Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pauli
200p
200p
Od: 4 lut 2008, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2

Post »

To moje ozdobne po pierwszych zbiorach :)

Obrazek

i jeszcze takie :)

Obrazek
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pauli śliczne wyszły:D Ja posiałam 2 nasionka i mam zdaje się te w ciemnozielone paski, i tę z połową owocu zieloną :) póki co po 1 malutkim owocku na roślinę, ale późno posiałam ozdobne.
Awatar użytkownika
Pauli
200p
200p
Od: 4 lut 2008, o 19:29

Post »

Loeb to jeszcze nie wszystko :heja
Czekam z niecierpliwością na koshare spoon od Ciebie ale ona bardzo powoli mi rośnie, aczkolwiek późno ja wysadziłam - ale już kwitnie.
A festival Ci się już wybarwia? bo ja co prawda nie zapytałam ręcznie ale jedne są jasno żółte w żółte paski a drugie w zielone. Ciekawa jestem tego mixu kolorków jak już dojrzeje :)
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
Awatar użytkownika
hancik30
50p
50p
Od: 3 sie 2011, o 11:04

Post »

Pauli piękne są te ozdobne dyńki - już powoli czuję jesień...no i ta melonowa Tomka to czysta perfekcja kształtu
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pauli moja koshere tez wolno, ale u mnei akurat z niej chyba nic nie będzie, była ostatnia wysadzona no i zapuściłam ją, mając inne rzeczy na głowie.. Do Festivalu nie mogę teraz podejść:D Ale jak go ostatnio widziałam był bez zielonego właśnie:)
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Teraz znalazłem dwie nowe gruszkowate, tak że je mam w trzech miejscach (z 4 możliwych). Jeszcze czekam na dodatkowe, i ciekawy jestem, czy wszystkie są skrzyżowane.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Najpierw sie przywitam, bo jestem tu poraz pierwszy, i bardzo załuje ze nie odkryłam wczesniej tego miejsca:) piekne wszystkie te wasze dyniuszki, jako pasjonatka moge pow ze koło zadnej nie przejde ..... jak zapoznam sie tu troche podziele sie swoimi okazami, Pozdrawiam
Awatar użytkownika
hancik30
50p
50p

Post »

witaj Morango- też jestem tu od niedawna, chociaż podczytywałam na tym forum już od roku. Uwielbiam to forum, spostrzeżenia i zdjęcia. Lubię też wracać tutaj zimą, do tych fotografii z sezonu i czytać o wielkich planach na następny.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Gdy dynia zrzuca owoc ,pomaga jej się (odcina się go?) czy lepiej poczekać ,aż sama odpadnie? Ja odcięłam... :roll:
Asia
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zrzuca w sensie niezawiązany? To chyba wszystko jedno Pelasiu, dojrzałe z reguły się odcina więc niedojrzałym do kasacji tez nie zaszkodzi.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

hancik30 pisze:witaj Morango- też jestem tu od niedawna, chociaż podczytywałam na tym forum już od roku. Uwielbiam to forum, spostrzeżenia i zdjęcia. Lubię też wracać tutaj zimą, do tych fotografii z sezonu i czytać o wielkich planach na następny.
Więc mam nadzieje ze bedziemy na przyszły sezon planowac razem, w tym szalenstwie dyniowym i ogrodowym, bardzo ciagnie mnie tu na forum, chodz w sezonie czasu malo, bo i w pracy sezon ogrodniczy i w moim ogrodzie..... ale mysle ze bedziemy planowały ... pozdrawiam
Awatar użytkownika
hancik30
50p
50p

Post »

Morango, ja założyłam sobie odpowiedni kajecik, w którym spisuję hasłowo ile czego, kiedy, jakie odmiany, co się sprawdziło. Bo potem na wiosnę w moim szale zakupowym i chęci posiadania każdej odmiany te notatki mi pomagają. A w tym roku już coś uprawiasz? U mnie rośnie Hokkaido, Big max, Butterunt, Ambar i Karowita:)
nataliaada
200p
200p
Od: 27 sty 2009, o 23:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja w tym roku posiałam dynie:

-olbrzymia Bambino
-krzaczasta Amazonka (mała główka)
-zielona Ambar, chyba półkrzaczasta (chyba mała lub średnia główka)

Mam 1 'krzak' Bambina, kilka Amazonki i 2 Ambarki. Bambino się rozrosła i ma kilka małych na razie owocków, wielkości jak pomarańcza. Amazonka też chyba coś ma, ale maleństwa, a Ambar mi słabo rośnie i stoi w miejscu. Ogólnie jest to mój pierwszy sezon dyniowy :) Mam zamiar robić z nich zupy, słoiki na zimę, zużywać do lecza i robić placki dyniowe (kiedyś robiłam i na słodko i na ostro) - to z miąższu, bo i pestki mam zamiar zostawiać/jeść.
Awatar użytkownika
hancik30
50p
50p

Post »

U mnie też Ambar słabo rośnie- to chyba typowe dla tej dyni, mam na razie jeden owoc o średnicy 23 cm lekko spłaszczony, następny się zawiązuje. Tak samo Butterunt- 4 kwiaty żeńskie- dopiero się zawiążą (oby). Także słabo, w porównaniu do 16 owoców już zebranych z 2 krzaczków Hokkaido (i ciągle się zawiązują). Ganio4 pokazał śliczną Lunga di Napoli- i w przyszłym roku na pewno ja posieję.
Alembik

Post »

Mnie dynia Bambino bardzo usatysfakcjonowała. Zerwałem na razie sześć owoców. Pierwsze były małe, ale następne trzy po 10 kg a jeden chyba nawet 15 choć nie miał nawet w środku pestek ukształtowanych. Ogólnie jestem z tej odmiany bardzo zadowolony, tylko że niestety przez te deszcze młode owocniki często gniją. Krzewy strasznie się rozrosły a owocu mało. Ale za to są ogromne. Odmianę na pewno zachowam na następny rok bo zawiera całą kwintesencję dyniowatości. To znaczy są ogromne a mimo to smaczne. Jakbym był głodny to mógłbym nawet taką dynię na surowo wcinać. Smakuje w tej postaci trochę jak kalarepa, ale jest słodsza i mniej łykowata.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”