Ogród Moni cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
katja
500p
500p
Od: 2 paź 2008, o 13:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Moni cz.4

Post »

Moniko,
masz piękne kompozycje ;:63

Na 4 zdjęciu rabaty żurawkowej jest żurawka zielonolistna z różowymi kwiatkam, może znasz jej nazwę :)
Pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Elsi, tak rosną cisy. Przycinam je póki co tylko od góry. To cisy Wojtek, z których tworzę żywopłoty w ogrodzie. Na końcu ogrodu mam żywopłot z odmiany Hicksi - ta odmiana szybciej się zagęszcza niż Wojtek, ale wolniej rośnie w górę.
Kasiu - niestety nie znam jej nazwy. Pogubiły mi się paseczki z nazwami podczas plewienia i niestety nie pamiętam większości nazw. Jeśli to takie ważne, to musiałabyś zapytać forumową specjalistkę od żurawek - Igę :uszy
Awatar użytkownika
katja
500p
500p
Od: 2 paź 2008, o 13:32

Post »

Moni, dzięki za podpowiedź :)
Pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

asia0809 pisze:...Czy Uetersener Rosenprincessin przezimowała? U mnie już kwitnie i to jak!
A oto ze specjalną dedykacją dla Asi przeliczna Uetersens Rosenprinzessin - śliczna, choć to jej dopiero pierwsze kwiaty, ale już ją ;:167
Obrazek

Nowy zakup - żuraweczka :)
Obrazek

I początek nowej rabaty :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moni,kopiesz :shock: ...a ja już nie mam sił na kopanie ;:223
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Kopiesz sama tak ogromne doły???? :shock: :wink:
Co to będzie tym razem?Zbiór odmian czy jednorodny zestaw?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aszko, Krysiu - nie kopię, bo też nie dam rady. Mąż mi wykopał dół, a ja kupuję ziemię ogrodniczą i rośliny i sadzę w miękką, czarną ziemię - to już sama przyjemność :)
Będą tam rosły 3 cisy i 4 tuje Danica - czyli moje ulubione iglaki :), róża James Galway (już wsadzona), 2 szt. angielek Princess Aleksandra of Kent (mam jedną od tego roku i mnie zachwyca kwiatami), liliowce w tonacji pasującej do księżniczek, Pink Swany na przodzie, jakieś bylinki (myślę nad przywrotnikami, ale to jeszcze nie jest pewne i prawdopodobnie wsadzę przed Jamesem floksy wysokie w barwie komponującej się z Jamesem), możliwe, że będzie obwódka z bukszpanów, choć niekoniecznie. W tle, gdzie na zdjęciu widać tuję Smaragd też dosadzam krzaczory. Jest tam już krzewuszka o biało - różowych kwiatach, tawuła szara Grefsheim, jakaś tuja kulista przebarwiająca się jesienią na kolor rudy (teraz w odcieniach żółtego i jasnej zieleni), kalina Heroine, no i nie wiem co, ale jeszcze coś tam dosadzę ;:224 W tym roku mam jeszcze w zamiarze zmianę części starszej rabaty (poszerzenie :lol: ), likwidację skalniaka (w jego miejsce wsadzę 1,5m jodłę kalifornijską (już czeka w wielkiej donicy), no i chyba tyle. Poza tym wciaż dokupuję rośliny, dosadzam, zagęszczam rabaty różano - bylinowe. Pewnie za 2-3 lata będę przerzedzać :;230 :;230 Z tym akurat nie powinno być kłopotu, bo zawsze można ponownie poszerzyć rabaty i przesadzić część bylin :D
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szkoda,że nie ma takiego emotikonka co się chwyta za głowę :D zakres prac żeby nie napisać robót spory.Moni ja wczoraj miałam doła [jak Twój na zdjęciu] i przestałam na chwile widzieć sens w tym wszystkim .Ciągłe sadzenie,praca a gdzie radość z odpoczynek.Dzisiaj mi minęło i jak tak czytam o Twoich planach pomimo "łupania" w krzyżu już bym szła i coś robiła.Ot,i tak ze mna jest ;:14
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Ech, nowa rabatka. Ja też chcę i Jamesa G. Gdzie go zdobyłaś?
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, no coś Ty - zakop tego doła jak najszybciej ;:14 Wyjdź do ogrodu, popatrz jak wszystko pięknieje z każdym rokiem i zaraz Ci się humor polepszy, a może i przyjdzie nowa vena?
Walentynko, Jamesa kupiłam już przeszło miesiąc temu, ale czekał na swoje docelowe miejsce. Kupiłam tutaj:
http://rosaplant.pl/roze/c,30080,1
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kilka zaległych fotek
A Shropshire Lad - cudowne kwiaty. Rośnie mi b.wolno, ale angielki mają tak na początku, dopiero w 2-3 roku pokazują na co je stać, więc będę czekać cierpliwie ;:65 .
Obrazek

Obrazek

Concerto
wczoraj
Obrazek
dzisiaj
Obrazek

Clair
Obrazek

Pirouette
Obrazek

Obrazek

Pink Swany - zachwyca mnie niesamowicie ;:167
Obrazek

Pierwszy kwiat Larissy - cudeńko :D
Obrazek

Berleburg
Obrazek
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Kurcze u mnie tak Berlrburg nie wygląda-a myślalam jaka ona sliczna-tak, ale u Ciebie.Fantastycznie rosną Ci róże i nie można odejść od Twoich fotek.Każda roślinka pięknie pokazana.Moniko i ja obsadzam bylinami i już wiem,że na jednej rabacie to przesadziłam.Po prostu róże stały sie drugoplanowymi kwiatami.Czeka mnie więc reorganizacja.
Twoja nowa rabata to bykol.Czytałam uważnie co tam chcesz posadzić-będzie co ogladać.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, rabata nie taka duża, w zasadzie jedna z mniejszych, ale i tak nie mogę się na nią doczekać. Myślę, że dopiero za rok, dwa będzie godna podziwiania. Na razie bardziej widać na niej iglaki niż róże :lol:

A na ubiegłorocznej, białej rabacie kwitną kwiaty:
Ledreborg
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kosmos
Obrazek

Obrazek

Sebastian Knaipp
Obrazek

Biała hortensja - niestety tylko jedna, nowa, bo pozostałe po przemarznięciu zimowym mają tylko liście.
Obrazek

Margaretki
Obrazek
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Sebastiana nie poznałabym na tym zdjęciu.
U mnie kwitnie pojedynczo na pędach a u Ciebie cały bukiecik :shock:
Laleczka z tej Larissy :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniś podziwiam Cię za przygotowywanie rabat pod rośliny ....te wielkie doły i wymiana ziemi....wielki podziw ;:180 ....ja to leń jestem , wymieniam tylko trochę, dołek pod każdą roślinę i nowa ziemia....u Ciebie to kratery ....i jak roslinki mają nie pięknieć z każdym dniem ;:196
Różyczki wspaniałe, Shropshire Lad i Concerto i Clair....i wszystkie pozostałe .....przepiękne....po prostu....
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”