Pięknie! Wrócę z pracy to przejrzę cały wątek. Już nie mogę się doczekać!
Tajemniczy ogród Joli i Adama
- Ulcia
- 200p

- Od: 1 lip 2011, o 14:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tajemniczy ogród Joli i Adama
Weszłam przypadkiem- czy to jakiś Ogród Botaniczny?
POZDRAWIAM. URSZULA, OGRÓD ULCI KLUB MŁODYCH RÓŻYCZKOWYCH EMERYTEK
...I nieprzytomnie biegnąc przez świat
rzucasz na wiatr młodość swoją i urodę.....
...I nieprzytomnie biegnąc przez świat
rzucasz na wiatr młodość swoją i urodę.....
- FRAGOLA
- 1000p

- Od: 4 cze 2010, o 09:34
Joluś i ja wpadłam na otwatcie nowego miejsca w ogrodzie...na ławeczce posiedziałam i winkiem się poczęstowałam
Ten bonsai jest przesuperaśny...ma takie długie "ręce" i fajnie nimi ławeczkę obejmuje
A gdy po kolejnych cięciach się zagęści to będzie rewelacja
Ten bonsai jest przesuperaśny...ma takie długie "ręce" i fajnie nimi ławeczkę obejmuje
A gdy po kolejnych cięciach się zagęści to będzie rewelacja
- agatka123
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 sty 2011, o 21:12
Piękny ten nowy zakątek w Twoim ogrodzie .
Winko bardzo smaczne , a ławeczka wygodna .
Pozdrawiam
Winko bardzo smaczne , a ławeczka wygodna .
Pozdrawiam
- Jagodka

- Od: 24 sty 2011, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
I ja posmakowałam Joluś winka , kontemplując się urokami nowego miejsca
.
Dziękuję , bardzo mnie urzekło to miejsce , a zwłaszcza widok na mostek , z ławeczki
.
Dziękuję , bardzo mnie urzekło to miejsce , a zwłaszcza widok na mostek , z ławeczki
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
-
jola z izer
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 9 paź 2010, o 15:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nowy zakątek piękny, a te tarasy ... przypomniał mi się Nepal, choć to inna skala. No macie wyobraźnię i miłość do tego miejsca, że tak to wszystko pięknie Wam wychodzi. Na ławeczce chętnie kiedyś bym przysiadła na chwilkę 
- E-mienta
- 500p

- Od: 21 mar 2011, o 18:22
Stolik kamienny -bomba, ale ja się ma takie zaplecze, to nie trudno wykonać -"specjalnie wyszukany". Zazdroszczę dostępu do budulca i pomysłowości. Oj chyba romantycznie było, sądząc po ilości kieliszków

Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
- jola1010

- Od: 4 cze 2007, o 18:39
Bogumilka Bogusiu witaj dawno u nas nie gościłaś
AGNESS roślinki z własnej hodowli cieszą najbardziej i uczą cierpliwości
Iglaki kilkunastoletnie , które teraz przycinam na bonsai właśnie są z moich sadzonek
Właściwie to mam jakąś manię dzielenia wszystkich roślinek , które zdobędę . Tak dzieliłam hosty, żurawki , dzielę nawet jednoroczne sadzonki te do doniczek i wiele ,wiele innych. Ogród jest wielki więc i miejsca dużo...
Ulcia Ula witaj. Miło, że wdepnęłaś choć na chwilkę - zapraszam do spacerku po naszych zakątkach. A z ogrodu botanicznego to u nas chyba tylko ścieżynki żwirowe
FRAGOLA Graziu bonsaiek nowy faktycznie będzie superaśnym okazem .Odnogi ma pokręcone i do tego długie ponad 2 metry- wydląda jak pająk
W ubiegłym roku albo dwa lata temu (już straciłam rachubę?) przycinałam dwa podobne i obecnie są już gęste i wypaśne- zobacz sama. W tym roku jeszcze ich nie podcinałam ale spokojnie można wybrać najładniejsze gałązki i nawet je przerzedzić:

