Paulownia puszysta(P.tomentosa)Cesarskie drzewo

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Paulownia puszysta-cesarskie drzewko .Już się budzą w piwnic

Post »

Może zajęła się rozbudową systemu korzeniowego... Daj jej czas.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Cesarskie drzewo - Paulownia puszysta

Post »

I moja ...
po majowych przejściach

Obrazek
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

poprzednie zdjęcie było z 19-05 więc idzie sobie na wszystkie strony , ale jak widać pień praktycznie nic nie ucierpiał w zimie , troszkę zmarzły końce odnóg

Obrazek
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

To i ja się pochwalę - moja paulownia wysiana w 2008 roku, nigdy nie była niczym nie okrywana..... i co roku przemarzała ale zawsze odbijała. Kwiatów się nigdy nie doczekałam ale do tej pory miałam na to nadzieję ale po przeczytaniu tego wątku straciłam nadzieję....
Tak wygląda na chwilę obecną:

Obrazek
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Czy Wam sie nie wydaje, że moja paulownia ma wielgaśne listki? U Was wydają się mniejsze ;:224
Obrazek

Nie jest to bynajmniej drzewo, krzaczor duży raczej. Tez własnego wysiewu.
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

I może właśnie dlatego ma takie duże liście. U na poszła we wzrost u Ciebie w liście.
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagusiu on już drugi rok ma olbrzyyymiaste liście, wzrost taki do 2 metrów zaledwie ;:224
W ubiegły roku widziałam taką chyba z 5 metrową też z takimi liściorami ;:108
Awatar użytkownika
sylwia28
100p
100p
Od: 30 mar 2011, o 21:05

Post »

Hej Nilay na moje oko to są paulownie. I gratuluje siewu, bo mój niestety cały chyba do śmieci, bo od maja wschodzi i wzejść nie może...
Zielono mi ...
Awatar użytkownika
kalikkq
50p
50p
Od: 6 cze 2008, o 11:50

Post »

:wit To jest paulownia - na 100% - pzdr :D :D :D

Jak się zabrałaś za wysiew ??? Może popełniłaś jakiś błąd ??? Jak coś, to doszedłem do 8 kiełkujących na 10 wsadzonych - chętnie pomogę.

Zmieszaj dobrą ziemię z drobnym przesianym piaskiem w proporcji 1/1. Nasiona zamocz na 24h na gazie np. w letniej wodzie - porób szpikulcem dziurki i delikatnie włóż (ja użyłem pensety) - obsyp ziemią (nie dociskaj boków tylko zasyp).
Rozchodnik do momentu pierwszych wzejść powinien być przykryty szkłem lub czymś podobnym. Trzymaj na parapecie w nasłonecznionym miejscu. Do kiełkowania potrzebują podwyższonej temperatury. Najlepiej nasiona wsadzaj pojedynczo na palecie do sadzonek. Ja pierwsze wysadziłem w korytku - te pierwsze zagłuszały drugie - no i non stop później przesadzałem. I co ważne dobrze wybierz źródło zakupu - tu nie warto oszczędzać - powodzenia !!!

Wzeszły po ok 2 tygodniach.

Pzdr :D :D :D

Ta spora to "dzieciątko" z tych siewek

Obrazek Obrazek
Kto nie kocha zwierząt, nie kocha i ludzi ............
Awatar użytkownika
sylwia28
100p
100p

Post »

Kalik wysiałam w tym roku wiele nasion różnych roślin egzotycznych i nie tylko. Nie wiem jaka reguła tu panuje. Część wysiewam na ręczniku, część w kubeczkach. Wiele nasion spleśniało od namiaru ciepła i wilgoci. Niektóre nasiona wschodzą już w ciągu kilku dni, niektóre do dziś są w ziemi i nic. W kwietniu wysiewałam lawendę, niektóre sadzonki mają już ponad 10cm, patrzę teraz, a w kubeczku koło sadzonki wyłazi jakaś spóźnialska lawendka ha ha, ale ma zapłon. Wydaje mi się też, że część nasion jest trefnych i choćbyś odtańczył jakiś taniec to i tak nie wzejdą. Jeśli chodzi o warunki glebowe to pokupowałam specjalną ziemie do wysiewów, dodatkowo mieszam z piaskiem, żeby było jak najlepiej. Zazwyczaj doczytuję, która roślina co lubi i co potrzebuje. W tym roku paulowni już nie planuję wysiewać, ale może za rok znowu spróbuję na wiosnę. Ale podglądam Was cały czas i trzymam kciuki za kwitnienie tych uroczych roślinek. Pozdrawiam
Zielono mi ...
justyna0601
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lip 2011, o 17:04

Re: KaRo

Post »

Witam, mam problem i prosze o pomoc :D
Moja mama dostała od kolezanki sadzonke drzewka (paulowni cesarkiego dzrzewka szczescia) posadzilismy je dwa lata temu i teraz maja ok. 4m jest wysoki zdrewnialy bed na kturym jest pelno lisci o srednicy ok 20cm, a problem polega na tym ze nie wiemy co mamy z tymi drzewkami zrobic czy je sie jakos przycina zeby sie pojawily jakies paki i kwiatki bo na razie nic nie widac od samego dolu do samej gory sa same duze liscie a bardzo nam zalezy na kwiatach jest jakas szansa ze sie one pojawia i jak mamy pomoc tej roslinie zeby sie ewentualnie pokazaly jakies kwaitki, z gory dziekuje za odp. :wink: dodam jeszcze ze roslinka jest posadzona w zachodniopomorskim niedaleko moza :wink:
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Będzie ciężko. Po pierwsze musisz dowiedzieć się z jakiego materiału jest sadzonka. Podejrzewam że jest to siewka, a nie szczepiona roślina. W przypadku siewek musi ona najpierw osiągnąć dojrzałość a u drzew troche to zajmuje nim pierwszy raz zakwitną. Dwa to to że paulownia zawiązuje pąki jesienią a kwitnie wiosną. Nasze zimy są dla niej ogromnie ciężkie, choć w zachodniopomorskim może być lepiej. Zazwyczaj pąki przemarzają. Jeżeli jednak jesienią zobaczysz pąki to okryj porządki roślinę i pozostanie modlitwa o łagodną zimę ;-) Nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem kwitnącej siewki paulowni, za to trzy lata temu w Krakowskim ogrodzie botanicznym zakwitło ogromne stare drzewo.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Podejrzewam że jest to siewka, a nie szczepiona roślina.

niestety nie ma szczepionej paulowni ...jeszcze

co do kwiatów wiosną jak napisał pEtr nigdy nic nie wiadomo , ale lepiej się nie nastawiać na kwiaty ......
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kalikkq pisze:
Obrazek
kalikkq ona chyba za blisko ogrodzenia jest posadzona :roll: moja jest rozłożysta bardziej więc potrzebuje miejsca wokół ;:108

Dzisiejsza fotka mojej paulinki :D W zasadzie juz kilkupienna się zrobiła ;:224
Obrazek
Awatar użytkownika
sylwia28
100p
100p

Post »

Obiecywałam sobie, że już w tym roku nie wysiewam paulowni. Ale czasem życie robi nam psikusa i.. dostałam nasionka jako gratis do zamówienia innych :). Oczywiście, że wysiałam. Jak się uda to może na drugi rok trafią na ogródeczek, bo sobie z mężem taki sprawiliśmy.
Zielono mi ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”