Ogród Moni cz.4
-
Soczewka
- 1000p

- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Moni cz.4
Moniko czy możesz napisać coś więcej o róży Ledreborg. Jest bardzo ładna. Interesuje mnie jak wysoka rośnie i jaki ma pokrój krzaka
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
- oliwka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moniko dziękuję
Czyli u Kamili, znam tę stronkę. Szkoda że w tej chwili większość niedostępna.
Pocieszam się tym, że chyba będzie zwiększać asortyment.
Też mam A Shopshire Ladd i moja dziwnie rośnie. To znaczy wypuszcza 2 lub 3 długaśne pędy kwitnące na wierzchołku. Zero bocznych rozgałęzień.
Twoja też tak ma?
Czyli u Kamili, znam tę stronkę. Szkoda że w tej chwili większość niedostępna.
Pocieszam się tym, że chyba będzie zwiększać asortyment.
Też mam A Shopshire Ladd i moja dziwnie rośnie. To znaczy wypuszcza 2 lub 3 długaśne pędy kwitnące na wierzchołku. Zero bocznych rozgałęzień.
Twoja też tak ma?
- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
]
takich pasażerów miałam wczoraj na tyłach samochodu
Wśród nich kilka białych szałwii (nareszcie udało mi się je zdobyć
), 2 piękne fuksje w odcieniach bieli i jaśniutkiego różu, tawułki, dzwonki, 2 powojniki, dwie wielgachne ostróżki i kilka jednorocznych roślinek.

Jednym słowem - miałam udany dzień

takich pasażerów miałam wczoraj na tyłach samochodu
Wśród nich kilka białych szałwii (nareszcie udało mi się je zdobyć

Jednym słowem - miałam udany dzień
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Bardzo,bardzo udany dzień powiedziałabym
Teraz masz robotę - posadzić to wszystko czy już wiadomo gdzie ich miejsce docelowe czy też musisz się zastanowić?
Biała szałwia jest piękna -
Teraz masz robotę - posadzić to wszystko czy już wiadomo gdzie ich miejsce docelowe czy też musisz się zastanowić?
Biała szałwia jest piękna -
- Aszka

- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ładne zakupy
biała szałwia ,nie wiedziałam ,że ja ciężko dostać
niedawno kupiłam jedną
a mogłam więcej.
Oj,też mnie ciągnie do sklepów :P
Oj,też mnie ciągnie do sklepów :P
- Alania