agatka123
ławeczka troszeczkę zdezelowana - ale czeka w kolejce do przerobienia. Póki co cieszy taka jaka jest
Jagodka Faktycznie widoczki z ławeczki są fajne , bo na większą część ogrodu. A i siedząc tam słychać szmer wody . Mamy kilka takich odprowadzeń ukrytych w kamieniach , którymi dopływa woda, z jednych oczek do drugich,
Wprowadzają fajny nastrój...
jola z izer To najstarsza część naszej skarpy i rosło tam już wiele roślin ale wciąż wszystko było zagłuszane przez roślinki strefy bagiennej , a skalniaki nie koniecznie sobie dobrze tak radziły
Teraz stopnie są bardziej wyprofilowane na półki A co na nich posadzę
muszę jeszcze pomyśleć i się rozejrzeć. A na ławeczkę zapraszam
Jolu pokażę moją wierzbę z pokręconymi gałązkami ,to chyba taka sama jak ta , którą chcesz ukorzenić? (mam jeszcze taką z pokręconymi listkami na prostych gałązkach):

emienta
Potrzeba jest matką wynalazków... Siedząc tam w przerwie prac z filiżankami z kawą narodził się taki pomysł na kamienny stoliczek . A "specjalnie wyszukany" , dlatego ,że wśród 1000 głazów i kamieni ciężko znaleźć płaski
A romantycznie to miało być ale deszcz nas pogonił
Pozdrawiam Jola.
AGNESS roślinki z własnej hodowli cieszą najbardziej i uczą cierpliwości
Ulcia Ula witaj. Miło, że wdepnęłaś choć na chwilkę - zapraszam do spacerku po naszych zakątkach. A z ogrodu botanicznego to u nas chyba tylko ścieżynki żwirowe
FRAGOLA Graziu bonsaiek nowy faktycznie będzie superaśnym okazem .Odnogi ma pokręcone i do tego długie ponad 2 metry- wydląda jak pająk
agatka123
Jagodka Faktycznie widoczki z ławeczki są fajne , bo na większą część ogrodu. A i siedząc tam słychać szmer wody . Mamy kilka takich odprowadzeń ukrytych w kamieniach , którymi dopływa woda, z jednych oczek do drugich,
jola z izer To najstarsza część naszej skarpy i rosło tam już wiele roślin ale wciąż wszystko było zagłuszane przez roślinki strefy bagiennej , a skalniaki nie koniecznie sobie dobrze tak radziły
Jolu pokażę moją wierzbę z pokręconymi gałązkami ,to chyba taka sama jak ta , którą chcesz ukorzenić? (mam jeszcze taką z pokręconymi listkami na prostych gałązkach):
emienta
Pozdrawiam Jola.
- patkaza

- Od: 22 cze 2010, o 23:13
po prostu mnie zatkało 
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
- mmgosik
- 50p

- Od: 9 lis 2010, o 12:20
Oj piknie tu piknie ! Posiedziałam, powzdychałam i tyle !
Piękne te bonsai ;-)) Też kiedyś będę tak kombinować hihi Ale to za parę ładnych lat, jak rośliny urosną bo na razie to same maluchy !
Pozdrawiam Gosia
- Jule

- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Jola a po jakim czasie zaczelas ciac te jalowce? tz ile rosly zanim sie do nich dorwalas
Ja mam 3 szt przy sciezce ale one tegoroczne i nie wiem czy dac im jeszcze rosnac, czy juz je troche obskubac?
- Aancyk
- 1000p

