Winorośle i winogrona cz. 2

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
WacekJ
200p
200p
Od: 22 maja 2011, o 16:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 2

Post »

Przy starych krzakach można znaleźć łozy wyrastające z ziemi posiadające korzenie . Takie "odkłady".Po wykopaniu przyciąć , posadzić do szkółki lub doniczki a jak się przyjmie jesienią na stałe miejsce . Można ukorzeniać zielne ale sadzonki uzyskane tym sposobem nie zdążą zdrewnieć więc trzeba je trzymać w domu do wiosny . Na jesieni pobrać sztobry i ukorzenić wiosną .

Wacek

Na fotce ukorzenione zielne ! Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Dzięki, będę próbować.
A tu wrzucam jeszcze zdjęcie liści i pnia: Obrazek

Dzisiaj babcia wspominała, że w ogrodzie była również winorośl dojrzewająca z końcem października, z której jej matka, a moja prababcia również wyrabiała wino. Kojarzę jedynie, że owoce tej odmiany były żółto-zielone, co w połączeniu z terminem dojrzewania wskazywać może na rieslinga.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Co myślicie o posadzeniu lawendy w międzyrzędziach lub pod drutami ? Mam trochę lawendy w ogrodzie i zamierzam dokupić , by obsadzić moją winniczkę. Polecacie jakąś odmianę?
Awatar użytkownika
WacekJ
200p
200p

Post »

hutkow pisze:..Nigdy już nie będę sadził białej odmiany.
Posadź różowe ! ;:108 ;:108

Wacek
Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A tu, na prośbę znajomego mieszkającego pod Brzegiem wrzucam fotkę jego winorośli. Próbuje on zidentyfikować jej nazwę. Dojrzewa z końcem sierpnia, kolor owoców jasny, żółty. Sadzonkę otrzymał wiele lat temu od kolegi z Wielkopolski, który uprawiał tę winorośl w szklarni. U znajomego owocuje co roku, nigdy nie kopczykowana, ani nie okrywana. Rośnie na rusztowaniu ca 2m na 2m. Spód liści jest lekko omszony. Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19

Post »

U mnie w tunelu powolutku zaczynają się zbiory.Na dobry początek zaczyna dojrzewać Piesnia:
http://imageshack.us/photo/my-images/19 ... 014dx.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/18/obraz015il.jpg/
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam serdecznie i proszę o pomoc.
Na owocach Arkadii znalazłam suche, wklęsłe jak soczewka plamy w kolorze szarym. Liście są zdrowe, bez zmian. Winorośl rośnie w namiocie foliowym razem z pomidorami. Pryskana była skrzypem, Grevitem i Topsinem (ale tu tylko przelotnie jak przechodziłam na pomidory, które miały szarą pleśń na liściach). Obejrzałam zdjęcia szarej pleśni na winorośli i nijak mi nie pasuje.
Co to może być?
Aśka
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Kontakt:

Post »

Możliwe ze antrakoza...
przejzyj fotki z kliniki roślin J.Mazurka : http://picasaweb.google.com/januszmaz/C ... WZExD-PpA#
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23

Post »

Przeglądałam te zdjęcia już wcześniej nic nie pasuje. Jagody oberwałam i wyrzuciłam czyli nie dam zdjęcia albo dam jak choroba pojawi się na innych :(
Aśka
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Oglądam swoje pierwszoroczniaki z każdej strony wypatrując jakiegokolwiek niepokojącego symptomu i coś mi się nie podoba Gołubok ostatnio. Zaczeły mu się przebarwiać liście na zewnątrz a od wewnatrz pojawiły się kropokowate nacieki.
Przejmować się czy jestem "nadopiekuńczy"? Są regularnie topsinowane.

Obrazek

Obrazek
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Gołubokowi jesienią przebarwiają się liście na czerwono, słynie z tego ,że jest ozdobny z liści. Może i w tym przypadku już zaczął się ten naturalny proces.
Chyba za dużo stosujesz Topsin, ja nie stosowałam od wiosny ani razu.
Zapobiegawczo na mączniaka prawdziwego to Tiotar ( dawny Siarkol), bardziej przyjazny dla rośliny i dla nas.To i tak dobrze, że to sadzonka to nie ma owoców.
Te kropki na spodzie liścia to jeszcze nic wyrażnego. Może to być antraknoza- początki albo phomopsis.Ale raczej antraknoza.
Jak dalej to będzie się rozwijało to daj Dithane( jak nie ma owoców), Amistar ma brać również antraknozę.
Twój Gołubok jest głodny :lol: , co prawda winorośl nawozi się do końca czerwca ale troszkę mu daj, nawet gnojówki pokrzywowej to się ucieszy. Zawsze można dawać nawozy dolistne.W pierwszej kolejności go dożyw bo te zmiany kropkowate na liściu to może zamieranie tkanki z powodu niedoboru.
To odmiana Rusvien
http://s1.img.pl/v/1107/64028dsc05608.jpg
To Nadieżda Azos
http://s1.img.pl/v/1107/64032dsc05609.jpg
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Gołubokowi jesienią przebarwiają się liście na czerwono, słynie z tego ,że jest ozdobny z liści. Może i w tym przypadku już zaczął się ten naturalny proces.
Uff, czyli wszystko ok.
Chyba za dużo stosujesz Topsin, ja nie stosowałam od wiosny ani razu.
Zapobiegawczo na mączniaka prawdziwego to Tiotar ( dawny Siarkol), bardziej przyjazny dla rośliny i dla nas.To i tak dobrze, że to sadzonka to nie ma owoców.
Opryskiwane od wiosny były dwukrotnie, jeżeli uważasz żeby nie przesadzać to się wstrzymam.
Te kropki na spodzie liścia to jeszcze nic wyrażnego. Może to być antraknoza- początki albo phomopsis.Ale raczej antraknoza.
Jak dalej to będzie się rozwijało to daj Dithane( jak nie ma owoców), Amistar ma brać również antraknozę.
Będe się im przyglądał.
Twój Gołubok jest głodny , co prawda winorośl nawozi się do końca czerwca ale troszkę mu daj, nawet gnojówki pokrzywowej to się ucieszy. Zawsze można dawać nawozy dolistne.W pierwszej kolejności go dożyw bo te zmiany kropkowate na liściu to może zamieranie tkanki z powodu niedoboru.
Nim posadziłem Gołuboka to przygotowałem mu stanowisko z ogromną ilością zeszłorocznego kompostu. Nie chciałbym przesadzić z nawożeniem. Może rzeczywiście najpierw spróbuje dolistnie.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Mączniak prawdziwy atakuje jak jest sucha, upalna pogoda. Jak jest deszczowo i ciepło atakuje mączniak rzekomy.
Teraz zrezygnuj z Topsinu, masz czysto na krzewach to zapobiegawczo można Siarkol ( Tiotar, Ipotar) tak co 10-14 dni ze 2x. Trzeba uważać w temperaturze ponad 25*C bo może uszkodzić pędy- poparzyć.Ciekawe jakie pH miał ten kompost, ogólnie mówi się, że raczej skłania się ku kwaśnemu niż zasadowemu.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wracając do mojego pytania z 10 lipca , to wydaje mi się, ze są to odmiany węgierskie: Skarb Panonii, Perła Czabańska, ewentualnie Królowa Winnic.
Awatar użytkownika
WacekJ
200p
200p

Post »

Obrazek

Do wyboru , do koloru.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”