Zazdroszczę Ci upału- uwielbiam, jak jest gorąco!! Skalniaczek bardzo mi się podoba

Pozdrawiam Cię serdecznie

A, ja głupia
  A, ja głupia   myślałam, że w Kanadzie są niższe temperatury powietrza.  Czy ta odrobina deszczu, która wreszcie spadła, dała roślinkom choć trochę wytchnienia? Czy było tak: deszczyk pokropił, ziemia zaczęła parować i zrobiło się jeszcze bardziej duszno??
  myślałam, że w Kanadzie są niższe temperatury powietrza.  Czy ta odrobina deszczu, która wreszcie spadła, dała roślinkom choć trochę wytchnienia? Czy było tak: deszczyk pokropił, ziemia zaczęła parować i zrobiło się jeszcze bardziej duszno?? , a dąb to jak dąb. Stoi sobie panisko, wysoki, zgrabny i przystojny.... Mam nadzieję, że bluszcz jak go oplecie to go nie zadusi.
 , a dąb to jak dąb. Stoi sobie panisko, wysoki, zgrabny i przystojny.... Mam nadzieję, że bluszcz jak go oplecie to go nie zadusi. 

, jeszcze Cie chyba nie było w moim kanadyjskim ogródku... Dzięki za zidentyfikowanie liliowca - muszę przyznać, że delikatny jest bardzo, bo już wczoraj przekwitł.  Na szczęście ma jueszcze kilka pączków...
 , jeszcze Cie chyba nie było w moim kanadyjskim ogródku... Dzięki za zidentyfikowanie liliowca - muszę przyznać, że delikatny jest bardzo, bo już wczoraj przekwitł.  Na szczęście ma jueszcze kilka pączków...  
  , ale to i tak niewiele, bo nie widziałyśmy się trzy lata.  W przyszłym roku będę w Polsce; mam nadzieję, że będziemy miały więcej czasu dla siebie
 , ale to i tak niewiele, bo nie widziałyśmy się trzy lata.  W przyszłym roku będę w Polsce; mam nadzieję, że będziemy miały więcej czasu dla siebie   .
 . , takie upalne lato w Ontario to norma. W innych prowincjach bywa chłodniej...
 , takie upalne lato w Ontario to norma. W innych prowincjach bywa chłodniej...   Deszczyk u mnie pokropił jak ksiądz kropidłem, a podobno lało w centrum Toronto (mieszkam na obrzeżach), gdzie ludzie nie mają ogrodów
  Deszczyk u mnie pokropił jak ksiądz kropidłem, a podobno lało w centrum Toronto (mieszkam na obrzeżach), gdzie ludzie nie mają ogrodów   Wieczorem i tak musiałam przez godzinę podlewać. Co do temperatury, masz rację, wilgotność powietrza wzrosła i nie można było wytrzymać.  Zastanawiam się, kiedy ogłoszą stan klęski żywiołowej i zakażą nam podlewać trawniki (już kiedyś tak było w czasie suszy, trzeba było oszczędzać wodę bez marnowania jej na trawę...)
  Wieczorem i tak musiałam przez godzinę podlewać. Co do temperatury, masz rację, wilgotność powietrza wzrosła i nie można było wytrzymać.  Zastanawiam się, kiedy ogłoszą stan klęski żywiołowej i zakażą nam podlewać trawniki (już kiedyś tak było w czasie suszy, trzeba było oszczędzać wodę bez marnowania jej na trawę...)  

- zakaz podlewania?! Nie wyobrażam sobie tego. Patrzeć jak umierają roślinki, nie. Tego nie mogą zrobić
 - zakaz podlewania?! Nie wyobrażam sobie tego. Patrzeć jak umierają roślinki, nie. Tego nie mogą zrobić 

Joasiu, pokażesz nam kiedyś swoje dzieła patchworkowe? Bardzo ciekawa jestem
 Joasiu, pokażesz nam kiedyś swoje dzieła patchworkowe? Bardzo ciekawa jestem  Podoba mi się ta technika, zwłaszcza narzuty.. Pochwal się kiedyś, co zrobiłaś pięknego
 Podoba mi się ta technika, zwłaszcza narzuty.. Pochwal się kiedyś, co zrobiłaś pięknego 

Ale cieszą ogromnie
  Ale cieszą ogromnie   
  .  Dziękuję, że do mnie zajrzałaś.  Co do znajomych w Vancouver, to mają na pewno nieco więcej przyjemności ogrodowych, bo klimat na zachodnim wybrzeżu jest dużo łagodniejszy.  Nie ma ostrych zim i lato też nie jest tak upalne jak w Ontario
 .  Dziękuję, że do mnie zajrzałaś.  Co do znajomych w Vancouver, to mają na pewno nieco więcej przyjemności ogrodowych, bo klimat na zachodnim wybrzeżu jest dużo łagodniejszy.  Nie ma ostrych zim i lato też nie jest tak upalne jak w Ontario   , gdzie wszyscy cierpimy z powodu ogromnej wilgotności powietrza (z powodu sąsiedztwa Wielkich Jezior).  Nigdy nie byłam w Vancouver, bo daleko tam niemal jak do Polski
 , gdzie wszyscy cierpimy z powodu ogromnej wilgotności powietrza (z powodu sąsiedztwa Wielkich Jezior).  Nigdy nie byłam w Vancouver, bo daleko tam niemal jak do Polski  
 . Ostrzegam jednak, że to skromne rzeczy i jak na razie uszyłam tylko kilka quilts... Ale dobre i to...
 . Ostrzegam jednak, że to skromne rzeczy i jak na razie uszyłam tylko kilka quilts... Ale dobre i to... Dziękuję za komplementy
  Dziękuję za komplementy   Nasz ogródek jeszcze młody (dopiero drugi sezon) i jeszcze bardzo dużo jest w nim do zrobienia. Mimo tego nie pędzimy i nie staramy się zapełnić całej przestrzeni w jeden sezon (choć może tak byłoby przyjemniej), tylko powoli eksperymentujemy z przestrzenią, cieniem (sporo go, bo dąb dominuje), roślinami, etc.
  Nasz ogródek jeszcze młody (dopiero drugi sezon) i jeszcze bardzo dużo jest w nim do zrobienia. Mimo tego nie pędzimy i nie staramy się zapełnić całej przestrzeni w jeden sezon (choć może tak byłoby przyjemniej), tylko powoli eksperymentujemy z przestrzenią, cieniem (sporo go, bo dąb dominuje), roślinami, etc.
 w deszczowe (u mnie) popołudnie. Deszcz za oknem, czasami grzmi, psiorki uciekają do mnie na górę bo się boją piorunów a ja sobie siedzę przy kompie. Piszesz, że u Was zimy są bardzo mroźne, ile mrozu było najwięcej? A upały osiągają jakie temperatury?
 w deszczowe (u mnie) popołudnie. Deszcz za oknem, czasami grzmi, psiorki uciekają do mnie na górę bo się boją piorunów a ja sobie siedzę przy kompie. Piszesz, że u Was zimy są bardzo mroźne, ile mrozu było najwięcej? A upały osiągają jakie temperatury?  

Bo odmian mam wiele, ale tak pięknego kwiatka - nie.
  Bo odmian mam wiele, ale tak pięknego kwiatka - nie.
 .  Zwłaszcza że do mnie trafił w jakiś magiczny sposób (domyślam się, że to może od mojej mamy albo od śp. teściowej mojego sąsiada
 .  Zwłaszcza że do mnie trafił w jakiś magiczny sposób (domyślam się, że to może od mojej mamy albo od śp. teściowej mojego sąsiada   ). Śliczny jest, to prawda, i muszę uważać, żeby nic mu się złego nie stało, np. żeby nie wykopały go wiewiórki albo szopy, które szukają teraz wody w te upały
 ). Śliczny jest, to prawda, i muszę uważać, żeby nic mu się złego nie stało, np. żeby nie wykopały go wiewiórki albo szopy, które szukają teraz wody w te upały  
 Może powinnam wiedzieć, ale ogrodnik ze mnie zielony...
  Może powinnam wiedzieć, ale ogrodnik ze mnie zielony...   
  Zwróć uwagę na linijkę "Feels Like" - czyli odczuwalność temperatury. Jutro +47 stopni.  Normalnie patelnia...
  Zwróć uwagę na linijkę "Feels Like" - czyli odczuwalność temperatury. Jutro +47 stopni.  Normalnie patelnia...   

. Liliowiec cudowny, takiego pełnego jeszcze nie widziałam.
. Liliowiec cudowny, takiego pełnego jeszcze nie widziałam. 

, cieszę się, że wpadł Ci w oko mój skalniaczek-maluszek. Zobaczymy, jaki będzie, jak troszkę podrośnie.  Byłam u Ciebie z wizytą - Twój ogród jest taki piękny i taki dojrzały
 , cieszę się, że wpadł Ci w oko mój skalniaczek-maluszek. Zobaczymy, jaki będzie, jak troszkę podrośnie.  Byłam u Ciebie z wizytą - Twój ogród jest taki piękny i taki dojrzały   marzę, żeby mój kiedyś miał podobną klasę
  marzę, żeby mój kiedyś miał podobną klasę   
  w moje skromne progi. Na razie pogoda wstrzymuje wszystkie moje działania, bo jest za gorąco, żeby cokolwiek przesadzać lub dosadzać
  w moje skromne progi. Na razie pogoda wstrzymuje wszystkie moje działania, bo jest za gorąco, żeby cokolwiek przesadzać lub dosadzać   . A tu tyle planów w głowie
 . A tu tyle planów w głowie