Siedzę w kaktusach

ODPOWIEDZ
dalekiport
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Siedzę w kaktusach

Post »

A może się mylę w sprawie doniczek glinianych, przeglądam wasze zdjęcia i większość kaktusów siedzi w doniczkach z tworzywa. Może to sprawa jego jakości i grubości oraz wolnej powierzchni wokół rośliny, którą można przykryć warstewką grubszego żwiru.
Jednak te pojemniczki handlowe są z tworzywa jak papier i zwykle kaktusy już z nich wyłażą, stąd to nadmierne przesuszanie
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

bartii9512 pisze:Nie chcę cię martwić ale nie połączyłeś tych kaktusów zbyt dobrze... każdy ma inne wymagania uprawowe
Widzę,że kaktusy masz posadzone w osobnych doniczkach,ale przy okazji dodam jeszcze jedną uwagę
do tego ,co napisał Bartosz. Jeżeli w doniczce masz kilka kaktusów,a wda się jakaś infekcja,to padną Ci wszystkie.
dalekiport pisze: Jednak już te parę dni pobytu kaktusów w pełnym słońcu na tarasie w doniczkach z tworzywa,
widać powoduje ogromne przesuszanie podłoża i właściwie nie wiadomo jak regulować podlewanie.
Nie wszystko da się zasypać żwirem w zbiorowych kompozycjach, więc póki co zaopatrzyłem się w kilka ?okrągłych? doniczek glinianych 6 x 7 cm
Tak sobie myślę, że posadzone w takich kaktusy dłużej zachowają odpowiednią wilgotność podłoża
I o to właśnie chodzi,by podłoże nie było za długo wilgotne.Tak jest przecież w naturze.
Spadnie deszcz,kaktusy pobiorą wodę ( napiją się ) i potem jest kilka miesięcy suszy.
Mogą też pobierać wodę przez tkankę z porannej rosy i mgły.
Niektóre kaktusy w czasie letnich upałów w ogóle nie podlewamy, bo wtedy " śpią " i wody nie pobiorą.
Wtedy wieczorem je tylko zraszamy - taka mgiełka.Ja też myślałem kiedyś,że jest bardzo sucho i podlałem Parodie,
te prawdziwe ( nie Eriokaktus,nie Notokaktus ) i zaczęły gnić od szyjki korzeniowej.Zrobiły się miękkie od dołu i lekko brązowe.
Jak widzisz każdy coś doda,coś podpowie ( przeważnie z własnego doświadczenia ) i będzie OK.

Pozdrawiam - Marian.
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I jeszcze jedno mi się przypomniało.
Tomek ( blabla ) twierdzi słusznie,że lepiej zapomnieć podlać kaktusy,niż podlać je jeden raz za dużo.
Bez wody przez miesiąc i dłużej kaktusy sobie poradzą,taka ich natura.
Jeżeli będą miały za mokro,to mogą zgnić,lub przypląta się jakieś świństwo - np. grzyb.

Pozdrawiam - Marian.
Kilka roślin
dalekiport
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pokutują stare nawyki ogrodowe
Jeszcze trochę i potraktował bym je jak trawnik
To upalne uśpienie dotyczy tylko rodzaju Parodia?
dalekiport
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jeszcze sprawa letnich temperatur.
Jeśli kaktusy przebywają na zewnątrz przez długi czas upalnych dni i relatywnie ciepłych nocy
a potem przychodzą zimne dni ( max. 15 st.C w dzień) i bardzo zimne noce, czyli tak jak obecnie na wybrzeżu, co robimy...?

Wjeżdżamy z nimi do domu, czy pozostawiamy wiedząc, że niskie temperatury potrwają np. . cały tydzień
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dalekiport pisze: Jednak już te parę dni pobytu kaktusów w pełnym słońcu na tarasie w doniczkach z tworzywa,
widać powoduje ogromne przesuszanie podłoża i właściwie nie wiadomo jak regulować podlewanie.
Chyba jest wręcz odwrotnie.
Doniczki gliniane wypalane tak jak cegła mają swoją porowatość.Maja drobne kanaliki,w których gromadzi się woda
i z których szybciej paruje.Nie mówię tu o doniczkach tzw. szkliwionych oraz malowanych.
Wszystko zależy od tego,ile chcesz mieć tych kaktusów i gdzie będą stały.
Następna sprawa to ten koszyk.Dla oka i dla aparatu fotograficznego jest super,ale dla kaktusów,to już mniej.
Jeżeli po 2 lub 3 tygodniach upałów podłoże jest suche,to podlewając od góry,woda przeleci jak przez sito.
Jeżeli natomiast doniczki stoją na podstawkach i nalejesz wody do podstawek wieczorem,to podłoże i kaktusy
do rana zdążą pobrać wodę dostatecznie.Jeżeli zostanie coś do południa następnego dnia,to można zwyczajnie wylać.
Czytałem na innym Forum relację z odwiedzin u znanego hodowcy kaktusów w Holandii.On wszystkie kaktusy ma posadzone
w okrągłych doniczkach plastikowych w swojej szklarni. Twierdzi,że wtedy jest lepszy przepływ powietrza ( wentylacja ).
A do tego doniczki gliniane są dużo cięższe od plastikowych.
Podsuma jest taka,że na zasadzie prób i błędów,każdy dochodzi do jakiś tam wniosków.
Ja mam posadzone kaktusy w okrągłych plastikowych doniczkach i stoją na parapecie na balkonie.
Jeżeli chodzi o spoczynek letni,to nie tylko Parodie,ale większość kaktusów ( nie wiem,czy nie wszystkie ) w czasie upałów
jakby zasypiają - to taki ich system obronny.

