Sezon 2011
- Francesca
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sezon 2011
Tak jak napisał Jurek - chyba Sunset. Podobna jest jeszcze Kryspina, ale ma bardziej pofalowane płatki.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Rzeczywiście podobny do Sunset (którego nawet mam na balkonie i wklejałem w tym wątku). Z drugiej strony większość czerwonych powojników jest do siebie podobna ? a już zwłaszcza na fotkach, gdzie to, jak zostanie oddany kolor, zależy nie tylko od barwy samej rośliny, ale również i od oświetlenia, aparatu, itede itepe. Trudno po samych fotkach odróżnić takie odmiany jak Sunset, Ville de Lyon, Rouge Cardinal etc.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Francesca
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
Nie mówiąc o tym, że i w rzeczywistości kolor może się różnić w zależności od warunków, poza tym starsze kwiaty niekiedy płowieją itd itd.
Magdo, powojniki to temat - rzeka, ale i tak łatwiej jest je identyfikować niż np. hosty (przynajmniej dla mnie ;))
Magdo, powojniki to temat - rzeka, ale i tak łatwiej jest je identyfikować niż np. hosty (przynajmniej dla mnie ;))
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Identyfikacja czasami naprawdę nie jest łatwa, bo są do siebie niestety bardzo podobne i trzeba oka specjalisty
by cokolwiek odróżnić. Ale Ville de Lyon jest tym co najłatwiej odróżnić, bo ma taki srebny połysk w środkowej części
liścia jakiego żaden inny nie ma. Więc jedno jest pewne że to nie jest Ville de Lyon.
by cokolwiek odróżnić. Ale Ville de Lyon jest tym co najłatwiej odróżnić, bo ma taki srebny połysk w środkowej części
liścia jakiego żaden inny nie ma. Więc jedno jest pewne że to nie jest Ville de Lyon.

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
abeille pisze:Identyfikacja czasami naprawdę nie jest łatwa, bo są do siebie niestety bardzo podobne i trzeba oka specjalisty
Ubiegłaś mnie, tez chciałem napisać, że akurat Ville de Lyon jest dość łatwo odróżnić od reszty.

Sunset charakteryzuje się takim delikatnym paskiem na czerwonym tle, dlatego własnie ta odmiana przyszła mi do głowy.
Piękne są Wasze powojniki. Kiedy moje będą takie...? Ja w tym roku kupiłam Multi Blue, Ernest Markham i Jan Paweł II. Na razie dwa kwiatuszki pokazał Multi Blue, na pozostałe czekam niecierpliwie... Innym razem wstawię fotki moich młodziaków 

- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Polish Spirit

"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
100krotko - piękny ten powojnik
ile czasu potrzeba żeby doczekać się takiego okazu ? Mój mam drugi sezon dopiero 

-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Już miałem wklejać fotkę swojej Mme Julii Correvon, ale chyba najrozsądniej będzie przeczekać(aż otworzy się nowa strona ):D100krotka pisze:Polish Spirit
100-krotka dostanie wciry .
Już Ona wie za co.
No to ,żeby kontynuować kolor 'Polish Spirit' - ale nie w takiej ilości ! Ludzie , przecież to odurza!
- wklejam Romatikę w skali mikro.

i kolejny kwiat Ramony, która ciągle mnie zaskakuje. Teraz kolorem przypomina Gabriela Narutowicza:

Jurku.Teraz już możesz. Dawaj fotkę swojej Mme Julii Correvon
AgaNet: co za cudo !
U nas nigdzie takiego nie widziałam . To duński Poulsenek ?

No to ,żeby kontynuować kolor 'Polish Spirit' - ale nie w takiej ilości ! Ludzie , przecież to odurza!

i kolejny kwiat Ramony, która ciągle mnie zaskakuje. Teraz kolorem przypomina Gabriela Narutowicza:

Jurku.Teraz już możesz. Dawaj fotkę swojej Mme Julii Correvon

AgaNet: co za cudo !

tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
To ja sie jeszcze wetnę
Duchess of Edinburgh

słabowity bardzo, na razie jeden kwiatek, ale dobre i to, w zeszłym roku go nie było wcale
I zaczynają kwitnąć nowe pąki
Józefinka

i Crystal Fountain

Duchess of Edinburgh

słabowity bardzo, na razie jeden kwiatek, ale dobre i to, w zeszłym roku go nie było wcale
I zaczynają kwitnąć nowe pąki

Józefinka

i Crystal Fountain

- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
Firletko - tak prawdę powiedziawszy to nie mam pojęcia co to za clemek
Kupiłam go zupełnie przypadkiem, na wyprzedażach pod koniec zesżłorocznego sezonu ! Wyprzedawali za grosze to wzięłam 

- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
Jan Paweł II to szybko rosnąca odmiana. Moja sadzonka już w pierwszym roku po posadzeniu miała kilka 2-3m pędów całych obsypanych kwiatami. Jeżeli posadziłaś swojego Jana Pawła w nieco nasłonecznionym miejscu to powinnaś w tym roku również cieszyć się dużym okazemziabak pisze:Piękne są Wasze powojniki. Kiedy moje będą takie...? Ja w tym roku kupiłam Multi Blue, Ernest Markham i Jan Paweł II. Na razie dwa kwiatuszki pokazał Multi Blue, na pozostałe czekam niecierpliwie... Innym razem wstawię fotki moich młodziaków

"Multi Blue" z natury jest dosyć mały i wolniej rosnący, więc tutaj na piękny efekt trzeba niestety poczekać 2-3 sezony.
"Ernest Merkham" nie mam i nie znam, więc wypowiadać się nie będę - może ktoś inny jest z nim bliżej zaznajomoiony ?
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin