Ogródek pod dębami, cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek pod dębami, cz. 3

Post »

Naparstnice i u mnie ładnie kwitną a ile jeszcze jest sadzonek , będzie kolorowo aż do jesieni .. . ja zbieram nasionka i rzucam po całym ogrodzie gdzie wzejdą tam kwitną , tak samo robię z goździkiem brodatym ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iwonko, ale ja mówiłam całkiem poważnie, bo jakoś tak smutno się zrobiło w pewnej chwili. Tak jakby wszyscy na forum mnie omijali z jakiegoś nieznanego powodu. Ale tylko tak było przez pewien czas :) Później się ożywiło i w odpowiedzi na moją skargę odezwały się osoby, które do tej pory tylko "cichcem", na przykład żurawkowa Iga. Człowiek czasem musi się poskarżyć, prawda :?:

Beatko, a ja z kolei podziwiałam u ciebie, co zresztą wczoraj ci napisałam. Z moimi dębami wcale nie jest tak źle. Podczas upałów wychwalam ich cień pod niebiosa i przestają na nie narzekać :wink:

Igo, ale mi zrobiłaś miłą niespodziankę :heja Zupełnie nie podejrzewałam, że mnie po cichu odwiedzasz. Bardzo się cieszę, że jest inaczej, bo przecież rosną u mnie twoje żurawkowe dzieci :!:

Kogro, no i wydmuchałaś. Zaczęło padać i solidnie się ochlodziło. Dobra, niech pada, ale czy od razu musi być tak zimno :?:

Paula, w donicy to fioletowe to jest przymiotno. A złocienie rosną sobie obok. Same się wysiały, jak zresztą w wielu innych miejscach. Jeśli chodzi o naparstnicę, to ona rośnie pojedynczo. Z jedej rozetki wyrasta jeden wysoki pęd. Nie tworzy się kępa. Poza tym naparstnica jest rośliną dwuletnią. Pierwszego roku rośnie tylko sama rozetka, któa zakwita następnego roku i potm ginie, rozsiewając się w innych miejscach.

Olku, to dziwne, że przywrotnik ci się nie wysiewa. A może po prostu nie rozpoznajesz siewek i wyrywasz jako chwasty :?:

Alinko, liliowce mają u mnie sporo pędów. Testarsze szczególnie, a z tych ostatnich zakupów mniej więcej połowa ma. Pierwszy zakwitnie chyba "Faktor X", czyli akurat ten, którego mi przywiozłaś. Ciekawe, czy będzie taki jak na zdjęciu ;:224 Twoje wytłumaczenie co do wizyty w W-wie przyjmuję, no bo co mam innego zrobić, ale następnym razem pamiętajcie o mnie. :) Ja w niedzielę chętnie bym się także wybrała do Powsina.

Majeczko, jeśli chodzi o trzykrotki, to one chociaż "mają duży teren do zasiedlenia", wciskają się często tam, gdzie nie trzeba. Na przykład tuż przy irysie albo w samym środku jakieś skalnej roślinki. A korzenie mają silne i zamiast wyrywać, trzeba je wycinać.
Co do iryska ode mnie, to on stojące płatki ma żółte, a opadające brązowe. Należy raczej do wysokich. Gdzieś go pokazywałam, ale jeszcze przejrzę i ci napiszę, na której mam go stronie :D U mnie on rośnie razem z całkiem żółtymi.

Klaryso, cieszę się, że mnie odwiedzasz, bo wyczuwam między nami pokrewieństwo dusz. Da się to wyczuć nawet poprzez net :D Jeśli chodzi o bodziszka, to jeśli takiego nie masz, z chęcią się podzielę :)

Janeczko, ja nasion naparstnicy nie zbieram. Wysiewa się sama. Ja raczej wiosną wyrywam siewki, bo jest ich po prostu za dużo ;:108
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu Twój wątek jest jednym z najliczniej odwiedzanych ;:196 Jak pojawi się jakiś maleńki zastój, to trwa tylko krótką chwilkę :D
Naparstnice śliczne, u mnie jakoś nie bardzo się rozsiewają....a podejrzewam, ze t ja im na to nie pozwalam, bo zawsze wypielę :roll: ....ja już tak mam :roll:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Tę różę kupiłam na all jako "oryginalną niebieską" o kwiatach solidnej wielkości. Jak widać, jest biała i ma dużo malutkich kwiatuszków. Przez parę lat w ogóle nie kwitła. Dopiero w tym roku "obrodziła".
Obrazek