Pozdrawiam - Marian.
Kilka roślin
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dalekiport pisze:Jeszcze sprawa letnich temperatur.
Jeśli kaktusy przebywają na zewnątrz przez długi czas upalnych dni i relatywnie ciepłych nocy
a potem przychodzą zimne dni ( max. 15 st.C w dzień) i bardzo zimne noce, czyli tak jak obecnie na wybrzeżu, co robimy...?

Wjeżdżamy z nimi do domu, czy pozostawiamy wiedząc, że niskie temperatury potrwają np. . cały tydzień
Nic,w zasadzie nic.Ważne tylko,żeby im przez ten tydzień nie lało się na głowę,by nie stały ciągle na deszczu.
Takie wahania temperatur im nie szkodzą.
Niektóre kaktusy rosną wyżej niż sięgają nasze Rysy.Są to tzw. górale - np.Lobivie i Sulcorebutie.
W naturalnym środowisku temperatury niejednokrotnie spadają poniżej 0 stopni,ale kaktusy mają wtedy sucho.
Problem u nas w Polsce zaczyna się dopiero na jesień,gdy kaktusy są podlane,a temperatura w nocy spadnie poniżej 0.
Dlatego ważne jest śledzenie prognozy pogody.W ubiegłym roku moje kaktusy stały na zewnątrz do końca pażdziernika,
bo nie było przymrozków,a podlane były ostatnio z końcem września.Gdy przenosiłem je na zimowy spoczynek,
to miały już zupełnie sucho.

Pozdrawiam - Marian.
Kilka roślin
dalekiport
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziś miałem przyjemność kolejny raz odwiedzić kaktusowe gospodarstwo Państwa
Andrzeja i Łucji Hinz - Hodowla Kaktusów i Innych Sukulentów w Rumii, tym razem z aparatem.
Choć na przemyślane zakupy nie wystarczyło już czasu, to choć złapaliśmy coś dla oka.
Scenariusz i reżyseria jak w filmach Alfreda Hitchcocka
Zaczyna się od trzęsienia ziemi a potem napięcie już tylko rośnie
Scena pierwsza to gigantyczny ?fotel teściowej? a dalej to już sami z zobaczcie ?.

Obrazek
By dalekiport at 2011-07-01

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pawel060
200p
200p
Od: 12 kwie 2011, o 12:56
Kontakt:

Post »

Bardzo fajnie tam ;:138 Ja wybieram sie do ogrodu botanicznego i wybrać nie mogę :roll:
Czekamy na kolejne zdjęcia :wink:
dalekiport
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

bardzo proszę oto kilka portretów ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Gościłem w Rumii wielokrotnie. :)
Sceneria się zmieniła - rośliny nie. To jedno z najważniejszych miejsc w Polsce na kaktusowej mapie - warto tam często zaglądać! ;:108
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
dalekiport
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ogromnie żałuję, że miałem dziś tylko odrobinę czasu, ale i tak wyszukaliśmy kilka okazów które nas zauroczyły
Mój faworyt to ten piękny bezchlorofilowiec

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
dalekiport
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

a to faworytka mojej Pani, ponad 30 -sto letnia agawa

Obrazek

Obrazek
dalekiport
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Obrazek

Obrazek

no i na koniec ogromna Opuntia
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

dalekiport pisze:Jeszcze sprawa letnich temperatur.

Pustynie mają to do siebie, że są tam bardzo duże różnice temperatur między dniem i nocą. Dochodzą one czasem do 30-40*C. Dlatego zwłaszcza rośliny górskie w okresie lata, czyli upałów i ciepłych nocy przechodzą okres spoczynku. A intensywnie rosną i kwitną wiosną i jesienią, gdy i u nas różnice temperatury w ciągu dnia dochodzą do 15*C lub nawet więcej. Dla większości kaktusów momentem granicznym jest temperatura 0*C. Do momentu, gdy w nocy jest ~5*C a w dzień świeci słonko i jest około 20*C roślinki będą bardzo dobrze rosły i można je podlewać.
Tylko rośliny typowo ciepłolubne (Melocactus, Discocactus, Uebalmannia) czy te z niżej położonych terenów, czyli większość Meksyku woli upały i temperatury przez cały dzień nie niższe niż 15-20*C.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”