Kaktusik wygląda mi na jakiegoś przedstawiciela rodzaju Eriocactus zaliczanego obecnie do rodzaju Parodia.
Siedzę w kaktusach
- darekcn42
- 1000p

- Od: 9 lut 2009, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Siedzę w kaktusach
Ogólnie to Witam na Forum, z przyczyn technicznych dopiero teraz
.
Kaktusik wygląda mi na jakiegoś przedstawiciela rodzaju Eriocactus zaliczanego obecnie do rodzaju Parodia.
Pozdrawiam, Darek.
-
dalekiport
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 14 gru 2010, o 12:42
- Kontakt:
- darekcn42
- 1000p

Mammillaria sp. Wieczorkiem nad nią pomyślę dogłębniej. Polecam zajrzeć na stronkę: www.mammillarias.net
Pozdrawiam, Darek.
-
dalekiport

- Kontakt:
Cześć Darek, fajnie cię poznać
"Kaktusik wygląda mi na jakiegoś przedstawiciela rodzaju Eriocactus zaliczanego obecnie do rodzaju Parodia."
Jak to rozumieć, czy rodzaj Eriocactus i Parodia to synomimy a ta druga nazwa rodzajowa jest obecnie uznana jako nowo obowiązującą i w kalsyfikacji nie używa się już taksonu Eriocactus
"Kaktusik wygląda mi na jakiegoś przedstawiciela rodzaju Eriocactus zaliczanego obecnie do rodzaju Parodia."
Jak to rozumieć, czy rodzaj Eriocactus i Parodia to synomimy a ta druga nazwa rodzajowa jest obecnie uznana jako nowo obowiązującą i w kalsyfikacji nie używa się już taksonu Eriocactus
- darekcn42
- 1000p

Dokładnie tak. Osobiście używam starego nazewnictwa i jak dla mnie Eriocactus to Eriocactus, a nie Parodia. Rodzaj Eriocactus był tez zaliczany do rodzaju Notocactus, lecz i ten jak mi się dobrze wydaje wcielono teraz do rodzaju Parodia. Polecam jednak używać starego nazewnictwa. Co Parodia to Parodia, Notocactus jest notokaktusem, a Eriocactus eriokaktusem.
Pozdrawiam i sukcesów w hodowli życzę.
Pozdrawiam i sukcesów w hodowli życzę.
Pozdrawiam, Darek.
-
dalekiport

- Kontakt:
Masz rację, podobnie jest z klasyfikacją gatunków mięczaków (muszli) oraz wszelkich innych organizmów.
Mimo zatwierdzenia nowego taksonu przez Międzynarodową Komisje Nomenklatury Zoologicznej, wielu kolekcjonerów, badaczy oraz autorów opracowań jeszcze przez wiele lat posługuje się starym nazewnictwem, bo taki język jest zrozumiały.
Obecnie zmiany w nomenklaturze są zbyt dynamiczne a nie towarzyszy im zwykle bieżąca informacja w publikacjach a co dopiero w obiegu hobbystycznym.
Mimo zatwierdzenia nowego taksonu przez Międzynarodową Komisje Nomenklatury Zoologicznej, wielu kolekcjonerów, badaczy oraz autorów opracowań jeszcze przez wiele lat posługuje się starym nazewnictwem, bo taki język jest zrozumiały.
Obecnie zmiany w nomenklaturze są zbyt dynamiczne a nie towarzyszy im zwykle bieżąca informacja w publikacjach a co dopiero w obiegu hobbystycznym.
-
dalekiport

- Kontakt:
Ostatnio aktualizowałem systematykę w ramach bardzo stabilnego rodzaju Conus (muszle). Gdzie w przypadku ok. 1500 gatunków przewrócono do góry nogami nazwy gatunków, podgatunków i form.
Tylko, że jedynym rzetelnym źródłem informacji był kolekcjoner z Holandii specjalizujący się tej rodzinie, który przekopał się przez rozproszoną po wielu wydawnictwach i opracowaniach aktualną wiedzę, bo w/w Komisja nie zadaje sobie trudu publikacji swoich osiągnięć.
Tylko, że jedynym rzetelnym źródłem informacji był kolekcjoner z Holandii specjalizujący się tej rodzinie, który przekopał się przez rozproszoną po wielu wydawnictwach i opracowaniach aktualną wiedzę, bo w/w Komisja nie zadaje sobie trudu publikacji swoich osiągnięć.
- darekcn42
- 1000p

Tak to już bywa, zamiast porządku robi się niestety bałagan...
Pozdrawiam, Darek.
-
dalekiport

- Kontakt:

By dalekiport at 2011-07-01
Nasze pierwsze kaktusowisko, jeszcze prowizoryczne, bez ładu i składu gatunkowego.
- bartii9512
- 500p

- Od: 30 mar 2010, o 18:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie chcę cię martwić ale nie połączyłeś tych kaktusów zbyt dobrze... każdy ma inne wymagania uprawowe
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
Wpadłam, żeby się przywitać
Szybki jesteś w tym przesadzaniu! Przed chwilą zdjęcie przed, teraz już po
Szybki jesteś w tym przesadzaniu! Przed chwilą zdjęcie przed, teraz już po
-
dalekiport

- Kontakt:

doniczkowa sprawa kaktusowa
Znów pytanie z rodzaju podstawowych.
Jedno już wiem, że doniczki w formie kwadratu są bardziej ustawne i można ich wcisnąć znacznie więcej,
ale jak dotąd nie znalazłem ich jako ceramiczne (gliniane)
Wszystko co dostępne to tworzywo.
Jednak już te parę dni pobytu kaktusów w pełnym słońcu na tarasie w doniczkach z tworzywa,
widać powoduje ogromne przesuszanie podłoża i właściwie nie wiadomo jak regulować podlewanie.
Nie wszystko da się zasypać żwirem w zbiorowych kompozycjach, więc póki co zaopatrzyłem się w kilka ?okrągłych? doniczek glinianych 6 x 7 cm
Tak sobie myślę, że posadzone w takich kaktusy dłużej zachowają odpowiednią wilgotność podłoża
-
dalekiport

- Kontakt:
"Nie chcę cię martwić ale nie połączyłeś tych kaktusów zbyt dobrze... każdy ma inne wymagania uprawowe"
E no to nie jest zbiorowa mogiła, kaktusy siedzą w osobnych doniczkach zasypanych wspólnie żwirem.
Jak pisałem to tymczasowe rozwiązanie, bo ogromnie się przesuszają stojąc w pełnym słońcu w doniczkach handlowych z tworzywa.
Prawdziwe przesadzanie i docelowe kompozycje to przyszłość
E no to nie jest zbiorowa mogiła, kaktusy siedzą w osobnych doniczkach zasypanych wspólnie żwirem.
Jak pisałem to tymczasowe rozwiązanie, bo ogromnie się przesuszają stojąc w pełnym słońcu w doniczkach handlowych z tworzywa.
-
dalekiport

- Kontakt:
dalekiport pisze:"Nie chcę cię martwić ale nie połączyłeś tych kaktusów zbyt dobrze... każdy ma inne wymagania uprawowe"

- bartii9512
- 500p

- Od: 30 mar 2010, o 18:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A na faktycznie są w doniczkach, nie zauważyłem
Mój błąd 
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.