Ogród Moni cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Moni cz.4

Post »

Moniko czy możesz napisać coś więcej o róży Ledreborg. Jest bardzo ładna. Interesuje mnie jak wysoka rośnie i jaki ma pokrój krzaka
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniko dziękuję :)
Czyli u Kamili, znam tę stronkę. Szkoda że w tej chwili większość niedostępna.
Pocieszam się tym, że chyba będzie zwiększać asortyment.
Też mam A Shopshire Ladd i moja dziwnie rośnie. To znaczy wypuszcza 2 lub 3 długaśne pędy kwitnące na wierzchołku. Zero bocznych rozgałęzień.
Twoja też tak ma?
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

]Obrazek
takich pasażerów miałam wczoraj na tyłach samochodu :;230
Wśród nich kilka białych szałwii (nareszcie udało mi się je zdobyć :) ), 2 piękne fuksje w odcieniach bieli i jaśniutkiego różu, tawułki, dzwonki, 2 powojniki, dwie wielgachne ostróżki i kilka jednorocznych roślinek.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jednym słowem - miałam udany dzień :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bardzo,bardzo udany dzień powiedziałabym :D
Teraz masz robotę - posadzić to wszystko czy już wiadomo gdzie ich miejsce docelowe czy też musisz się zastanowić?
Biała szałwia jest piękna -
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ładne zakupy :D biała szałwia ,nie wiedziałam ,że ja ciężko dostać :shock: niedawno kupiłam jedną ;:14 a mogłam więcej.
Oj,też mnie ciągnie do sklepów :P
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - polecam Ci Larissę. Kupiłam jesienią 3szt. w szkółce Agel Rosen, gdzie zamawiała wszystko Gosia/Deirde. Piękne krzaczki, a sama odmiana zachwycająca :uszy Nieco przypomina mi Granny - podobna, niemal identyczna barwa i kwiat, choć pokrój inny - sztywniejsze pędy, no i raczej bedzie większa.

Aguś - zazwyczaj wymieniam mniejsze ilości ziemi (dołek ok. gł.50cmxszer.50cm), ale w tym miejscu, gdzie teraz kopiemy jest bardzo wyjałowiona ziemia po starych drzewach owocowych, więc musiałam odczekać aż 4 lata nic tutaj nie sadząc, a teraz dodatkowo wymieniłam całą ziemię na całą rabatę. Myślę, że powinno być OK.

Moniko, Ledreborg bardzo polecam - to zdrowa, piękna róża, długo utrzymująca kwiaty. Sam kwiat rozwija się długo, jest b.mocno wypełniony. Kwitnie po kilka kwiatów w bukieciku na jednym pędzie. Wysokość krzaczka ok.70cm. Łodygi sztywne, więc ładnie eksponuje kwiaty.

Oliwko, moja A Shropshire Lad również rośnie podobnie. Ma w tej chwili chyba tylko 3 pędy, ale ładnie zakwitła. Kwiaty mnie zachwycają samą formą i kolorem, a do tego długo się utrzymują na krzaczku. Zamierzam dokupić jesienią kolejne, mimo, że powoli pokazuje swoje wdzięki :uszy Agielki już chyba tak mają ;:224

Krysiu, dziękuję ;:196 Na białą szałwię polowałam kilka sezonów, ale wreszcie się udało :tan Wszystkie zakupione roślinki mają już swoje miejsce. Na razie wciąż uzupełniam i zagęszczam starsze rabaty, coby chwaściory nie przerastały. Trochę to pomaga w zachowaniu porządku. Gdy rozrosną się stałe rośliny, to część bylin przesadzę na nowe rabaty, które wciąż zamierzam kontynuować. Oczywiście wszystko trzeba rozłożyć w czasie, bo koszty ogrodnicze są niemałe. Może za jakieś 10 lat będę mogła powiedzieć, że mam busz, jak u Ciebie ;:224 Do takich krzaczorów będę dążyć. W tym sezonie dosadziłam sporo krzewów (niekoniecznie różanych), ponieważ takich potrzebuję do stworzenia zacisznych, osłoniętych, tajemniczych zakątków. Szkoda, że wszystko tak powoli rośnie ;:65

_oleander_, białej szałwi do tej pory nie spotkałam osobiście, jedynie na fotkach. Polowałam, polowałam i nic, nawet na allegro nie udało mi się zdobyć. A tymczasem wczoraj w OBI takie piękne sadzonki nabyłam :heja
magdala

Post »

Moniko :wit Ogród bajeczny ! Róże zachwycają....
Teraz masz już dom w ogrodzie - to był bardzo dobry pomysł !

