Pozdrawiam serdecznie
Nemezja powabna (Nemesia strumosa)
-
Grzegorz B
Ja w tym roku miałem nie najlepsze wyniki ze wschodem roślin jednorocznych, jednak jeżeli chodzi o nemezje to wzeszły mi wspaniale. Siałem w pierwszej połowie maja i już mają pąki z których zaczynają rozwijać się kwiaty. Mam je w miejscu słonecznym, czasami podlewałem z dodatkiem nawozu.
Pozdrawiam serdecznie

Pozdrawiam serdecznie
- Justka
- 500p

- Od: 26 lip 2010, o 18:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nemezja - sadzenie
I ja tak zrobiłam, posiałam w miesjcu żonkili. Mam nadzieję, że będzie łdnie kwitła. Posiałam w sąsiedztwie godecji, mam nadzieję, ze sąsiedztwo będzie korzystneMariola54 pisze:Siejąc w kwietniu bezpośrednio do ziemi kiedy jest już nagrzana też bardzo szybko zakwita.
Ja natomiast ją sadzę między przekwitłe tulipany.
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Nemezja powabna (Nemesia strumosa)
Ponieważ wyszukiwarka w tym dziale nie znalazła żadnego wątku poświęconego nemezji, chyba czas założyć takowy.
Osobiście doświadczenia z nią mam takie-sobie. Posiałem w tym roku i rośnie jakoś tak rachitycznie, pędy się pokładają, pełzają po ziemi niczym jakieś węże i w ogóle nie wygląda specjalnie imponująco. Oczywiście pewnie w znacznym stopniu zawiniła gleba ? bo niestety ta tegoroczna okazała się być ubożyzną pozbawioną składników odżywczych (o czym zorientowałem się trochę późno ? większość roślin zaczęła rosnąć jak na drożdżach odkąd zacząłem co tydzień podlewać je płynnym nawozem, no ale nemezje ? choć też urosły ? nadal wyglądają rachitycznie).
A oto i pierwszy kwiatek:

Pozdrawiam!
LOKI
Osobiście doświadczenia z nią mam takie-sobie. Posiałem w tym roku i rośnie jakoś tak rachitycznie, pędy się pokładają, pełzają po ziemi niczym jakieś węże i w ogóle nie wygląda specjalnie imponująco. Oczywiście pewnie w znacznym stopniu zawiniła gleba ? bo niestety ta tegoroczna okazała się być ubożyzną pozbawioną składników odżywczych (o czym zorientowałem się trochę późno ? większość roślin zaczęła rosnąć jak na drożdżach odkąd zacząłem co tydzień podlewać je płynnym nawozem, no ale nemezje ? choć też urosły ? nadal wyglądają rachitycznie).
A oto i pierwszy kwiatek:

Pozdrawiam!
LOKI
- 100krotka

- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Re: Nemezja powabna (Nemesia strumosa)
No właśnie, jak też mam "takie sobie"...bardzo się wyciągnęła, rozkrzewiać nie chciała...tym chętniej poczytałabym sobie wypowiedzi kogoś, komu sięudaje 
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- Justka
- 500p

Moje są bardzo malutkie, nawet watpie, ze coś z nich będzie 
Jose Saramago
Jose Saramago
- Locutus

- Kontakt:
Oho? Czyli wygląda na to, że wszyscy mają problemy z nemezją?
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- ekspreskawowy
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 8 cze 2011, o 09:20
To ja czekam na fotki buszu bo ciekawa jestem wyglądu liści - mam pewne podejrzenia że to co wzięłam za chwasty okazało się być mocno spóźnionymi wschodami nemezji
na której już krzyżyk położyłam - ale podobno najlepiej człowiek się uczy na błędach ... (przedmiotowe roślinki oczywiście wyrwałam
)
Pozdrawiam
Marta - ziemiogrzeb amator
- ekspreskawowy
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 8 cze 2011, o 09:20
Dzięki za zdjęcie poglądowe - wcale nie jest takie sobie, przecież roślina to nie tylko kielich kwiatu, a dla nowicjusza z głodem wiedzy cenne jest żeby zobaczyć dany gatunek w całej okazałości.
To co powyrywałam z grządki nie było raczej podobne do nemezji także muszę się pogodzić z faktem że po prostu nie powschodziła
To co powyrywałam z grządki nie było raczej podobne do nemezji także muszę się pogodzić z faktem że po prostu nie powschodziła
Pozdrawiam
- Magdallena
- 1000p

- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Witajcie,
od jakiegoś czasu próbuję szczęścia z nemezją i dopiero w tym roku coś mi wychodzi. Urosły na tyle duże, że nie łamią sie przy podlewaniu, to cud jakiś, że się uchowały. Mają po kilka, może z 5 cm i rosną dość gęsto. Boję się ich przesadzać, bo wcześniej jak to robiłam, większość padła. Może też doczekam się kwiatów...
od jakiegoś czasu próbuję szczęścia z nemezją i dopiero w tym roku coś mi wychodzi. Urosły na tyle duże, że nie łamią sie przy podlewaniu, to cud jakiś, że się uchowały. Mają po kilka, może z 5 cm i rosną dość gęsto. Boję się ich przesadzać, bo wcześniej jak to robiłam, większość padła. Może też doczekam się kwiatów...
- Justka
- 500p

I umnie zauważyłam jakis ruch. No chyba nie mają nawet 5 cm
ale ruszyły się troszkę .
Jose Saramago
Jose Saramago
- Justka
- 500p

I u mnie są pierwsze kwiatki nemezji, a może raczej kwiatuńki bo sa tak mini, że o mało co ich nie przegapiłam.
Jose Saramago
Jose Saramago
- Magdallena
- 1000p

Moje tez dają radę i co niektóre zabieraja się do kwitnienia. Wkleję zdjecie, jak będzie co pokazywać.
- Locutus

- Kontakt:
@ Justka ? u mnie na początku kwiaty też były małe, a potem w miarę upływu czasu zaczęły się pojawiać coraz większe (dwa razy większe niż na początku). 
Zresztą nemezja nie powala może wielkością kwiatów, ale za to ich gamą barw oraz obfitością i owszem.
Czekamy na fotki.
Pozdrawiam!
LOKI
Zresztą nemezja nie powala może wielkością kwiatów, ale za to ich gamą barw oraz obfitością i owszem.
Czekamy na fotki.
Pozdrawiam!
LOKI
- Dyshia
- 1000p

- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja emazja ma juz pierwszego kwiatka.
To chyba znak, że pora je gdzieś posadzić. Hm...
- Magdallena
- 1000p

Pora deszczowa się skonczyła
i wygląda na to, że moje nemezje pokazały swój niewątpliwy powab:

Uploaded with ImageShack.us