Aniu - polecam Ci Larissę. Kupiłam jesienią 3szt. w szkółce Agel Rosen, gdzie zamawiała wszystko Gosia/Deirde. Piękne krzaczki, a sama odmiana zachwycająca
Nieco przypomina mi Granny - podobna, niemal identyczna barwa i kwiat, choć pokrój inny - sztywniejsze pędy, no i raczej bedzie większa.
Aguś - zazwyczaj wymieniam mniejsze ilości ziemi (dołek ok. gł.50cmxszer.50cm), ale w tym miejscu, gdzie teraz kopiemy jest bardzo wyjałowiona ziemia po starych drzewach owocowych, więc musiałam odczekać aż 4 lata nic tutaj nie sadząc, a teraz dodatkowo wymieniłam całą ziemię na całą rabatę. Myślę, że powinno być OK.
Moniko, Ledreborg bardzo polecam - to zdrowa, piękna róża, długo utrzymująca kwiaty. Sam kwiat rozwija się długo, jest b.mocno wypełniony. Kwitnie po kilka kwiatów w bukieciku na jednym pędzie. Wysokość krzaczka ok.70cm. Łodygi sztywne, więc ładnie eksponuje kwiaty.
Oliwko, moja A Shropshire Lad również rośnie podobnie. Ma w tej chwili chyba tylko 3 pędy, ale ładnie zakwitła. Kwiaty mnie zachwycają samą formą i kolorem, a do tego długo się utrzymują na krzaczku. Zamierzam dokupić jesienią kolejne, mimo, że powoli pokazuje swoje wdzięki
Agielki już chyba tak mają
Krysiu, dziękuję
Na białą szałwię polowałam kilka sezonów, ale wreszcie się udało
Wszystkie zakupione roślinki mają już swoje miejsce. Na razie wciąż uzupełniam i zagęszczam starsze rabaty, coby chwaściory nie przerastały. Trochę to pomaga w zachowaniu porządku. Gdy rozrosną się stałe rośliny, to część bylin przesadzę na nowe rabaty, które wciąż zamierzam kontynuować. Oczywiście wszystko trzeba rozłożyć w czasie, bo koszty ogrodnicze są niemałe. Może za jakieś 10 lat będę mogła powiedzieć, że mam busz, jak u Ciebie
Do takich krzaczorów będę dążyć. W tym sezonie dosadziłam sporo krzewów (niekoniecznie różanych), ponieważ takich potrzebuję do stworzenia zacisznych, osłoniętych, tajemniczych zakątków. Szkoda, że wszystko tak powoli rośnie 
_oleander_, białej szałwi do tej pory nie spotkałam osobiście, jedynie na fotkach. Polowałam, polowałam i nic, nawet na allegro nie udało mi się zdobyć. A tymczasem wczoraj w OBI takie piękne sadzonki nabyłam
Aguś - zazwyczaj wymieniam mniejsze ilości ziemi (dołek ok. gł.50cmxszer.50cm), ale w tym miejscu, gdzie teraz kopiemy jest bardzo wyjałowiona ziemia po starych drzewach owocowych, więc musiałam odczekać aż 4 lata nic tutaj nie sadząc, a teraz dodatkowo wymieniłam całą ziemię na całą rabatę. Myślę, że powinno być OK.
Moniko, Ledreborg bardzo polecam - to zdrowa, piękna róża, długo utrzymująca kwiaty. Sam kwiat rozwija się długo, jest b.mocno wypełniony. Kwitnie po kilka kwiatów w bukieciku na jednym pędzie. Wysokość krzaczka ok.70cm. Łodygi sztywne, więc ładnie eksponuje kwiaty.
Oliwko, moja A Shropshire Lad również rośnie podobnie. Ma w tej chwili chyba tylko 3 pędy, ale ładnie zakwitła. Kwiaty mnie zachwycają samą formą i kolorem, a do tego długo się utrzymują na krzaczku. Zamierzam dokupić jesienią kolejne, mimo, że powoli pokazuje swoje wdzięki
Krysiu, dziękuję
_oleander_, białej szałwi do tej pory nie spotkałam osobiście, jedynie na fotkach. Polowałam, polowałam i nic, nawet na allegro nie udało mi się zdobyć. A tymczasem wczoraj w OBI takie piękne sadzonki nabyłam
-
magdala
Moniko
Ogród bajeczny ! Róże zachwycają....
Teraz masz już dom w ogrodzie - to był bardzo dobry pomysł !
-----------------------------------------------------
Chciałam Cię jeszcze podpytać o rzecz budowlaną -jaka dachówka pokrywa dach dworku ?
Czy to cos w rodzaju Marsylki ?
Chciałam Cię jeszcze podpytać o rzecz budowlaną -jaka dachówka pokrywa dach dworku ?
Czy to cos w rodzaju Marsylki ?
- Alania

Tak, to marsylka, ale wymyśliłam sobie, że jak damy 'na mijankę' (tak, jak cegły na murze), to wyjdzie ładniej i faktycznie - efekt jest zupełnie inny niż w tradycyjnie układanej marsylce. Początkowo fachowcy mieli dylemat, czy w ogóle się tak da ułożyć, później, gdy się okazało, że się da, to podchodzili sceptycznie do mojego pomysłu tak w ogóle, ale na koniec stwierdzili, że efekt supermagdala pisze:MonikoOgród bajeczny ! Róże zachwycają....
Chciałam Cię jeszcze podpytać o rzecz budowlaną -jaka dachówka pokrywa dach dworku ?![]()
Czy to coś w rodzaju Marsylki ?
- dodad