-----------------------------------------------------
Chciałam Cię jeszcze podpytać o rzecz budowlaną -jaka dachówka pokrywa dach dworku ? :D
Czy to cos w rodzaju Marsylki ?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

magdala pisze:Moniko :wit Ogród bajeczny ! Róże zachwycają....
Teraz masz już dom w ogrodzie - to był bardzo dobry pomysł !

-----------------------------------------------------
Chciałam Cię jeszcze podpytać o rzecz budowlaną -jaka dachówka pokrywa dach dworku ? :D
Czy to coś w rodzaju Marsylki ?
Tak, to marsylka, ale wymyśliłam sobie, że jak damy 'na mijankę' (tak, jak cegły na murze), to wyjdzie ładniej i faktycznie - efekt jest zupełnie inny niż w tradycyjnie układanej marsylce. Początkowo fachowcy mieli dylemat, czy w ogóle się tak da ułożyć, później, gdy się okazało, że się da, to podchodzili sceptycznie do mojego pomysłu tak w ogóle, ale na koniec stwierdzili, że efekt super :) Mam za to dach inny niż wszyscy :)
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

U mnie pierwsze kwitnienie Ledreborga zapowiadało się rewelacyjnie, ale niestety rzuciła mase pąków (albo szkodnik-sama nie wiem) a potem przyszły deszcze i wygląda niezbyt okazale. Dobrze, że ta róża kwitnie do samych mrozów :)
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nas również kolejny dzień pada deszcz, al na razie Ledreborg trzyma się dzielnie i kwiaty ma na swoim miejscu. Dorotko, może Twój jest młodziutki i za słaby na utrzymanie takiej ilości kwiatów? Albo faktycznie jakiś owad je odcina np.kwieciak :? Lepiej, żeby to nie było to drugie.

U nas pada trzeci dzień. Nawet dobrze, bo wczoraj w przerwie opadów wkopywałam kilka roślin i mimo, że deszcz padał już kolejny dzień, to tylko 10cm ziemi jest mokrej, a pod spodem ziemia sucha jak pieprz. Spodziewam się, że po tych kilkudniowych deszczach ziemia nasączy się solidniej wodą i dzięki temu wszystko ruszy ze zdwojoną siłą ;:65
Póki co wkleję trochę zaległych fotek z ogrodu:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Róża młoda to fakt, zeszłoroczna tak jak wszystkie u mnie. A na pędzie miała 46 pąków!
Nie martwię się tak bardzo, grunt, że ładnie rośnie, na kwiaty mogę poczekać :wink:
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, tyle pąków :shock: To nawet moja, 2-letnia tyle nie ma :lol: Na pewno tego nie wytrzymała, ale z kolei to dobrze wróży na przyszłość - będzie duuużo kwiatów, które u tej odmiany są naprawdę wyjątkowe :uszy
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem co to za róża. Dostałam ją w prezencie rok temu.
Kwiaty są barwy morelowej. Kwiaty filiżankowe, z lekko widocznym środkiem. Płatki dość sztywne, kwiaty rozwijają się wolno, długo się utrzymują, a przy przekwitaniu osypują się. Pędy sztywne, skierowane do góry. Pąki okrągłe, duże. Kwiat rozwinięty wielkości ok.8-10cm. Zapach dzikiej róży (kojarzy się z olejkami różanymi), niesamowicie mocny, wręcz duszący.
Obrazek
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mam pojęcia co to za róża, ale śliczna jest ;:180
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

na moje oko to Bonita albo Sissel Renaissance, w zależności od tego, jak będą wyglądać kolejne kwiaty.
A najszybciej to chyba Amelia :lol:
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.52457
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”