Róże, róże, róże... - Asia - 2011

ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże, róże, róże... - Asia - 2011

Post »

:wit Piękne różyczki ;:3
Kasia
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Uetersens jest przepiękna ;:224 ale imię, to mogłaby mieć inne :;230
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Jolu, Justynko, Kasiu, Kaniu :wit ;:196

Będzie jeszcze jedna Uetersens 8-)

Uetersens Rosenprinzessin - Kordes 2009, kolejny sport RU. Tym razem jest to typowy jasny róż. Sadzona razem ze swą siostrą, na podobnym stanowisku, jest mniejszym krzaczkiem od tej pierwszej.

Obrazek

Obrazek

Następnego dnia wieczorem:

Obrazek

Zwalam to na okrutnie gorącą pogodę, stanowisko full słońce i młody wiek różyczki.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu, jak ja mogłam przegapić Twój różany wątek ;:223 . Teraz będę na bieżąco zaglądać.
Uetersens Rosenprinzessin też mam ale jeszcze nie kwitnie a zwykła RU już od kilku dni no i niestety też mdleje w tym upale pomimo, że wilgoci ma dosyć dużo.
Oby te dzisiejsze, zapowiadane burze były łaskawe dla naszych róż.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Asiu, przydałby się ten deszczyk ale burze i wiatry to już niekoniecznie... Podczas ulewy z środy na czwartek niektóre róże poradziły sobie znakomicie, ale nie wszystkie.

First Lady - Rosen - Tantau 2005, róża parkowa. W pąkach wyglądała średnio, natomiast w tym momencie bardzo mi się podoba. Kwiaty pełne, cięzkie. Jednego nawet musiałam podeprzeć by się nie złamał (taki prymityw, złapałam co było pod ręką :oops: )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W Warszawie już pada, grzmi coraz mocniej i z zachodu nadchodzą ciemne chmury. Wiatr wieje już od od rana.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nadrabiam zaległości, to są jeszcze zdjęcia z niedzieli, niedługo będą świeższe.

Miniaturka z marketu, nie znam jej imienia. Idealnie przezimowała przed białą kołderką.

Obrazek

Pastella

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Ach ta Pastella... 8-) , nie dość, że jest przepiękna, zdrowa i obficie kwitnie, to jeszcze ta nazwa ... ;:224 . Zapisana w kajeciku pożądliwości różanych... :wink: .

A pod wpływem tych Twoich Asiu ostatnich fotek First Lady, przy pierwszej nadarzającej się okazji ...nabyłam ją :lol: . Jest taka napakowana i b.podobna do Edena ;:167 . I faktycznie długo trzyma kwiat i nie boi się deszczu ;:108 .
Prawdziwa dama ...
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

A ja się przerobiłam. Okrutnie podoba mi się twoja Uetersens Rosenkönigin i taką chciałam a nabyłam Uetersens Rosenprinzessin .
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Asiu, czy Uetersens Rosenprinzessin też Ci się tak rozłazi na boki? Chyba ją muszę podwiązać.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moni, Pastella nadal trzyma te same kwiaty drugi tydzień, w dobrej formie. Kilka ulew i burz a także upalne dni i full słoneczno jej jak nie zaszkodziły. Za to First Lady po tygodniu wygląda mniej atrakcyjnie. Kwiaty się nie otworzyły do końca, nie są już tak zachwycające, choć jeszcze do przyjęcia. Ponieważ nie było mnie przez tydzień, trudno mi określić czy to wina deszczu czy słońca i bardzo upalnych dni. Kiedy rozkwita, jest piękna ale później to już różnie może być... Z tych dwóch Pastella zdecydowanie lepsza.

Gosiu, mnie również Uetersens Rosenkönigin bardziej przypadła do gustu. Ma ciekawszy kolor i mam wrażenie, że kwiat trzyma się dłużej niż na Uetersens Rosenprinzessin (obie mam na podobnym stanowisku). Zawsze możesz dokupić tę drugą.

Asiu, trudno mi teraz to stwierdzić. Mam Uetersens Rosenprinzessin, Uetersens Rosenkönigin i Rosarium Uetersen. Wszystkie były sadzone jesienią więc to jeszcze małe krzaczki. Ta o którą pytasz rośnie mi najsłabiej, aczkolwiek na wszystkich trzech zauważyłam tendencję do rozłażenia się na boki... Ja swoje posadziłam przy płotku i traktuję je jako półpnące - nie powinnam mieć problemów z rozchylaniem się pędów.

Zakwitły kolejne róże, niedługo wstawię nowe zdjęcia.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Długo wyczekiwana La France - Guillot, 1867, pierwszy mieszaniec herbatni. Tego wspaniałego zapachu, układu tych delikatnych płatków nie da się opisać ani zdjęcie tego nie oddaje. Mogłabym jej nie odstępować na krok... ;:167 Do tego słodko przewiesza kwiatek, ma jeszcze kilka pąków. Wiosenny zakup u Schulteisa (dzięki Gosi ;:196 ).

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Nawet nie sądziłam, że ona tak pięknie się otwiera ... Jest przesłodka ...
A kysz, a kysz, siło nieczysta :twisted: .
:lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moni, nie dość, że pięknie się otwiera, cudownie pachnie a jej płatki są jakby "zrobione z innego materiału", takie delikatne... uwielbiam to i jeszcze nie raz będę kusić La France. Szkoda, że nie dane mi było zobaczyć ją w początkowej fazie kwitnienia ale jeszcze będą kwiaty.

Kolejna, którą jestem oczarowana - Tuscany Superb - Thomas Rivers z około 1837 r. Róża galijska, siewka lub sport Tuscany. Dobry egzemplarz, posadzony w drugiej połowie listopada. Idealnie przezimował bez okrycia (ale to nic dziwnego, w końcu strefa 4b). Wyrósł na ładny krzaczek. Na razie kwitnie dwoma kwiatami. I tu znów jestem oczarowana ;:167 Kolor niesamowity, zapach to samo. Za niecały tydzień powinna być cała obsypana kwiatami. Muszę się nimi nacieszyć, bo następne będą za rok.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Swoim zapachem i barwą kwiatu uwodzi nie tylko mnie...

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

La France bardzo ładna - taka jedwabna, delikatna. Śliczny ma kształt kwiatu, ciekawa jestem jaka będzie duża w naszych warunkach.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Będę na nią chuchać i dmuchać, jest dla mnie bardzo cenna. Nawet jeśli nie urośnie zbyt duża, to będę cieszyć się jej kwiatami. Na razie jest malutka i nie strzela w górę jak niektóre, to prawie cały krzaczek.

Obrazek

Schloss Eutin - Kordes 2005, róża krzaczasta. Bardzo miło mnie zaskoczyła. Kwiat naprawdę wdzięczny. Szkoda tylko, że nie pachnie. Ale to chyba jest cechą większości róż Kordesa (a jeżeli nie, to przynajmniej tych, które posiadam).

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”