Wacek
Na fotce ukorzenione zielne !

Uff, czyli wszystko ok.Gołubokowi jesienią przebarwiają się liście na czerwono, słynie z tego ,że jest ozdobny z liści. Może i w tym przypadku już zaczął się ten naturalny proces.
Opryskiwane od wiosny były dwukrotnie, jeżeli uważasz żeby nie przesadzać to się wstrzymam.Chyba za dużo stosujesz Topsin, ja nie stosowałam od wiosny ani razu.
Zapobiegawczo na mączniaka prawdziwego to Tiotar ( dawny Siarkol), bardziej przyjazny dla rośliny i dla nas.To i tak dobrze, że to sadzonka to nie ma owoców.
Będe się im przyglądał.Te kropki na spodzie liścia to jeszcze nic wyrażnego. Może to być antraknoza- początki albo phomopsis.Ale raczej antraknoza.
Jak dalej to będzie się rozwijało to daj Dithane( jak nie ma owoców), Amistar ma brać również antraknozę.
Nim posadziłem Gołuboka to przygotowałem mu stanowisko z ogromną ilością zeszłorocznego kompostu. Nie chciałbym przesadzić z nawożeniem. Może rzeczywiście najpierw spróbuje dolistnie.Twój Gołubok jest głodny , co prawda winorośl nawozi się do końca czerwca ale troszkę mu daj, nawet gnojówki pokrzywowej to się ucieszy. Zawsze można dawać nawozy dolistne.W pierwszej kolejności go dożyw bo te zmiany kropkowate na liściu to może zamieranie tkanki z powodu niedoboru.