Pierwsze różyczki. Te różowe pochodzą z różnych krzaczków, ale wyglądają podobnie. Dwie z nich to pnące, a jedna rabatowa. Żółta też jest z pnących. Odmian nie znam, bo w temacie róż jestem niestety "cienka".
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ta niżej to wiem, że jest to Tom Tom, bo zachowała się etykietka. W tym roku nie przycinałam jej za bardzo wiosną, a więc ma teraz wysokie wybujałe pędy
Obrazek Obrazek
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu, bardzo ładne te różyczki :D
W czasie ostatnich burz trochę się bałam... na szczęście strat żadnych nie ma. Jedynie przesiedzieliśmy 8 h bez prądu :roll:
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Wandziu ale się u Ciebie zaróżowiło ;:138
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Wandziu, przepiękne rózyczki! Ta, którą kupiłaś jako "niebieską" wygląda mi na multiflorę :-) Sama bym ją sobie posadziła, gdybym miała więcej miejsca...a naparstnice - samosiejki to taka przyjemna niespodzianka, sątakie romantyczne...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Wandziu róża niebieska a może chcieli napisać niebiańska ...naprawdę jest śliczna taka swojska
z babcinych ogródków...a przywrotnik z bodziszkiem super ....
u mnie samosiejka to tylko dziewanna...
...wyhodowałam z cebul dwie begonie jedna ma ładne liście a druga malutkie i stoi jakby obraziła się na mnie...a może podkarmić je..ale czym :?:
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51

Post »

Wandziu! Przypomniałaś mi,że ja przed laty też kupiłam z Florexpolu niebieską różę :;230 Nic ,ale to nic nie miała w sobie z niebieskości,okazała się herbaciana ( bardzo ładna ) :D
a twoja też mi się podoba a pachnie?
Tom Tom piękna,to jest pnąca?
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Wandziu, Twoja 'niebieska' róża to Rosa Multiflora, często stosowana jako podkładka do szczepienia róż.
haszka
200p
200p
Od: 5 cze 2011, o 00:06

Post »

Wandziu :wit zajrzałam z rewizytą......cudowny spacer po Twoim ogrodzie....przysiadłam chwilke w zakatku wypoczynkowym na wygodnym fotelu.....podziwiałam orliki.....zakątki żurawkowe i hostowe...okna przyozdpbione Twoimi pracami/tak się domyślam,że to Ty robiłas/ tak jak i tę piękną serwetę ;:63 ...zachcyałam się rózami...masz cudowny ogród ;:63....
Pozdrawiam Halina.........

Druga miłość Haszki - ogród
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Wandziu ;:196 Też tak uważam w kwestii podobieństw. Nie umiem tego wytłumaczyć, ale człowiek znajduje w takiej ilości pozytywnie zakręconych tych , z którymi nadaje na tych samych falach.
Ania z Zielonego Wzgórza mówiła o tym, pokrewne dusze :D
Moim zdaniem dobrze, ze niebieska okazała się tak uroczą białą. Pasuje do twojego ogródka ;:108 Taka bezpretensjonalna, kwiatki jak z dziecięcych rysunków. Czy pachnie i jak długo kwitnie?
Bodziszka nie mam. Dziękuję, ale nie będę sępiła :oops:
Awatar użytkownika
Sabcia
200p
200p
Od: 17 kwie 2011, o 11:29

Post »

Bardzo podoba mi się połączenie przewrotnika ostroklapowego z bodziszkiem, a kropelki wody dodają im jeszcze uroku

A kiedyś też kupiłam niebieską różę :tan do dzisiaj kwitnie na czerwono :shock:
pozdrawiam Sabina
Zapraszam do mnie :wit
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Wandziu, bywają , ale w przelocie w zaprzyjaźnionych ogrodach, bo na wszystkie nie starcza czasu. :wit I wcale , nie dlatego ,że moje dzieci tam rosną. :roll: Masz śliczny, urokliwy ogródek... :lol:
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Wandziu dzięki Tobie dowiedziałam się, jak nazywa się moja biała różyczka :heja Ja moją kupiłam świadoma jej wyglądu i jestem z niej bardzo zadowolona, bo obficie kwitnie, nie chwytają się jej mszyce i intensywnie pachnie ;:167
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”