Fajnie by było kiedyś im zrobić wspólną fotkę, ale to raczej niemożliwe jest
Moje ukwiecone parapety
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje ukwiecone parapety
Kasiu- przyglądnęłam się jeszcze raz Twojej albie i rzeczywiście boczne płatki są nieco inne, niż u mojej alby. Twoje przypominają kształtem odrobinę romb. Moje, maja brzegi zaokrąglone...
-
Joane

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu nadrobiłam zaległości u Ciebie.
Cudowne masz kwitnienia.
Co do Masdevalli to mnie zamurowało. Ta masdevallia była oddzielona od mojej. Bo jak dostałam dla Ciebie to była innego wybarwienia, a chcąc abyś miała dokładnie taką jak moja to podzieliłam swoją a tą przysłaną zostawiłam. Co ciekawe moja w czasie kwitnienia miała każdy kwiatek inny, a to jest efekt tego, że była w rożmnażana z nasienia. A więc przy każdym kwitnieniu będziesz miała inny kolor. Jedną z tych mam o ceglatym kolorze. Ciekawa jak moja będzie wybarwiona.

Cudowne masz kwitnienia.
Co do Masdevalli to mnie zamurowało. Ta masdevallia była oddzielona od mojej. Bo jak dostałam dla Ciebie to była innego wybarwienia, a chcąc abyś miała dokładnie taką jak moja to podzieliłam swoją a tą przysłaną zostawiłam. Co ciekawe moja w czasie kwitnienia miała każdy kwiatek inny, a to jest efekt tego, że była w rożmnażana z nasienia. A więc przy każdym kwitnieniu będziesz miała inny kolor. Jedną z tych mam o ceglatym kolorze. Ciekawa jak moja będzie wybarwiona.
- marwes

- Od: 28 lip 2010, o 09:50
Kasiu , świetna aranżacja orchidarium
Będę się powtarzał ale szczególne brawa
za wykonanie i pomysł dla Twego męża.
Bardzo ładnie rozkwitła laelia i jest taka intrygująca , a o masdevalliach już nie wspomnę są piękne.
Będę się powtarzał ale szczególne brawa
Bardzo ładnie rozkwitła laelia i jest taka intrygująca , a o masdevalliach już nie wspomnę są piękne.
-
kasia74

- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Asiu to fajny kameleonik z tej masdevalli, choć teraz po paru dniach kwiaty jakby bardziej podobne do Twoich
Mambo
Marku, pochwały mężowi przekazane, dziękuje za pochwały laelii i masdevalli choć dziś jej kwiatki wyglądają trochę inaczej ale nie mniej pięknie.
A tak zakwitł w Boże Ciało Penang Girl zdziwił mnie strasznie bo oglądając jeszcze dzień wcześniej jego pączki myślałam że rozkwit nastąpi za jakiś tydzień, a tu taka niespodzianka. Kwiatek pachnący ale zapachu nie potrafię określić.

Uploaded with ImageShack.us

Życzę Wszystkim miłej popołudniowej niedzieli
- arlet3

- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Śliczny
uwielbiam takie kolorki

- lucynaf
- 1000p

- Od: 30 sty 2011, o 17:49
Ojej, jaki piękny
Widać jeszcze jeden duży pączek 
- agata06
- 1000p

- Od: 17 wrz 2010, o 11:44
Przepiękny 
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
ZAPRASZAM
-
kasia74

Arletko
Lucynko
drugi pączuś już pewnie na dniach się otworzy, wiec będę miała podwójne szczęście
Justynko
Agatko
A tak dzisiaj wyglądają kwiatki na masdevalli od Asi/Jeane. Asiu one chyba zmieniają się po kilku dniach od otwarcia, pierwsze zdjęcia robione były w dniu w którym otwarły płatki i chyba wtedy jeszcze nie do końca były wybarwione.

Lucynko
Justynko
Agatko
A tak dzisiaj wyglądają kwiatki na masdevalli od Asi/Jeane. Asiu one chyba zmieniają się po kilku dniach od otwarcia, pierwsze zdjęcia robione były w dniu w którym otwarły płatki i chyba wtedy jeszcze nie do końca były wybarwione.

- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Kasiu, śliczna ta masdevallia i rzeczywiście kwiatuszki inaczej teraz wybarwione 
- arlet3

- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Na jednych i na drugich fotkach są przepiękne

- Agita

- Od: 5 lis 2008, o 15:22
I kolor i kształt jak się zmienił; wygląda jak zupełnie inny kwiat!
Co do koloru; kwiatki mojej masdevalii też przechodzą w jakiś czas po otwarciu z pomarańczu w biały i tylko wąsy pozostają pomarańczowe, więc to pewnie częstszy przypadek ;)
Kasiu, śliczna jest ta Twoja masdevalia!
Phal. Penang Girl też cudnie wygląda- ja osobiście też jestem nią trochę zaskoczona, że ma takie zaokrąglone płatki - widziałam na wystawie takie bardziej "bellinowate" w kształcie, z dłuższymi i ostrymi płatkami, ale one też różne są, choćby jak się na zdjęcia w necie popatrzy... Ale muszę przyznać, że taka "okrągła" podoba mi się bardziej
Kasiu, śliczna jest ta Twoja masdevalia!
Phal. Penang Girl też cudnie wygląda- ja osobiście też jestem nią trochę zaskoczona, że ma takie zaokrąglone płatki - widziałam na wystawie takie bardziej "bellinowate" w kształcie, z dłuższymi i ostrymi płatkami, ale one też różne są, choćby jak się na zdjęcia w necie popatrzy... Ale muszę przyznać, że taka "okrągła" podoba mi się bardziej
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- marwes

- Od: 28 lip 2010, o 09:50
Kasiu, interesująca kolorystyka Phalaenopsis Penang Girl choć jeden kwiatek ale za to jaki.
Podglądam na fotkę majestatycznych masdevalli. Czy znasz może Kasiu ich nazwę bo bardzo podobne są do masdevalli aquarius.
Podglądam na fotkę majestatycznych masdevalli. Czy znasz może Kasiu ich nazwę bo bardzo podobne są do masdevalli aquarius.
-
kasia74

Justynko, Arletko
Agnieszko zgadza się że storczyki czasem tak mają że z czasem płowieją i kolor jest inny tylko że moja masdevalia rozwinęła kwiatuszki z tydzień temu i były one wtedy bardziej żółte a teraz zrobiły się lekko różowe więc raczej nie wyblakły, no nie rozgryziesz tych kwiatów.
Jeśli chodzi o Penang girl to ja w necie też widziałam ich różne wersje, ponieważ jest to krzyżówka i tu spotkałam się z różnymi nazwami raz venosa x belina a innym razem venosa x violacea to myślę że z tego wynika ta różnorodność kwiatów a zaokrąglone płatki to ma raczej po venosie bo zarówno belina jak i violacea mają bardziej ostro zakończone. Zapach za to ma po violacei lub bellinie. Piękny w
Marku
kwiatek na razie jeden ale w zanadrzu czai się drugi i pewnie już niedługo też się otworzy. Jeśli chodzi o masdevalię to ona na dzień dzisiejszy chyba jeszcze nie ma nazwy jest to krzyzówka wyprodukowana przez niemieckiego hodowcę masdevalli chyba jeszcze nie została nazwana, ale musiałbyś się dokładnie dopytać Asi/Jeane bo to dzięki niej mam tą śliczną roślinkę.
Agnieszko zgadza się że storczyki czasem tak mają że z czasem płowieją i kolor jest inny tylko że moja masdevalia rozwinęła kwiatuszki z tydzień temu i były one wtedy bardziej żółte a teraz zrobiły się lekko różowe więc raczej nie wyblakły, no nie rozgryziesz tych kwiatów.
Jeśli chodzi o Penang girl to ja w necie też widziałam ich różne wersje, ponieważ jest to krzyżówka i tu spotkałam się z różnymi nazwami raz venosa x belina a innym razem venosa x violacea to myślę że z tego wynika ta różnorodność kwiatów a zaokrąglone płatki to ma raczej po venosie bo zarówno belina jak i violacea mają bardziej ostro zakończone. Zapach za to ma po violacei lub bellinie. Piękny w
Marku