Moje kwiaty w hydroponice
- Teresa600
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje kwiaty w hydroponice
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 4#p2364694
Anijja...urwij listek fiolka z ogonkiem i wsadz do wody,ukorzeni sie na pewno.
piotrjes...poczytaj powyższy link ,tam znajdziesz sposób na ukorzenienie begonii.
Anijja...urwij listek fiolka z ogonkiem i wsadz do wody,ukorzeni sie na pewno.
piotrjes...poczytaj powyższy link ,tam znajdziesz sposób na ukorzenienie begonii.
Połamane przy płukaniu korzeni liście fiołka próbowałem ukorzenić w żelowym podłożu do uprawy roślin, jednak wszystkie zrobiły się czarne i zgniły. Większość miała jednak zbyt krótkie ogonki listka.
Sadzonek begonii na razie nie posiadam...
Sadzonek begonii na razie nie posiadam...
Bardzo ciekawy wątek, bardzo wciąga 

- AloesIk
- Od: 23 lut 2011, o 16:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Cyba pierwszy raz widzę żółtą begonię,piękna jest

Kilka nowych zdjęć moich roślin.
Fiołek- nadal nie może dojść do siebie po przesadzaniu do hydroponiki, widać uszkodzone liście, jednak już wygląda lepiej niż po operacji.

Hoja która wreszcie zaczęła wypuszczać nowe listki.

Storczyk może nie w hydro... jednak wreszcie rozwinęły się wszystkie jego pąki.

Jedno z moich okien, 7 roślin w hydroponice i 2 w ziemi (jedna niewidoczna).

Fiołek- nadal nie może dojść do siebie po przesadzaniu do hydroponiki, widać uszkodzone liście, jednak już wygląda lepiej niż po operacji.

Hoja która wreszcie zaczęła wypuszczać nowe listki.

Storczyk może nie w hydro... jednak wreszcie rozwinęły się wszystkie jego pąki.

Jedno z moich okien, 7 roślin w hydroponice i 2 w ziemi (jedna niewidoczna).

- JacekCich
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 23:12
Polecam.

Tak jak wygląda na zdjęciach, tak też się prezentuje. Pełna piękność, a ten zapach ...

Bez zbędnych słów. Polecam serdecznie.
Tylko cierpliwi się doczekają, bo nie tracą nadziei.
Zielone Zakątki Jacka _||_ Stosowanie nawozów hydroponicznych _||_
Paludarium Jacka
Paludarium Jacka
pozdrawiam
Kasia
Kasia
- JacekCich
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 23:12
Oczywiście że tak. Jak każdą inną roślinkę. Im mniejsza - młodsza, tym lepiej.
Tylko cierpliwi się doczekają, bo nie tracą nadziei.
Paludarium Jacka
Paludarium Jacka
jest jakaś gwarancja że uda mi się ją przezimować bez żadnego uszczerbku tak by nie zgubiła wszystkich liści?
?
chciałabym żeby mi nie padła na zimę co się bardzo tego obawiam . . .

chciałabym żeby mi nie padła na zimę co się bardzo tego obawiam . . .

pozdrawiam
Kasia
Kasia
- Teresa600
- Od: 10 mar 2008, o 11:52
Witam po urlopie.i przepraszam za trochę chaotyczne odpowiedzi ale nie miałam dużo czasu na komputer.W końcu trzeba było trochę odpocząć
JacekCich..królowa, lilia jest przepiękna.Co do zapachu to bym polemizowała ,ja tego zapachu nie toleruję w mieszkaniu
piotrjesStorczyk cudny
,Hojka na pewno teraz ruszy,moja szczepka stała ponad rok zanim zaczęła wypuszczac nowe listki.
Fiołek wygląda bardzo dobrze,musi trochę odchorować "przeprowadzkę" do nowego środowiska.Zastanawiam siew dlaczego listki nie pusciły korzeni.Może miały za krotkie ogonki.Mnie każdy listek się ukorzenia.Teraz czekam z niecierpliwością na obiecaną już podrosniętą roślinę fiołka o wdzięcznej nazwie LE^FUKSJOWE KRUŻEWO i dwa listki o biało zielonych kolorach.bardzo jestem ciekawa czy się ukorzenią.Trzymajcie kciuki.Jak dostanę przesyłke wstawię fotki.
AloesIk witaj w moim skromnym wątku.Szczepki begonii przeżyły podróż do domu i stoją w wodzie.czekam na korzenie i jak zwykle trafią do hydro.
Kasialb1 cieszę się że Ci podoba wątek i zachęcam do uprawy kwiatów tą metodą.
Aryia1985...dipladenia (sundaville) jest bardzo kapryśną rośliną jeżeli chodzi o zimowanie.Przenoszenie do hydro jeszcze gorzej znosi.Mnie sie to nie udało mimo że rośina była mniej więcej tej samej wielkości co Twoja , marniała w oczach i po tygodniu nić z niej nie zostało
Na forum są wątki o zimowaniu sundavilli.Jeżeli nie znajdziesz postaram sie poszukać i podam link.

