Witaj Aniu - przykro mi z powodu Veilchenblau - ładna róża - może posadzić jej sport o pełnych kwiatach - Rose Marie Vieaud - bardzo ładna ale do dostania tylko w szkołkach naszych sąsiadów. Inne róże pnące o fioletowych kwiatach - wypisałam kilka historycznych ale te kwitną tylko raz - Coupe d'Hebe, Geschwinds Orden, Russelliana, William Lobb, Blue Magenta, Gipsy Boy, Kiftsgate Violet, Himmelsauge, Mosel, Purpurtraum, Perennial Blue.
Z tych wypisanych mało jest na naszym rynku.
Imwsz - witaj i dziękuje ale nie wszystkie w tej chwili są zdrowe - plamistość zawsze łapie po deszczach. Co do krzaków - zawsze odpowiadam - plus minus 150 sztuk ale nie jestem pewna bo jak mi się jakaś róża nie podoba to z reguły zmienia ogrody. Z opisami - łatwo się zapamiętuje nazwy, co do opisów - obserwacja krzewów - niektóre różnie się zachowują - w dużym stopniu zależy to od pogody w danym roku. Co do wielkości ogrodu - rabatówki zajmują mało miejsca - ja w nich gustuję - potem w angielkach i różach parkowych. Dla historycznych mam osobny ogród - mają tam do swojej dyspozycji dużo miejsca.
Pastella
Mary Rose
Piękna Myriam
Abraham
Dziś zrobiłam galaretkę z płatków róż - Luoise Odier poświęciłam. Ma jeszcze dużo kwiatów to zakwitnie.
Dzwoniłam do szkółki i jak na razie wiem że będziemy mogli kupić takie róże w tym roku:
Baronesse, Global Water, Bailando, Hans Gonewein Rose.