Róże ...ach, te róże ... - cz.I

Zablokowany
Grodek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 maja 2011, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże ...ach, te róże ...

Post »

Róże bardzo dobrze nadają się na różnego rodzaju ceremonie - zwłaszcza ślubne i to nie tylko wiązanki czerwone, ale różnokolorowe.

np.
Obrazek

Żółte i pomarańczowe bardzo ładnie się komponują.
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak najbardziej Grodku, nie od dzisiaj wiadomo, że róże to królowe wśród kwiatów. Były uprawiane i uwielbiane przed wiekami, o czym przekonujemy się dziś, sadząc oprócz nowoczesnych również przepiękne historyczne odmiany róż, mające nawet 500 lat i więcej ;:108 . Róża to w pewnym stopniu symbol piękna, nieprawdaż? Więc ważkie w życiu uroczystości warto podkreślić w wyjątkowy sposób i ja właśnie polecałabym tutaj róże :D .
A Twoja propozycja połączenia kolorku pomarańczowego z żółtym jest zupełnie niezła, daje taką świeżość i dużą porcję energii. Można dołożyć jeszcze biel, ew. kapkę niebieskiego lub fioletu, ale myślę, że to już są upodobania czysto indywidualne, związane z gustem. Czasem lepiej mniej ( czyt. bezpieczniej) używać połączeń takich jaskrawych kolorów, niż dostać oczopląsu związanego z przesadą ... :roll: ... :uszy .
:wit
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Trochę mnie mało było ostatnio na forum, a u Ciebie tyle róż ;:63 Co do Parole, ma ona jeszcze inne nazwy np. XXL - to chyba oczywiste dlaczego :D Jak chcesz, porówna sobie z moją, mam ją na pierwszej stronie. Też mierzyłam i wyszło podobnie. Ascot strasznie mi się podoba, niestety moja jeszcze nie wytworzyła pąków. A Astrid Grafin tak korzystnie wygląda na Twojej fotce, że jej zakup jest już chyba przesądzony...
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Rozetko, róża, która miała być "Amber cover" może być którymś z 'Kosterów', trudno powiedzieć którym, bo aparat faktycznie nie dał rady :;230 Zerknij tutaj
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.4819.1
To 'Koster rose' ale jest ich więcej, trzeba dobrać kolor kwiatu do rzeczywistości. Zgadzałby się kształt kwiatu i liście.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Margo Koster, jeśli wpada w morelę.
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko i Aniu dzięki za podpowiedź ;:196 . Tak to faktycznie będzie Margo Koster :D . Sprawdzałam na HMF ;:108 . Same zobaczcie, to moja (weźcie poprawkę na możliwości mojego aparatu :twisted: ):

Obrazek

a to Margo K. z HMF: http://www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=21.56960

:heja Lubię kuleczkowate róże ... :heja .

Asiu, Astrid Grafin von Hardenberg polecam Ci gorąco! Ona ma niesamowity kolor najpierw pąka - prawie czarny, a potem samego kwiatu - bordo z fioletem i czasem widać żółte pręciki wewnątrz ... ;:224 . Jej płatki są sztywne ,jakby zrobione były z jakiejś masy ...Sama nie wiem jak to inaczej opisać :roll: . I pachnie dość intensywnie ... Na razie, jak dla mnie, ma same zalety ;:138 . Nietuzinkowa róża ;:108 .
Tego swojego Ascota może podlej Magiczną ... :uszy , tak na przyśpieszenie kwitnienia.
Parole widziałam u Ciebie :shock: . Ona jest po prostu OLBRZYMIA ! Może to nie jest róża ... :lol: ?

No to Parole jeszcze raz:

Obrazek

A big płateczki różane przydadzą się moim dziewczynkom Na Boże Ciało, do koszyczków ... :uszy .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Moni ta biała to raczej nie Virgo,jest u mnie i jest więcej upakowana.Przychylałabym się do Paskali tylko powiedz czy to delikatny krzaczek z kilkoma pędami .Czy raczej podobny krzak do parkowej.Rhapsody in Blue podobno trzeba posadzić w cieniu bo kwiatki jej bledną na słońcu.

