Ogródkowe rozmaitości cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.5

Post »

Nelu widzę, że u Ciebie jak zwykle piękny różano-powojnikowy busz ;:180 z duszą - jak słusznie napisał Iza. Co jedno zdjęcie to ładniejsze. Zdjęcia z wojaży w Czechach super - a i i link może okazać się przydatny. Teraz tylko pozostaje czakaćna kolejne zdjęcia z wojaży i z Twojego ogrodu oczywiście ;:224 .
A co do mojego powojnika to na razie nawiozłam itd itp i czekam co będzie. Jak się nie poprawi to zdjęcia wstawię. Może po prostu je zaniedbałam :oops: .
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Nelu, jaka szkoda, że nie zahaczysz o moje strony.
Tak się nastawiłam, że w tym roku mnie odwiedzisz.
Nie mogę oderwać oczu od Twojego kwiecia.
Taki gąszcz lubię :tan
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam po krótkiej przerwie ... :wit dziękuję wszystkim koleżankom ,które mimo mojej nieobecności,zaglądają do mojego ogródka... ;:196
A przerwa ta ,mimo ,że długa nie była...to jednak wypełniona po wręby samymi wspaniałymi wrażeniami...
Wyprawy rowerowe po urokliwych okolicach Kazimierza ,do prostych nie należących ..., dzięki pilotażowi Izki z M
stały się jedną przyjemnością...którym wielki ;:196 się należy za wspaniałe towarzystwo...Trafiliśmy akurat na festiwal Muzyki Klezmerskiej ,także atrakcje i dla ucha były zapewnione...Jeden dzień poświęciliśmy na święto róż w Końskowoli,gdzie oprócz paru stoisk różanych nie zabrakło i innych kwiatów ,a i podniebienie zostało zaspokojone pysznościami stworzonymi przez tamtejsze gospodynie...
Miałam przyjemność poznania Marty Artam i a i spotkanie Gorzaty z rodzinką,choć krótkie... ,również miło wspominamy... ;:196 w naszych stronach staje się to niemożliwe... :;230
Będąc w zagłębiu różanym trzeba było zwiedzić pola różane ,których tu nie brakuje ,zaglądnęliśmy do p.Pałki,gdzie oczom naszym ukazały się rządki donic z wyszukanymi odmianami krzaków,min.,pnąca ,zdrowa Rosanna,Rotes Korsar...(ktory zakupiłam)Amadeus i wiele innych Kordesa,oraz Souvenir di Dr Jamaine... (też w moich rękach ...):D
Jutro parę zdjęć wrzucę i cd.nastąpi... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alionuszka pisze:Będąc w zagłębiu różanym trzeba było zwiedzić pola różane ,których tu nie brakuje ,zaglądnęliśmy do p.Pałki,gdzie oczom naszym ukazały się rządki donic z wyszukanymi odmianami krzaków,min.,pnąca ,zdrowa Rosanna,Rotes Korsar...(ktory zakupiłam)Amadeus i wiele innych Kordesa,oraz Souvenir di Dr Jamaine... (też w moich rękach ...):D
Jutro parę zdjęć wrzucę i cd.nastąpi... :D
Nelu :wit ojej o czym ty piszesz ? Kto to jest Pan Pełka. Ja też chcę zdrową Rosannę. Może on sprzdaje wysyłkowo?. ;:65
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Ja też chcę namiary na tego pana ;:65
Roter Korsar cudna choć czerwona. Mam ją! Kwiaty trzyma chyba najdłużej ze wszystkich (no może prócz Pastelli) Ale Souvenir pożądam ;:167
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

NELU trza było i doktorki kupić jestesmy z Basia na niego napalone :;230 gdzie to wszystko pomieszczę ;:223 . Przydałaby sie Twoja kombinacja ogródkowa . No to czekam z necierpliwością na dalszy ciąg relacji ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Nelu ale fajnie spędziłaś czas:) Chętnie pooglądam fotki z wyjazdu i z Końskowoli:)
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

