Moja mała "dżungla" - part I

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Adam12222
1000p
1000p
Od: 30 maja 2011, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moja mała "dżungla"

Post »

Ciężka sprawa :(
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
AnnaAgnieszka
1000p
1000p
Od: 16 sie 2010, o 10:03

Post »

Piszecie o zamiokulasie? Bo jak tak to miałam ten sam problem, dopóki nie postawiłam go na oknie, po prostu potrzebował więcej światła a ja głupia w półcieniu go trzymałam ;:223
Awatar użytkownika
kotio z kioto
50p
50p
Od: 20 cze 2011, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

W sumie to ciekawa sprawa...mój Zamiokulkas jak stał w półcieniu to rósł jak wariat,a teraz jak jest w jaśniejszym miejscu to jakby przystopował...hm....tzn.nadal puszcza młode,ale wolniej mu to idzie.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

:wit Aguś co do "krówki" to czy dobrze zrozumiałam posadziłaś ją do szklanej doniczki? Bez dziurek? Jak stoi 2m od okna może mieć za ciemno i tym bardziej jak siedzi w szkle to może słabo przesychać podłoże i obym się myliła ale mogą podgniwać korzonki. :(
Więc radziłabym wsadzić ją z powrotem do tej plastikowej przezroczystej doniczki i wtedy może stać sobie w tej szklanej osłonce. ;:108

Nowości z kauflanda bardzo ładne ;:138 jak i pozostali Twoi domownicy. ;:138
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Hoho...jakie cuda Masz na parapecie ;) Polyscias wpadł mi w oko ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

:wit
tak ten zami to jakiś dziwny... w poprzednim mieszkaniu stal w pokoju słonecznym ale ok 1,5m od okna i było mu super, a na oknie to u mnie się nie zmieści ;:223 mam parapety typowo blokowe - 20cm, a doniczka zdeczko większa :oops: bo kiedyś plastikową mi rozpychał na boki więc przesadziłam w ceramiczną, nie wiedząc, żeby nie w tak wielką ;:14 i musiałam czekać aż te bulwy mu tam podrosną.. teraz podrosły ale co z tego, zbuntował się :twisted: ale ja będę cierpliwa ;:170

Arletko - krówka w szklanej doniczce bez dziurek owszem, ale tak zaczęło się z nią dziać jeszcze w oryginalnej małej plastikowej :( opcji przelania i gnicia korzeni nie ma, bo ja wiem, że lepiej storczyka przesuszyć niż przelać i podlewam raz na 2 tyg naprawdę malutką ilością wody, zapodałam jemu już taki nawóz do storczyków (ze strzykawki) zaraz po przesadzeniu, no a tamtej oryginalnej doniczki nie mam, bo musiałam ją zdewastować, nie dało się wyciągnąć korzeni, tak napchane było; reasumując - mam nadzieję, że po prostu przekwita ;:24 no i jeszcze mogę wywalić go na okno, ale będzie miał bezpośrednie słońce, nie wiem czy to dobrze :?: i temu właśnie tyle lat opierałam się storczykom ;:223 bo tanie nie są a popsuć łatwo...

a tu uchowała się jeszcze jedna dracenka u mnie, stoi chyba też w nie do końca dobrym miejscu bo ma bezruch :|
Obrazek

oraz takie coś od AnnaAgnieszka (kochana nazwij mi te cudo, posadziłam i patrzę, że przyjęło się szybko i bez problemów, nie wspominając o urwanych bubkach podczas sadzenia :oops: )
Obrazek

i mam nadzieję, że znaleziony ;:224 w Kauflandzie listek fiołka się przyjmie...
Obrazek