Czy to jest Margo Koster,była w sklepie ogrodniczym jako NN

Margo Koster

Obrazek

I jeszcze coś takiego, też bez nazwy

NN

Obrazek

A może wiecie co to róża ,podobała mi się tylko tez nazwy nie było.

NN

Obrazek

Moniczko jak przeczytasz to zdjęcia skasuję.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo mi się podobają Twoje róże :D U mnie pojawiły się nn, których jeszcze nie rozpoznano. Stanwell Perpetual okwitła, szykuje się po raz drugi :D Reszta w pąkach mnie drażni, bo doczekać się nie mogę kwitnienia. Georginia pokazała u Ciebie zdjęcie maleństwa o pojedynczych kwiatach-skąd się bierze takie cuda?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alusia, Twoja Margo Koster to faktycznie jest ona. Moja jest identyczna ;:108 . A skoro AniaDS stwierdziła, że to ona, to tak musi być ... :D . Jej kwiaty nie rozkładają się, tylko trwają w stanie takiej kulki ...Urocze ... ;:224 .
Tej białej róży nazwy nie znam, ale może za jakiś czas coś się skojarzy :uszy .
Natomiast ta piękna różowiutka wygląda mi na Tommelise.
No, popatrz sama: http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.16923.2&tab=36
I co? Ona? Jeśli nie to szukać będziemy dalej?
Fotek w żadnym razie nie będę usuwać. Toż to wątek różany przecież ... :D

Ta moja biała to raczej nie będzie Pascali, która ma kremowy środek, a moja ma różowawy. Wiesz, ona jest niedużym krzakiem, tak 70-80cm na wys. i 50cm szer. Pędy jak u wielkokwiatowych, cienkie i małokolczaste. I teraz bądź mądra i ...nazwij ją :lol: .

Rhapsody rośnie u mnie od wschodniej strony i po południu ma już cień, wiec czekam ;:65 na te fiolety ... ;:224.

Ewo, dziękuję za miłe słowa ;:196 .
Stanwell P. piękna róża! Wciąż się wzbraniam przed tymi wielkimi krzaczorkami, ale chyba nie potrzebnie, bo są naprawdę wyjątkowe. I zawsze przecież można przyciąć, prawda :uszy ?
Też nie mogę doczekać się kwitnienia moich pozostałych księżniczek. Ale to przecież świeże nasadzenia, więc nie powinnam oczekiwać wczesnego rozkwitu ...Mimo wszystko, też mnie drażni to przedłużające się czekanie ...;:65.
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moni,masz rację to Tommelise.Dzięki, teraz wiem czego szukać.Co do tej białej zerkinij jeszcze na Marie -Luise Marjan, Kordesa .Pisze też że młode pędy ciemnopurpurowe,no i mało kolczasta Może to ta.Moja Rhapsody jedna ma już kwiatek ale dzisiaj nawet nie miałam czasu porobić zdjęć.
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Georginio, mała biała to może być "Kent" czyli "White cover" Poulsena
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.1950
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, tak, wypisz-wymaluj! Np. tu: http://www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=21.110737

Georginko, to chyba ta Marjanka będzie ;:108 . Skąd wiedziałaś? Ja nie słyszałam jeszcze nigdzie o tej róży, ani nie widziałam! Szszsz... Ty to jesteś ... :wink: ... ;:196 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko masz rację wygląda że to ona.Dziękuję.

Moni ,znalazłam gadzinę w katalogu.A czy ja kupowałam Osianę przecież miała być biała Mount Shasta,bo po drugiej stronie rabatki jest biała Virgo.Teraz znowu będzie przesadzanie.Ale skąd Osiana w markecie.Maryjany też nigdzie nie widziałam.Będzie większa tak do 120 cm.Wielkokwiatowa.
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alusia, widzisz, jakie fajne i oryginalne niespodzianki nam się przytrafiły ;:136 . Niespodzianki-markietanki ... :;230 .
A przesadzanie to w sumie pryszcz, zresztą w naszej naturze leży, nie?
:lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No niby tak, jedna więcej czy mniej do przesadzenia,nie robi różnicy.Takim specjalistkom jak my.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”