bebos: Haworthia i in.

Zablokowany
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: bebos: Haworthia i in.

Post »

Aaa - może coś dla ożywienia wątku - od dawna przymierzałam się do zakupu tej roślinki - niby nic trudnego, ale dopiero teraz się o nią w końcu postarałam...
Ktoś zgadnie czyje to ucho? :wink:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Haworthia magnifica var. acuminata, Haworthia magnifica var. dekenahii (?), bardzo ładne rośliny. Również przeszukuję strony z haworsjami i ich nazewnictwem, żeby uściślić nazwy moich roślin. Niestety, jeżeli chodzi o nazewnictwo - określenie nazw poszczególnych roślin jest bardzo trudne. Wydaje mi się, że nawet naukowcy zajmujący się tym tematem mają z tym problem. Faktycznie chciałbym mieć rośliny "fachowo" opisane, ale będę się cieszył jeżeli uda mi się tylko zrobić to nawet w przybliżeniu, mimo że wśród Forumowiczów (Kaktusiarzy) uchodzą za "chwasty", są to bardzo wdzięczne roślinki.
Kwiatuszki poszczególnych haworsji różnią się od siebie, nie tylko długością kwiatostanu, ale kształtem i kolorem poszczególnych kwiatków, kształtem płatków. Mam troszkę zbyt "słaby" aparat foto, żeby uwidocznić - utrwalić różnice.
W Twoim wątku mam do oglądania super zbliżenia kwiatów, które porównuję z oryginałami u moich haworsji.
Odnośnie zagadki - nie mam zielonego pojęcia co to za roślina.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Czy to jakaś Ceropegia ;:88
Reposit-08
500p
500p
Od: 25 sie 2010, o 15:23

Post »

Jak zwykle można u Ciebie podziwiać piękno tych roślin, uchwycisz każdy szczegół i mimo, że haworcje nie kwitną tak okazale jak np.kaktusy to również potrafią "ujmować", to piękne rośliny!
Awatar użytkownika
pawel060
200p
200p
Od: 12 kwie 2011, o 12:56
Kontakt:

Post »

Bardzo ładne ;:138
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37

Post »

nolina pisze:Czy to jakaś Corpegia ;:88
Też stawiam na Ceropegia, pewnie woodi
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, tak - to Ceropegia woodii 'Variegata' - jeszcze skromnie się prezentuje, ale oczami wyobraźni widzę wymieszane girlandy z trzech form tego gatunku ceropegii: tej pstrej oraz typowej o sercowatych liściach (jak poniżej) i widywanej w necie formy o srebrzystych, nerkowatych liściach - kształtem i rozmiarem przypominajacych tą pstrą - nie wiem czy to jest jakaś osobna odmiana czy zmienność w obrębie typu, ale jakoś nie udało mi się dotąd na nią trafić...

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek
Reposit-08
500p
500p
Od: 25 sie 2010, o 15:23

Post »

Tą z drugiego zdjęcia poznaje... :wink:
U mnie idzie listek za listkiem :)
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daga - za jakiś czas: tnij i ukorzeniaj, tnij i ukorzeniaj...ta ceropegia robi wrażenie jak wiele pędów zwisa kaskadą. Łatwo się ukorzeniają - wsadzaj do ziemi kawałki z dwoma parami listków, po nasadę ogonków. (Widziałam, jak niektórzy upinają ją na drucie jak wieniec - mi się bardziej podobają 'girlandy').