- Od: 21 cze 2009, o 18:22
U mnie pierwsze kwitnienie Ledreborga zapowiadało się rewelacyjnie, ale niestety rzuciła mase pąków (albo szkodnik-sama nie wiem) a potem przyszły deszcze i wygląda niezbyt okazale. Dobrze, że ta róża kwitnie do samych mrozów 
- Alania

U nas również kolejny dzień pada deszcz, al na razie Ledreborg trzyma się dzielnie i kwiaty ma na swoim miejscu. Dorotko, może Twój jest młodziutki i za słaby na utrzymanie takiej ilości kwiatów? Albo faktycznie jakiś owad je odcina np.kwieciak
Lepiej, żeby to nie było to drugie.
U nas pada trzeci dzień. Nawet dobrze, bo wczoraj w przerwie opadów wkopywałam kilka roślin i mimo, że deszcz padał już kolejny dzień, to tylko 10cm ziemi jest mokrej, a pod spodem ziemia sucha jak pieprz. Spodziewam się, że po tych kilkudniowych deszczach ziemia nasączy się solidniej wodą i dzięki temu wszystko ruszy ze zdwojoną siłą
Póki co wkleję trochę zaległych fotek z ogrodu:

U nas pada trzeci dzień. Nawet dobrze, bo wczoraj w przerwie opadów wkopywałam kilka roślin i mimo, że deszcz padał już kolejny dzień, to tylko 10cm ziemi jest mokrej, a pod spodem ziemia sucha jak pieprz. Spodziewam się, że po tych kilkudniowych deszczach ziemia nasączy się solidniej wodą i dzięki temu wszystko ruszy ze zdwojoną siłą
Póki co wkleję trochę zaległych fotek z ogrodu:

- dodad

Róża młoda to fakt, zeszłoroczna tak jak wszystkie u mnie. A na pędzie miała 46 pąków!
Nie martwię się tak bardzo, grunt, że ładnie rośnie, na kwiaty mogę poczekać
Nie martwię się tak bardzo, grunt, że ładnie rośnie, na kwiaty mogę poczekać
- Alania

Dorotko, tyle pąków
To nawet moja, 2-letnia tyle nie ma
Na pewno tego nie wytrzymała, ale z kolei to dobrze wróży na przyszłość - będzie duuużo kwiatów, które u tej odmiany są naprawdę wyjątkowe 
- Alania

Nie wiem co to za róża. Dostałam ją w prezencie rok temu.
Kwiaty są barwy morelowej. Kwiaty filiżankowe, z lekko widocznym środkiem. Płatki dość sztywne, kwiaty rozwijają się wolno, długo się utrzymują, a przy przekwitaniu osypują się. Pędy sztywne, skierowane do góry. Pąki okrągłe, duże. Kwiat rozwinięty wielkości ok.8-10cm. Zapach dzikiej róży (kojarzy się z olejkami różanymi), niesamowicie mocny, wręcz duszący.

Kwiaty są barwy morelowej. Kwiaty filiżankowe, z lekko widocznym środkiem. Płatki dość sztywne, kwiaty rozwijają się wolno, długo się utrzymują, a przy przekwitaniu osypują się. Pędy sztywne, skierowane do góry. Pąki okrągłe, duże. Kwiat rozwinięty wielkości ok.8-10cm. Zapach dzikiej róży (kojarzy się z olejkami różanymi), niesamowicie mocny, wręcz duszący.

- dodad

Nie mam pojęcia co to za róża, ale śliczna jest 
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
na moje oko to Bonita albo Sissel Renaissance, w zależności od tego, jak będą wyglądać kolejne kwiaty.
A najszybciej to chyba Amelia
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.52457
A najszybciej to chyba Amelia
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.52457