Z mądrej książki z tego wątku wynikało, że można przenosić, ale w nocy gdy wszystkie są w środku. Ale jak wykopać by nie uciekły? Jakaś siatka? Na pewno też czytałem info kogoś kto to robił... Najlepiej by było im nie przeszkadzać...Swagman pisze:nic nie można zrobić -one są przywiązane co prawda do gniazda ale znają jego umiejscowienie- nawet jak przeniesiesz to robotnice będą wracały w to miejsce gdzie było gniazdo

.
 .Trzmiele-ze względu na swoje znaczenie i liczne zagrożenia są w Polsce objęte całkowitą ochroną gatunkową,mocą rozporządzenia Ministerstwa Leśnictwa z 4.11.1952 roku.,więc samemu chyba nie można...,ale kto może to zrobić z urzędu???storczyk1978 pisze:HILFE!!!!!
Co ja mam zrobić, kopie dzis ogródek, a właściwie usuwam darń pod ogródek a tu gniazdo trzmieli....
No i nie wiem co robić? Czy tylko przerwanie prac w odwodzie? Czy jest jakiś sposób na przeniesienie gniazda?

a co do tego ubijania pyłku z nektarem to wszystkie pszczoły tak robi łącznie z miodną
 a co do tego ubijania pyłku z nektarem to wszystkie pszczoły tak robi łącznie z miodną
 .
 . .
 .
 z zielonymi oczami i smukła, żółto-czarna z wygiętym w górę odwłokiem (zdjęcie), ta była najbardziej agresywna, próbowała odganiać nawet trzmiele
  z zielonymi oczami i smukła, żółto-czarna z wygiętym w górę odwłokiem (zdjęcie), ta była najbardziej agresywna, próbowała odganiać nawet trzmiele  . Zna ktoś jegomościa?
 . Zna ktoś jegomościa?

Dzięki, teraz mam jasność, że Miesierka a jak Miesierka to pewno Megachile ericetorum, niestety pojawia się u mnie w ogrodzie sporadycznieSwagman pisze:i właśnie pokazales miesierkę
 .
 .
 Musisz mieć jeszcze jedna rzecz bez której nie da rady - są to mianowicie rośliny z "futrem - najlepszy jest czyściec wełnisty makatki golą roślinę z tego owłosienia  i z tego budują gniazda  także zaślepienie otworu jest z tej wełenki - miałem kilka razy w ściance glinianej ale tylko raz mi się wygryzły - kokony są bardzo wrażliwe na mróz
 Musisz mieć jeszcze jedna rzecz bez której nie da rady - są to mianowicie rośliny z "futrem - najlepszy jest czyściec wełnisty makatki golą roślinę z tego owłosienia  i z tego budują gniazda  także zaślepienie otworu jest z tej wełenki - miałem kilka razy w ściance glinianej ale tylko raz mi się wygryzły - kokony są bardzo wrażliwe na mróz  

. Czyściec mam, rurki mam, makatki na występach gościnnych tylko, ale są, czekać więc aż się skuszą
 . Czyściec mam, rurki mam, makatki na występach gościnnych tylko, ale są, czekać więc aż się skuszą