- Od: 20 lis 2010, o 17:21
Fantastyczne fotki. Spróbuję ukorzenić swoją trzmielinę i poprowadzić ja na kulkę według Twojego przepisu 
Przyszłam się przywitać
Nie wiem co napisać bo mi serce wali tak mocno po takich widokach, kocham kamienie , żwir i ogrody z domieszką ciepłego klimatu. Tyle padało ostatnio że już zaczęłam tracić chcęci do pracy nad moim ogrodem , który jest w powijakach dopiero. Jednak Wasz ogród oczarował mnie w każdym calu i znów mam natchnienie do pracy nad tym co sobie wymarzyłam. Dziękuję za możliwość obejrzenia takich cudów
Będę wracać do Waszego ogrodu i podpatrywać 
Nie wiem co napisać bo mi serce wali tak mocno po takich widokach, kocham kamienie , żwir i ogrody z domieszką ciepłego klimatu. Tyle padało ostatnio że już zaczęłam tracić chcęci do pracy nad moim ogrodem , który jest w powijakach dopiero. Jednak Wasz ogród oczarował mnie w każdym calu i znów mam natchnienie do pracy nad tym co sobie wymarzyłam. Dziękuję za możliwość obejrzenia takich cudów
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród
- jola1010

- Od: 4 cze 2007, o 18:39
patkaza , mmgosik , jaclaw witam i zapraszam ponownie
Jule W większości moje bonsaiki powstały na kilkunastoletnich okazach jałowców różnych odmian, sosna też miała kilka dobrych lat zanim ją ogołociłam, cyprysiki, świerki, tuje i cis też już były wielkie. Stare rozrośnięte okazy same mają naturalnie pokrzywione pędy. Kształtując bonsaia od młodej sadzonki możesz sama kierować i wyginać je w dowolny sposób. Ja podcinam i kształtuję nawet liściaste:, bzy, bukszpany i derenia. Teraz podzieliłam młodą sadzonkę pęcherznicy i też ją będę kształtowała, robię sadzonkę derenia na długim kiju- ale czy się uda zobaczymy. W taki sposób na długim pniu prowadzę kilka forsycji i trzmielinę.Wierzbę Hakuro mocno podcinam od dołu zostawiając długie i grube gałęzie. A i z wierzby płożącej zrobiłam małego bonsaika
Ale ... nie jestem fryzjerką
tylko lubię ciąć - zawsze coś fajnego można wyczarować
Beata T Beaciu
Chociaż mam fotki wszystkie z daleka to specjalnie dla Ciebie moja trzmielinka na pniu :

Aancyk Polecam mnie z łatwością to się udało
kozino Witam i dziękuję za miłe odwiedziny. Ja też tak mam ... spaceruję , oglądam i zachwycam się innymi ogrodami , a później głowa mi pęka od nowych pomysłów i zapał do pracy rośnie
Zapraszam.
Pozdrawiam Jola.
Jule W większości moje bonsaiki powstały na kilkunastoletnich okazach jałowców różnych odmian, sosna też miała kilka dobrych lat zanim ją ogołociłam, cyprysiki, świerki, tuje i cis też już były wielkie. Stare rozrośnięte okazy same mają naturalnie pokrzywione pędy. Kształtując bonsaia od młodej sadzonki możesz sama kierować i wyginać je w dowolny sposób. Ja podcinam i kształtuję nawet liściaste:, bzy, bukszpany i derenia. Teraz podzieliłam młodą sadzonkę pęcherznicy i też ją będę kształtowała, robię sadzonkę derenia na długim kiju- ale czy się uda zobaczymy. W taki sposób na długim pniu prowadzę kilka forsycji i trzmielinę.Wierzbę Hakuro mocno podcinam od dołu zostawiając długie i grube gałęzie. A i z wierzby płożącej zrobiłam małego bonsaika
Beata T Beaciu
Aancyk Polecam mnie z łatwością to się udało
kozino Witam i dziękuję za miłe odwiedziny. Ja też tak mam ... spaceruję , oglądam i zachwycam się innymi ogrodami , a później głowa mi pęka od nowych pomysłów i zapał do pracy rośnie
Pozdrawiam Jola.