No właśnie... wiesz, że oprócz tej wiewiórki, co się do nas d... obróciła, nie mam żadnych zdjęć z naszej wycieczki :roll:
A i pól różanych nie obfotografowałam z samochodu, tylko szyby śliniłam :;230
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko z tego co Izka mówiła miałaś też przyjechać do Końskowoli... ;:224 szkoda ,że się nie udało ...dopiero po święcie...w poniedziałek ,odwiedzenie dwóch szkółek różanych z nietuzinkowymi odmianami spowodowało szybsze bicie serca... :roll:
Ewuś cieszysz się Chopinem ,a w Końskowoli ona właśnie zajęła pierwsze miejsce najpiękniejszej ...rzeczywiście w wazonie prezentowała się uroczo... :D
Tosiu zauważylaś ,że miejsca wolne jeszcze u mnie... :wink: więc nie jest tak źle i w zwiuązku z tym pozwoliłam sobie na jeszcze dwa krzaki różane...ale niestety wykopki w planie...
Gosiu clematisy pachnące i ich zapach wyczuwalny jest w większej masie ,chociaż dzwonek mojej Betty Corning wciąż wąchałam co przechodziłam koło niej i pachniał,ale inny nos nie wyczuwał... :wink:
Rubromarginata jest z grupy Flammula i ważne jest ,aby nie zalegała w korzeniach woda,wtedy może gnić ,ale jeżeli wypuszcza pędy z ziemi,to prawdopodobnie to kwestia ostatniej suszy...moje niektóre pędy też zbrązowiały ,ale trudno je wyciąć ...poplątane są z innymi,ale nie jest to uwiąd ,więc nie jest koniecznością pozbycia się ich...
Basiu Clematis Mary Rose z dalekiej Szkocji ,dzięki Marysi foggi... :D Miałyśmy szczęście...bo był przeceniony...jest całkowicie podobny do Purpurea Plena Elegans ,ale w kolorze granatowofioletowym...Mimo jednego tylko pędu i kilkunastu kwiatów podoba mi się bardzo...
Aniu dzięki ...wyjazd był naprawdę udany :D
Eluś kwiecia dużo ,ale na wystawie musiałam jeszcze parę zakupić...tak z niczym wyjechać ...toż to grzech :;230
Majka Puław nie zwiedziłam ,tylko pałac i park obeszliśmy,w Puławach była niezła szkółka z roślinami,tam zakupiłam werbenę patagońską i jeżówkę różową o taką

Obrazek
Jadziu ,Wiesiu ścieżka jest ,da się przejść chociaż pod koniec ślazówka turyngska jak szlaban zatarasowała przejście... :;230 ale na szczęście mam jeszcze trawnik i zakolem do furtki kręta droga wolna i bez zadrapań... :wink:
Staram się wycinać ile się da przekwitłe kwiatostany...co daje pewien luz... :wink:
Dziękuję za pochwały ;:196
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuś i Tobie dziękuję za taki odbiór moich kwiatów ...miło mi, a na oglądanie w rzeczywistości zapraszam gorąco... ;:196 Dawno już u nas nie byłaś...Co Ty na to... ;:138
Jasmina ma takie kwiaty...,o takiej barwie ,choć nie ukrywam ,że wybrałam moment najładniejszego kwitnienia... : no ale tak się przedstawia swoje kwiaty... :wink: Jacques Cartier taki chimeryczny...raz chce być w jaśniejszym różu a raz w ciemniejszym...zależy też ,kiedy słońce więcej przygrzeje...
Lucy to moja pierwsza zakupiona lilia...a przyuważyłam ją u Hani 55 i bardzo mi się spodobała...taka trochę nietypowa ,a pachnie cudnie...Obok niej lobelia ze skrzynki wychodzi,akurat tak do siebie przylgnęły ... :D
Życzenia udanej wycieczki się spełniły...kolejna ...na wystawę do Warszawy...już się cieszę... ;:138
Gosiu szkoda ,że nie byłaś z nami na polach różanych p.Spasówki i p.Pałki...tam dopiero zawrotu głowy można dostać...oczywiście jeżeli ma się fioła na punkcie róż... :;230
Komnaty zaliczone ,choć to za wiele powiedziane...puste sale po lub przed remontem ...bez mebli ,ale malarstwo portretowe mogliśmy podziwiać członków rodu...
Asiu muszę przyznać nieskromnie ,że clematisy mi w tym roku obrodziły...ale postarałam się o to...nawóz to po pierwsze ,a poza tym porządne podpory ,kratki...zrobiły swoje...miały się gdzie piąć i to jest dosyć ważne dla pnączy...aby wzajemnie pędy nie przygniatały się i aby było odpowiednie przewietrzanie...Luxurians osiągnął chyba 5 m,i pnie się po drzewie sąsiada...ale tam już nie wchodzę...sąsiad zadowolony być powinien... :wink:
Dzięki ;:196
Małgoś plany się zmieniły i prawdopodobnie jak rok temu na wystawie warszawskiej nie może mnie zabraknąć... :wink: a stamtąd niedaleko do Ciebie...więc może się spotkamy ;:138