Balkonowe rozchodniki: Sedum album kwitnie wdzięcznie od kilkunastu dni, ten drugi - pstry (nn) dopiero teraz właściwie zaczął się rozrastać po zimowym kryzysie
Obrazek Obrazek

Trzy maluchy - w zasadzie unikam kupowania takich małych roślin, bo różnie z nimi bywa no i...brak mi cierpliwości :roll:, ale mam nadzieję, że doczekam się przyrostów:
Gasteraloe 'Wonder' (hybryda kupiona jako Alworthia - ale po jakimś czasie natknęłam się na poprawne oznaczenie, a potem obejrzałam sobie takiego wyrośniętego już mieszańca na wielu, wielu stronach, np. http://public.fotki.com/Grootscholten/p ... der-1.html );
obok Haworthia attenuata 'Variegata' i Haworthia nigra (ze stanowiska 40 km J. Craddak/Vaalkraus - nie wiem czy dobrze odczytałam z odręcznego opisu???) - mam nadzieję, że jej zimą nie stracę, jak poprzedniczki - ta ma bardzo wąski pokrój, nawet jak na malucha:

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dwie ostatnie haworcje ładne i ciekawe.

Ja też dosłownie dziś posadziłem pochodzącą z USA Haworthia attenuata var. attenuata 'Super White'. :D Ma wiele drobniejsze liście, więcej różnych kolorów. Tam jej cena jest porażająca - kosztuje 25$!! :shock: Oczywiście ja dostałem odrościk w ramach wymiany bo na takie ceny się nie piszę. :wink:
H. nigra - wspaniała miniaturka, taki klejnocik w kolekcji który każdemu się spodoba i każdy zauważy.
Gratuluję nabytków. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Kontakt:

Post »

drugi pstry to sedum sieboldii "Mediovariegata" :wink: - zeszłoroczny hit sprzedażowy :lol:
Pozdrawiam Krzysiek
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ładne - nie ładne, ale ciekawe. W tym sezonie przyglądam się, dokumentuję, potem pewnie bedę ścinać kwiatostany - jak w poprzednich latach. Zresztą póki co moje haworcje kwitną grzecznie - jedna po drugiej, nie mam gąszczu badyli - jedna kończy, druga zaczyna - jest ich ponad 50 - ale niektóre nigdy nawet nie zawiązały kwiatostanów - taka np. H. attenuata - mam kilka form, kilka naprawdę leciwych - nigdy nie kwitły :shock:
Tym razem zaskoczyła mnie swoiście pękatymi kwiatami Haworthia arachnoidea:
Obrazek ObrazekObrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Haworthia arachnoidea - subtelne, bardzo delikatne kwiatuszki, śliczna kompozycja bieli z zielenią, naprawdę mają swój urok ;:63 . Fotki kwiatów to 100% "majstersztyk" ;:180 ;:180 ;:180 . Moja Haworthia arachnoidea przechodzi rekonwalescencję, bardzo powoli wraca do "zdrowia" - liczę, że po całkowitym odzyskaniu dobrej formy, też zakwitnie oczywiście nie w tym sezonie.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
flichoo
200p
200p
Od: 28 kwie 2011, o 07:30

Post »

bebos pisze:Tak, tak - to Ceropegia woodii 'Variegata' - jeszcze skromnie się prezentuje, ale oczami wyobraźni widzę wymieszane girlandy z trzech form tego gatunku ceropegii: tej pstrej oraz typowej o sercowatych liściach (jak poniżej) i widywanej w necie formy o srebrzystych, nerkowatych liściach - kształtem i rozmiarem przypominajacych tą pstrą - nie wiem czy to jest jakaś osobna odmiana czy zmienność w obrębie typu, ale jakoś nie udało mi się dotąd na nią trafić...

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek
Co musiałbym zrobic, żeby takie cudeńka przytulić? Hę? ;:180 ;:180 ;:180 ;:138 ;:138 ;:138
;:136
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=43405" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=43707" onclick="window.open(this.href);return false;
x-Pa-a

Post »

Piękne zdjęcia kwiatów Hawrothia, u Ciebie to chyba nawet ciekawsze niż w rzeczywistości :wink:

Podziałałaś na wyobraźnię tą wizją Ceropegia "(...) wymieszane girlandy z trzech form tego gatunku", gdzieś ze mną mieszka jedna "podobna" sztuka, nie zwracałam na nią szczególnej uwagi, ale chyba zacznę :)
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”