U mnie jest dużo żabek są zielone , brązowe i ropuchy ale nie chcą
kumkać tylko rechoczą.

Pozdrawiam, Krzysztof.
Żaby ,jeże i inne zwierzątka żyjące w naszych ogrodach są naturalnymi wrogami nielubianych ślimaków .Właśnie to one skutecznie tępią nadmierną populację ślimaków.Przeważnie każdy kojarzy jeża z jabłkiem nabitym na kolce,nic bardziej mylnego .Żaba również nie musi się podobać a ropucha tym bardziej .ale właśnie te płazy wyłapują pełzające ślimaki po trawniku .bigaczzz pisze:Na mnie nie robią wrażenia jakieś żaby czy jaszczurki, bo uważam je za szkodniki. Ale żyjemy raczej w zgodzie, walczę natomiast z paskudnymi ślimakami bez skorup, które byłyby w stanie zniszczyć wszystko co zielone. I tak codziennie w lecie chodzę zaopatrzony w sól zabijając wszystkie które się mi nawiną. Najgorzej jest po deszczu, ale jakoś sobie radzę i wyniszczam wszystkie które chciałyby tylko przekroczyć granicę mojego ogródka.
A wracając do tematu to często widuję jeże, które mi nie przeszkadzają, tylko jak lubię mówić wzbogacają ogród. Bardzo wielkim "szacunkiem" dążę ptaki, które prócz gniazd w choinkach zrobiły sobie w obu kratkach wywietrzników garażu i nie zamierzam ich stamtąd przeganiać gdyż nie są to pospolite wróble a ciekawe ptaki o pomarańczowych ogonkach(sam nie wiem jak się nazywają).
Te ptaki to pewnie Kopciuszkibigaczzz pisze: Bardzo wielkim "szacunkiem" dążę ptaki, które prócz gniazd w choinkach zrobiły sobie w obu kratkach wywietrzników garażu i nie zamierzam ich stamtąd przeganiać gdyż nie są to pospolite wróble a ciekawe ptaki o pomarańczowych ogonkach(sam nie wiem jak się nazywają).

Śliczne te myszki :P U mnie jaszczurki sie pojawiają (takie zieloniutkie), żabki i zaskrońce czasemanu-la pisze:Zdarza się że przy dokarmianiu ptaków i myszka się pożywi. Nie jest ich dużo bo okoliczne koty robią swoje, wiec nie są przeze mnie tępione.
 nie cierpie ich
 nie cierpie ich  kotki od sąsiada też często się błąkają :P
  kotki od sąsiada też często się błąkają :P  

Ziela, to wyślij do mnie kilka. Bardzo bym chciała mieć i żabki i jaszczurki.Ziela1233 pisze:u mnie na działke sprowadziły się żaby kiedy założyłem oczko wodne
mam ich sporo bo około 20 (5 dużych i reszta małych) mam dwie ropuchy i pełno jaszczurek.
 Nie widziałam ani jednej malutkiej żabki.
 Nie widziałam ani jednej malutkiej żabki.