Majka p. Pałka to hodowca róż ,który ma w planie swoją stronę różaną wprowadzić w internet ,a jego róże można dostać min.w szkółce w Pszczynie,ale nie wszystkie odmiany...Niestety nie mam namiarów ,nawet telefonu nie posiadam...z emocji nie spisałam ... :roll: Ale można się dowiedzieć...spróbuję :uszy
Dorotko Izka chyba bardziej zorientowana w temacie p.Pałki
Roter Korsar była bardzo wychwalana przez tegoż pana...a że krzaczek w doniczce dośc pokaźny skusiłam sie na nią...ma ADR,a takiej zdrowej róży o długo trzymających kwiatach było mi trzeba... :D

Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu gdybym wiedziała ,to bym zakupiła...tylko problem byłby z transportem...miejsca mało w aucie pozostało... :wink: W ogóle się nie dziwię ,że pożądacie go ...jest bardzo przystojny i pachnący... :;230
Aniu niestety zdjęć z pól różanych nie posiadam...zapomniałam aparatu ... ;:223 Z Kazimierza posiadam ,parę fotek wkleję...
Gosiu a ja same widokowe zdjęcia posiadam ,a z Końskowoli nie porobiłam ...M był w posiadaniu tegoż cennego sprzętu...a ja ręce zajęte miałam siatami i kwiatami ... :;230

Jak już wcześniej wspominałam odbył się na święcie róż konkurs najpiękniejszej róży i ten zaszczytny tytuł otrzymała róża Chopin...strasznie mi przykro ,ale nie posiadam zdjęć kwiatów ,ale najprawdopodobniej Izka była bardziej przytomna... ;:196 i zdjęcia porobiła...może wklei... :wink: Gorzata...tak ...ona pamiętała o zdjęciach...kieruję do gorzaty76...(Gosiu pozwolisz...? ;:196 )
Pani Spasówka jest w kontakcie z Lensem ,także u niej będzie można zakupić jego róże typu...Heavenly Pink,Dinky,,Bukavu i inne...a na polu widziałyśmy Jacqueline du Pré,Allan Chandler,Askot,Caramella,piękna ..ją trzeba mieć...i wiele wiele innych
Pani Spasówka szykuje swoja stronę różaną,będzie więcej odmian i wiele cennych porad dotyczących pielęgnacji róż...
Na rowerach przemierzaliśmy wzgórza i doliny...a stamtąd rozciągały się takie widoki

Obrazek

Aby dostać się na drugą stronę Wisły np.do Janowca zwiedzić ruiny zamku,trzeba popłynąć promem o tak...

Obrazek

I zamek w pełnej krasie

Obrazek
Obrazek
Obrazek

A sam Kazimierz to piękne miasteczko z urokliwymi domkami większości pokrytych wapieniem i brukowanymi uliczkami

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pokonaliśmy wzgórze Trzech Krzyży które maja chronić okolice od zarazy ,powodzi i innych katastrof...

Obrazek

a stamtąd taki widoczek się rozciągał

Obrazek

Oprócz dwóch róż kupiłam...goździki ,wszystkie obłowiłyśmy się w te ładniutkie kwiatki... :D

Obrazek
Obrazek
Słonecznik z pól kazimierskich...
Obrazek

a tak wygląda krzak Souvenir du Dr Jamaine
Obrazek

Jeszcze dokupiłam sadzonkę Agastache Black Ader...
Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Piękna i interesująca wycieczka Nelu . Kurcze na taką wyprawę to trzeba worek maniaków i przyczepkę na dodatek :;230 Kiedys przyglądałam sie tej róży chyba nawet przy jesiennych zamówieniach wiesz ,jaki mam stosunek do czerwonych róż . No cóż póki zyjemy wszystko jest możliwe :;230 ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Dla mnie zdjęcia Kazimierza i okolic szczególnie bliskie :D wspomnieniowe :) byłam, zwiedziłam, nawet tratwę zaliczyłam :D a teraz chciałoby się znów :wink:
Krzaczki różane dorodne, gorzej pewnie z miejscem posadzenia :roll: będzie selekcja?
To Twoja pierwsza jeżówka? Mnie pociagnęły już w zeszłym roku, a teraz po wizycie u Tośki, która ma wspaniały okaz, wsiąkłam na całego ;:108
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Nelu ale piękne fotki,cudowna wycieczka:)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Mimo wszystko najbardziej zazdroszczę Ci widoku pól rózanych :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16