JacekCich..królowa, lilia jest przepiękna.Co do zapachu to bym polemizowała ,ja tego zapachu nie toleruję w mieszkaniu

piotrjesStorczyk cudny

Fiołek wygląda bardzo dobrze,musi trochę odchorować "przeprowadzkę" do nowego środowiska.Zastanawiam siew dlaczego listki nie pusciły korzeni.Może miały za krotkie ogonki.Mnie każdy listek się ukorzenia.Teraz czekam z niecierpliwością na obiecaną już podrosniętą roślinę fiołka o wdzięcznej nazwie LE^FUKSJOWE KRUŻEWO i dwa listki o biało zielonych kolorach.bardzo jestem ciekawa czy się ukorzenią.Trzymajcie kciuki.Jak dostanę przesyłke wstawię fotki.
AloesIk witaj w moim skromnym wątku.Szczepki begonii przeżyły podróż do domu i stoją w wodzie.czekam na korzenie i jak zwykle trafią do hydro.
Kasialb1 cieszę się że Ci podoba wątek i zachęcam do uprawy kwiatów tą metodą.
Aryia1985...dipladenia (sundaville) jest bardzo kapryśną rośliną jeżeli chodzi o zimowanie.Przenoszenie do hydro jeszcze gorzej znosi.Mnie sie to nie udało mimo że rośina była mniej więcej tej samej wielkości co Twoja , marniała w oczach i po tygodniu nić z niej nie zostało

Liliami zainteresowałem się niedawno, jednak nie udało mi się już zdobyć cebulek jakichś mniejszych odmian, nadających się do uprawy doniczkowej. Może spróbuję w przyszłym roku, bo bardzo mi się podobają. Z kwiatów sezonowych w hydroponice na razie uprawiałem tylko hiacynty.
Co do dipladenii to prawdopodobnie do przezimowania będzie wymagała podobnych warunków do tutaj już opisywanej sundaville.
Dopiero dowiedziałem się że sundaville i dipladenia to ta sama roślina.
Co do dipladenii to prawdopodobnie do przezimowania będzie wymagała podobnych warunków do tutaj już opisywanej sundaville.
Dopiero dowiedziałem się że sundaville i dipladenia to ta sama roślina.
- bettysolo
- 500p
- Od: 12 paź 2010, o 17:13
Sorki ze się wetnę w wątek z odrobiną prywaty
Piotrjes Ty znasz sie na liliach
Dostałam w prezencie śliczną lilię w doniczce
Teraz przekwitła i mam badylek z listkami
Co powinnam zrobić z tym kwiatem?
zasuszyć i za rok znowu posadzić ?

Piotrjes Ty znasz sie na liliach
Dostałam w prezencie śliczną lilię w doniczce
Teraz przekwitła i mam badylek z listkami
Co powinnam zrobić z tym kwiatem?
zasuszyć i za rok znowu posadzić ?
Pozdrawiam Beata 

pozdrawiam
Kasia
Kasia
Nie znam się na liliach, jednak czytałem że ich cebule muszą przez okres późnej jesieni do wczesnej wiosny być przechowywane w niskiej temperaturze ok 2 stopni. Niektórzy przechowują je w lodówce w pojemniku na owoce. Trzeba zabezpieczyć je przed chorobami grzybowymi. Nie wiem czy uda się to z lilią uprawianą w doniczce.