U oster

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U oster

Post »

Witajcie Kochani po krótkiej przerwie :wit Naładowałam akumulatory duchowe na jakiś czas, choć pogoda nie dopisała, oj nie :? W piątek wiało okropnie, cała sobota lało i wiało, a niedziela do południa niczym prawie nie różniła się od soboty poza mniejszą ilością deszczu. Ale za to około południa nagle się rozjaśniło i od tej pory było coraz cieplej. Kiedy wróciliśmy do domu, moje pierwsze kroki skierowałam do ogrodu: Niedawni pieliłam; a warzywnik zarośnięty jakby nie był ruszany od miesiąca :shock:

Za to kwiaty popisują się ku naszej radości; różyczka późna w kwiecie wieku :wink:
musiałam ją popodwiązywać, bo gałązki leżały na ziemi i nie wyglądała imponująco. Teraz, choć nie piękne te sznureczki, to jednak różyczkę widać w całej okazałości. Szykują się następne pąki do rozchylenia :P
Obrazek Obrazek

Liliowce też mają swoje długie pięć minut:
Obrazek Obrazek

i kilka innych:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

No i rozchodnik od TAJGI też lada chwila pokaże swoje możliwości:
Obrazek
Na dziś to wszystko. Padam z nóg, więc zasnę snem kamiennym :wit
Spokojnej nocki, pa...
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p
Od: 8 kwie 2011, o 10:23

Post »

Witaj Oster
Widać że wszystko pięknie u Ciebie kwitnie szczególnie róże zajrzałam na chwilkę zobaczyć co u Ciebie słychać pozdrawiam :wit
Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy. :)
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Witaj Andrzejku! Dzięki za życzenia, wypoczęłam i napełniłam akumulatorki :D
joannakr0508 pisze:Witaj Oster
Widać że wszystko pięknie u Ciebie kwitnie szczególnie róże zajrzałam na chwilkę zobaczyć co u Ciebie słychać pozdrawiam :wit
Witaj Joasiu :!: ;:138
Tak, różyczki dają popis. Mnie też się podobają. Twojej jednak też nic nie brakuje :wink: Zobaczysz w przyszłym roku, jaka będzie piękna :heja ;:108
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Dzisiaj pobuszowałam po ogródku nowej forumowiczki i przypadkiem doznałam olśnienia:
Wiem, w jaki sposób zabezpieczyć moje roślinki przed piesą;:138 Przynajmniej tak mi się wydaje,
że znalazłam. Chodziło mi głównie o to, by to zabezpieczenie było dyskretne, nie ściągało na
siebie uwagi, na czym straciłyby roślinki przez to, że były niezauważalne, grały rolę podrzędną.

Oto moje zamiary: to zdjęcie zaczerpnęłam z wątku Gosi123a (mam nadzieję Gosiu,
że nie masz pretensji o Twoje zdjęcie w moim wątku)
Obrazek

Żródło: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p2360236

Jadę dzisiaj do marketów. Jeśli znajdę dość wysoką siatkę, problem będę mieć z głowy :tan i piesa się więcej nie narazi.
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

No i mam ;:138 Długość 15 m wysokość 152cm :tan

Ponieważ nie było takiej, jaką sobie umyśliłam, kupiłam piętnastometrową i rozetnę ją wzdłuż. Będę mieć wysoką na 76 cm i dłudość 30 metrów :heja To powinno wstrzymać mojego hultaja przed niezamierzoną dewastacją biednych roślinek :(

Te gotowe siatki dają masę możliwości. Można z nich robić wcale nie drogie pergole, podpory dla roślin pnących i wcale gorzej to nie wygląda. Kiedy się uporam, wkleję zdjęcia.
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 16:23

Post »

A wiesz Oster, że dałas mi świetny pomysł na ochronę moich roślin na zime przed leśnymi zwierzętami? Nasze siedlisko jest nieogrodzone i bałam się o moje drzewka i krzaki, bo wiadomo, na przednówku sarny i zajace potrafia zjeść wszystko.... Może taką siatkę załozymy? Czekam na relację z montazu siatki :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Witam również i ja .Miło mi,że zechciałaś do mnie zajrzeć.Oster ten wiciokrzew ma ok.2lata i pół roku.Rośnie na północnej stronie bardzo dobrze.Nic żadne choroby go nie atakują,rocznie przybywa go ok.2m.Problem w tym,że kwitnie krótko,no ale widziałam,także twój ogródek,to prawie dzieło.Pozdrawiam Gosia
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Witaj Małgosiu i w moich skromnych progach :wit Mam nadzieję, że za jakieś dwa,
trzy lata i ja będę z niego w miarę zadowolona, ale teraz? Ło matko. Kiedy przechadzam się
po Waszych ogrodach i działeczkach - to są dopiero dzieła. U mnie wszystko pokrzyżował warzywnik,
bo nie moja to bajka miała być, a jedynie z doskoku podlać czy pomóc wypielić, Okazało się, że
mąż pracuje całymi dniami, więc na soboty też nie ma co liczyć, bo i one nie zawsze wolne.
A warzyw szkoda :( Dlatego moja bajka została nieruszona od dwóch miesięcy, natomiast
rabatki stały się :) poza wszelkimi planami. Po prostu ;:108

