Wiolu Christa to przetacznik,mam go od zeszłego roku.
Maryna pokazuje go jako pierwsze zdjęcie na poprzedniej stronie.
Niestety nie jest z tych niskich jak myślałam kupując go.
- witam wszystkich gości jawnych i niejawnych pogoda nie dopisuje to więcej gości na forum...
Igor,Andrzejek - chłopaki miło was powitać w moim ogródku Grażynko - witam u mnie! dziękuje za poradę , skorzystam bo Ty masz doświadczenie ale Ci powiem,że moje 2 liliowce kupione w ubiegłym roku na ryneczku z kwiatami mają pąki i jeden już zakwitł to ten cytrynowy pełny /pokażę/ nie zakwitł kupiony z kwiatkiem irys biało-żółty drobny więc pewnie to zależy jak warunki spasują roślinie ... Agnieszko- dziękuję za odwiedziny i miłe słowa Elu - dzięki bardzo - ten przetacznik to ubiegłoroczna nowość kupiona przypadkiem Wiolu- witaj u mnie christa to Veronica spicata - przetacznik grzebieniasty ,mam go od ubiegłego roku ,zimował bez problemu nie okrywany fajny ,o sztywnych pędach nie wykładający się krzaczek
Ale zaszalałam z tym przetacznikiem...
Maryniu ale się naoglądałam wszelakich śliczności i nieznanych dla mnie roślinek,przetacznik grzebieniasty-cudowny,lilie w niespotykanych kolorach.Mam pytanko,czy Ty masz dwa odcienie różowej ostróżki,czy aparat zmienił jej kolor na ciemniejszy
Stasiu , na razie ostróżkę różową mam jedną ale nie wykluczone , że będzie jeszcze jedna z czarnym oczkiem ... Elu- ,czasem i mnie coś wyjdzie.. .cieszę się,że Ci się spodobało..a nowinek teraz sporo, 2 ogrodnicze mam w zasięgu ręki ale się trzymam i jeszcze w tym sezonie nie wstąpiłam do nich .Za to na rynek biegam co jakiś czas i też coś tam,coś tam uda mi się wypatrzeć i rośliny są nieco tańsze jak w szkółkach...a ponieważ nie mam żadnego konkretnego zapotrzebowania czyli " chciejstwa" , więc kupuję to co mi wpadnie w ręce i mi się spodoba .A Panie sprzedające , jest ich zaledwie kilka z bylinami więc mnie znają mówią, że trudno mnie zaskoczyć a zdziwione są,że większość nazw znam...
Dziękuję za informację o tej chriscie
Już wiem dlaczego mi się tak spodobał - bo to przetacznik a ja ostatnio na nie choruję
Zapisuję na liście i zacznę go namierzać w ogrodniczych
Maryniu...jestem pod wielkim wrażeniem twego ogrodu. Mnogość roślinek i kwiatów powalająca. . Nie sposób wyliczyć tych najładniejszych, dla mnie wszystkie piękne a wiele nieznanych. . Oświeć mnie ciemną kobietę ....jak nazywa się to wśród tych słoneczników. Bardzo mi się to coś spodobało.
MARPO ,przetacznik miodzio .Podoba mi się te jego grzebyk .
Fajne roślinki można u Ciebie na ryneczku upolować .U mnie niestety takiego wyboru nie ma. ZENIU ,jest to Słoneczniczek szorstki 'Loraine Sunshine'
Dzięki...a ja myślałam że słoneczniczek wyrósł wśród czegoś tam, o tak pięknych pstrych listkach. . To owy słoneczniczek ma tak piękne ulistnienie...ale ze mnie gapa.
Olku i Olu - witajcie u mnie!
Co do omanu to w tym roku wyjątkowo wysoki urósł,żeby mu zrobić zdjęcie od góry musiałam go sporo nagiąć u mnie rośnie na granicy działki nie wchodzi mi za bardzo w głąb działki i ja go po prostu nawet nie zauważam..w sezonie tylko,żeby zrobić mu fotkę bo fotogeniczny to on jest...
CD...
zimnica , leje , nudaaaa.... i to jest lato...ile jeszcze !!! ;:96
Maryniu bardzo mi się podobają żółte turbanowe lilie, cudnie wyglądają.
Oman jest naprawdę okazałą byliną, jeszcze go nigdy nie spotkałam w sprzedaży.
Z liliowcami ja także tak mam, że albo za wcześnie robić zdjęcie, albo już przekwitnie, więc nieraz kilka nie obfocę, szczególnie jeśli roślinka mała, jednopędowa.
Jeszcze jutro ma u Ciebie i u mnie podobno padać.