tak więc rozważam sadzenie nowych roślin 'na kopcach' które w miarę dosadzania kolejnych roślin utworzą podniesiony teren. Tylko tu pojawiają się moje wątpliwości :? Po pierwsze- czy taki kopiec nie będzie miał zgubnego wpływa na zimowanie roślin (ewentualne przemarzanie korzeni- ale z drugiej strony przecież normalnie gleba w głąb też trochę zamarza). Po drugie co przy takim rozwiązaniu z posadzonymi już roślinami. Przesadzić? O ile ze świerkami nie byłoby większego problemu to nie wiem czy modrzew, sosny, perukowiec, tulipanowiec,.... dobrze by to przyjęły. Ale późniejsze podwyższenie terenu wokół nich też nie wiem czy im się spodoba. :cry:
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, a czy nie prościej zamiast podwyższać byłoby utworzenie w zalewanym miejscu naturalnego stawu? Z naturą nie ma co walczyć, ale to tylko moja sugestia :)
anka_
ZBANOWANY

Post »

No niby można, ale....
-teren nie jest ogrodzony a po sąsiedzku małe dzieci (no i moje też nie takie duże)
-w najniższym miejscu biegnie wodociąg
- to byłby duuży staw.
Pomysł oczywiście dobry, ale w tej chwili niemożliwy do zrealizowania.

Masz oczywiście rację Mariolko, z naturą nie ma co walczyć- ale ja tylko staram się iść z nią na kompromis :lol:
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja już z tym moim oczkiem mam same problemy. Dzieciarnia ma swietną atrakcje z tej wody, a ja niezłą nerwówkę ...
Na razie opuściły mnie siły do realizacji czegokolwiek.
Jak najmłodsza córcia mi zaśnie w ciagu dnia, to niewiadomo co najpierw w domu robić, a jak nie zrobię w ogrodzie nic podczas jej snu to mogę zapomnieć o tym, że zrobię cokolwiek z nią.
Mała zmyka w mgnieniu oka, od razu na drogę, a u mnie przecież też nie ogrodzone...
No i dzień za dniem leci, a ja złoszczę się, że nic nie mogę zrobić...
anka_
ZBANOWANY

Post »

U mnie problemu nie było bo już następnego dnia w prezencie dostałam ryby- i było powiedziane, że to rewir dla rybek. Tylko podziwianie wchodziło w grę. :D
U mnie dzieciaki starsze- młodsza córa ma już prawie 8 lat. I mam wrażenie że zrobię dużo mniej niż jak była mała- bo uwielbia pomagać. A z tą pomocą to czasami.... :evil:
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tyle (tzn. 8) to ma moja najstarsza córka, potem 7-letni łobuz. 4,5latka i 20 miesięcy. i cała czwórka zawsze chce pomagać, czyli poczwórna nerwówka nieeeeewooooooooolllnooooo!!!
anka_
ZBANOWANY

Post »

To współczuję nerwówki :lol: ja przy jednej czasami mam dosyć :roll:
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Aniu! Zwiedziłam wszystko dokładnie i mam tyle wrażeń..!
Ja też kiedyś mieszkałam w warszawskich blokach i grzebanie w ziemi nawet nie przechodziło mi przez myśl... Teraz nie wyobrażam sobie mieszkania w Warszawie! Mieszkam na samej granicy miasta, a najchętniej wyniosłabym się na głęboką wieś.
Cudne lewizje! I jaśmin ! - jak go nisko go przycinasz ?
Podoba mi się hostowisko (świetny pomysł z tą "donicą" w pniaku!) i rabaty z roślin kwaśnolubnych. Podziwiałam jesienne zdjecia w ciepłych kolorach...
Wspominałaś o szkółce, prowadzącej sprzedaż detaliczną ( z grupy Polskie azalie) - gdzie ona jest ? Będę kupować sporo wrzosowatych, chętnie bym skorzystała.
Jeśli masz nadmiar pokrzyw ( u mnie też są takie miejsca), rób z nich gnojówkę - to świetny nawóz, a pieniądze zaoszczędzone na zakup sztucznych będą na roslinki!
Pytasz o podmokły teren... Nie wiem , jak duże te rośliny do ewentualnego przesadzania, co jest szczególnie ważne w przypadku iglakow (poza cisami). Np. sosny źle się przesadzają. Ale w tak mokrym miejscu i tak nie będą dobrze rosły, więc może warto zaryzykować. Jeśli coś Ci padnie, będzie i tak taniej niż nawożenie takiej ilości ziemi dla podwyższenia terenu. Ja bym chyba zaryzykowała, i posadziła na większości terenu rośliny bagienne i wilgociolubne (jest ich sporo), a tylko na części zrobiła podniesione rabaty dla innych roślin. Powodzenia!
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu witaj . :wit
Ja podobnie, tak jak Iza, doradzałaby Ci, jeśli mogę, wykorzystać naturalne mokradła i posadzić rośliny do tego przystosowane.
Nie bardzo mogę Ci podpowiedzieć jakie, gdyż u mnie suchy piasek i nie interesowałam się roślinami bagiennymi i wilgociolubnymi, ale z pewnością jest ich dużo.
Bylin i krzewów. Miałabyś piękny, naturalny zakątek.
Ja chciałabym mieć kawałek takiej ziemi, która by nigdy nie wysychała. :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”