Wiciokrzew masz piękny, właśnie oglądałam w BD najróżniejsze siatki, które nadawać się będą do
poprowadzenia różnych roślin i do tego subtelnie towarzyszą roślinkom nie rzucając się w oczy :tan
U mnie strona północna z racji obecnych tam bzów jest bardzo ciemna. Myślałam kiedyś o tym, by tam
go posadzić, ale wydawało mi się, że jest za ciemno. Może jednak popróbuję? W końcu ogrodnik to
wieczny eksperymentator 8-)
Pozdrawiam w piękny, cieplutki wieczór

Obrazek
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Janneke pisze:A wiesz Oster, że dałas mi świetny pomysł na ochronę moich roślin na zime przed leśnymi zwierzętami? Nasze siedlisko jest nieogrodzone i bałam się o moje drzewka i krzaki, bo wiadomo, na przednówku sarny i zajace potrafia zjeść wszystko.... Może taką siatkę załozymy? Czekam na relację z montazu siatki :)
Witaj Asieńko :wit , mam dziesięć pomysłów na minutę. To najgorsze, co może spotkać niezdecydowanego człowieka. Ale cieszę się, że się do czegoś przydałam ;:138 , choć pomysł z siateczką metalową zgapiony :oops:

Pojechałam i kupiłam, jak napisałam. Wyszło grosze, bo taka wysoka siatka i przecież dość długa kosztowała niecałe sto złoty, czyli ok. 50 zł za 15 metrów po rozcięciu wzdłuż na pół, co wyniesie jakież 3,30 za metr :tan Niczym tak tanio nie zabezpieczę kwiatów i krzewów. na razie nie będę wiele się wysilać, kupię pręty i do nich przymocuję siatkę. Taka prowizorka musi wystarczyć na ten rok, bo nie mam czasu ani funduszy na inne rozwiązania. To wydatek ekstra, niestety.

A to ta siatka
Obrazek
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

trzeba sobie jakoś radzić
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Zapomniałam jeszcze zapytać: jadąc po mleczko do krówki :) mijam domek,
na podwórzu którego rośnie takie oto cudo:
Obrazek Obrazek
Kto zna jego nazwę?

No, i kilka fotek z dzisiejszej sesji :P
liliowiec i przetaczniki
Obrazek Obrazek

i żłobek: tegoroczna różyczka
Obrazek Obrazek

Obrazek

białe floksy od TAJGI, zakwitły, choć miałam obawy, bo późno przesadzane
Obrazek Obrazek
aksamitki i hibiskus
Obrazek Obrazek
trzmielin?
Obrazek

A kiedy zobaczyłam to zdjęcia, nie mogłam się zorientować, co to jest :shock:
Dopiero po udaniu się na miejsce okazało się, że to gałązka tojeści przewróciła się na klombik ;:224
A szkoda, byłby fajny skalniaczkowy kwiatuszek 8-)
Obrazek Obrazek
A tu ketmia
Obrazek Obrazek
na klombiku robi się ciasno, a obok na zdjęciu jabłuszko pigwowca ;:138
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 16:23

Post »

Witaj Osterku, widzę, że ketmia niedługo Ci zakwitnie ;:138 A jak tam róże japońskie, zebrały się w sobie?
Pięknieje u Ciebie z dnia na dzień :)

A cudo z podwórka to perukowiec :)
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p
Od: 8 kwie 2011, o 10:23

Post »

No i Asia mnie uprzedziła bo też chciałam napisać że to perukowiec
Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy. :)
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
haszka
200p
200p
Od: 5 cze 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kolorowo...ładnie kwitną kwiatuszki...a siatka dobry pomysł ;:63
Pozdrawiam Halina.........

Druga miłość Haszki - ogród
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Witajcie kobietki. Trzeci raz piszę ten post: pierwszym razem nie patrząc
na klawiaturę coś zrobiłam i skasował mi się cały :evil:
Zaraz napisałam podobny i straciłam łączność ze światem :evil:
Jak teraz coś nie wyjdzie to się załamię :cry:
Janneke pisze:Witaj Osterku, widzę, że ketmia niedługo Ci zakwitnie ;:138 A jak tam róże japońskie, zebrały się w sobie?
Pięknieje u Ciebie z dnia na dzień :)

A cudo z podwórka to perukowiec :)
Byłam pewna, że ketmia odchoruje tę przeprowadzkę, ale okazało się, że dała radę i będzie żyć ;:138
Niestety, "różyczka japońska biała tylko jedną odnóżką jakoś kwitnie, ale liście nie odzyskały życia. One jakieś jednoroczne, bo każda łodyżka kiwa się w inną stronę. Myślałam, ze to gałązki od wspólnego korzenia, a to prawdopodobnie cztery flance w jednej doniczusi. Trudno, ze śmiercią białej się już pogodziłam ale na razie jakoś się trzyma. Pozostałe lepiej, mają jędrne listeczki, może żyć będą. Dzięki za słowa otuchy. A to cudo o które pytałam, to tak pomyślałam, ze to perukowiec, ale nie miałam czasu na poszukiwania, a wygłupić się zawsze zdążę, nie :?: . Dzięki za podpowiedź, to śliczne drzewko. Już wciągnięte na listę moich marzeń.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”