ależ mnie dziś głowa boli ;:223 nawet patrzenie na roślinki nie pomaga :?
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Aga no jak ma stać na bezpośrednim słońcu to może faktycznie lepiej niech stoi tam gdzie stoi ;:108 I jak piszesz, że uważasz z podlewaniem to ok. i obserwuj ciągle korzonki czy nie dzieje się z nimi nic złego. :D
Dracenka śliczna ;:138 i życzę szybkich korzonków u listka. :uszy
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dawno mnie tu nie było, oj dawno... Zacznę, więc od początku: trzeci kwietniczek pięknie się prezentuje na tle ściany, komplet doniczek na sukulenty bardzo gustowny, kalanchoe w fajnych kolorach ;:138 . Lucky bamboo wyglądają na gęściutkie - dobrze rosną :) . Zamiokulkasa szkoda, chociaż i tak mi się podoba, a ostatnia dracenka całkiem urodziwa ;:108 .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Według mnie to sedum. Niech listem szybko się przyjmuje.
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Aguś z tymi zamiokulkasami to jakaś dziwna sprawa jest. :? Moje stoją w półcieniu i chyba im dobrze, bo nie marnieją, ale
też nie powiem, żeby rosły jak szalone. Ot po prostu od czasu do czasu wypuszczą nowe listki.
Też chciałabym , żeby były gęstsze i bardziej okazałe, ale nie bardzo mam, jak zmienic im miejsce. Może kiedyś coś pokombinuję. :roll: U niektórych osób widziałam zamki rosnące w podobnych warunkach świetlnych i wypuszczające mnóstwo
nowych listków. Któż zgadnie o co im właściwie chodzi? :lol:
A dracenka marginata to może ma zbyt ciemno, że słabo rośnie. Tak mi jej listki jakoś blado wyglądają. A może to tylko tak na zdjęciu widac :?:
Polyscias cudny. ;:63
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Adam12222
1000p
1000p
Od: 30 maja 2011, o 15:50
Kontakt:

Post »

Bardzo ładna dracena niech zdrowo rośnie :wink:
Ciekawe czy listek będzie chciał współpracować.
Sukulent bardzo ładny , ciekawy jestem jak będzie wyglądał jak rozrośnie się na całą doniczkę.
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Agusiu - też takie bubki dostałam ( ;:196 ),tylko pojedyncze koraliczki ale miały maleńkie korzonki,bo one też malutkie.
Bardzo chciałabym,żeby się przyjęły (potrzebne mi coś dla ducha :( ;:108 );dracenkę też masz uroczą ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

dziękuję za odwiedzinki ;:196
arlet3 - ;:196 mam nadzieję, że listek się przyjmie, ostatnio coś listki u mnie się buntuja :(
Wiktoria_W - witaj ;:196 na tle tej ściany to wszystko prezentuje się super hihihi (skromność ;:224 ) uwielbiam takie żywe kolory ;:108 ; a ten lucky bamboo to chyba tak do zdjęcia się wymodził bo wcale tak rewelacyjnie nie rośnie - jedna odnóżka uschła sobie więc musiałam usunąć, chyba też mu nie widzi się tamten pokój ;:223
mis20 - ;:196 dziękuję
elcia1974 - tak, tej dracenie czegoś brakuje, listki ma w sumie ładne, pomijając trochę uschnięte końcówki, stoi sobie na szafie w 2,5m od okna północnego... ech, ja naprawdę nie mam miejsca w tym salonie tyle aby wszystkie moje ukochańce w nim pomieścić :cry:
Adam12222 - lepiej, żeby chciał współpracować, odwiedzam go codziennie, przemawiam, głaskam... :;230
kociara - ja takich bubków to na oczy wcześniej nie widziałam, a to tak szybko się przyjęło i chyba ma zamiar ładnie rosnąć, tempo mnie zaskoczyło :shock: a co Ty kochana mi się smucisz?

nie wiem jak u Was ale u mnie jest 21 stopni, jest dużo ;:3 , trochę straszyło chmurkami ale poszło (oby nie wróciło), więc zbieram się zaraz nad Wigry - dziś w planie grillowanie :heja

aaa.. żeby nie było, że nic na parapecie się nie dzieje - to mój dzielny hibek dziś mnie zaskoczył (dosłownie) - średnica kwiatka 15cm ;:224
ObrazekObrazek
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »