Jak nazywa się ta roślinka o liściach marchewki i fioletowych kwiatuszkach? Nie widziałam tego w żadnym ogrodniczym
Serduszka okazała ( Dicentra spectabilis )
- magenta
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Serduszka okazała
Tulipanka twoje serduszki są przepiękne, szczególnie białe. Takie kępy
, których ja się chyba nie doczekam
Jak nazywa się ta roślinka o liściach marchewki i fioletowych kwiatuszkach? Nie widziałam tego w żadnym ogrodniczym
- tulipanka
- Przyjaciel Forum

- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo mnie tym zmartwiłaś. Mam jednak nadzieję, że doczekam się jej kwiatów.oliwka pisze:Ta ostatnia - cuccularia, niestety bardzo słabo rośnie, a wręcz wstecz.
U mnie kwitła tylko w pierwszym roku po posadzeniu, a później wydaje 1 lub 2 liście i to wszystko.
Rachityczna odmiana
nie wiem którą roślinkę masz na myśli, może chodzi Co o serduszkę okazałaJak nazywa się ta roślinka o liściach marchewki i fioletowych kwiatuszkach? Nie widziałam tego w żadnym ogrodniczym
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Wiolu piękne masz te serduszki ,jak myslisz czy ten śnieg dzisiejszy im nie zaszkodzi ,czy one nie są wrażliwe 
-
izaziem

- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Dorotko, niestety serduszki są wrażliwe na takie ekscesy
Dzisiaj moja po wieczornym podlewaniu miała się dobrze. Teraz też podlałam. Rok temu ledwo kwitła po podmarźnięciu.
- tulipanka
- Przyjaciel Forum

- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Tereniu nie było u mnie śniegu, nie było też mrozu. Jak na razie z roślinkami wszystko dobrze, no ale jeszcze parę nocy przed namiTerDob pisze:Wiolu piękne masz te serduszki ,jak myslisz czy ten śnieg dzisiejszy im nie zaszkodzi ,czy one nie są wrażliwe
- Lorrie

- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
U nas były przymrozki, ale serduszki są całe na szczęście ...
- magenta

- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Kontakt:
Czas na serduszki już się kończy....
Ciekawe czemu tak zwleka? Może gleba słaba?
Ciekawe czemu tak zwleka? Może gleba słaba?
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Moje serduszki mają półcień ,też słyszałam że brzydko zamierają ale moje wydaje mi się że są coraz ładniejsze .One są młode drugi rok mają .
Oby tak dalej się rozrastały
Efemerofit - hosty też lubią cień albo półcień to w takim razie mogą robić za tło .
Oby tak dalej się rozrastały
Efemerofit - hosty też lubią cień albo półcień to w takim razie mogą robić za tło .
-
efemerofit
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 31 mar 2011, o 00:12
aha, czyli liście trwają do końca sezonu w półcieniu. To chciałem usłyszeć. Dzięki za odpowiedź
-
MagdalenaKCh
- 500p

- Od: 26 sie 2011, o 19:42
Jakie wymagania glebowe maja serduszka?_
- Ellaa

- Od: 6 lip 2008, o 23:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
U mnie rosną w mieszaninie ziemi rodzimej, torfowej, kompostowej z dodatkiem suszonego obornika.
- DorkaS-66
- 500p

- Od: 27 maja 2011, o 08:51
Dostałam dużą karpę serduszki (początkowo nie wiedziałam co dostałam, osoba obdarowująca nie znała nazwy roślinki), doczekałam się listków i mogłam domyślić się co zdobyłam. Mam pytanie - z ziemi wychylają się nie tylko listki... ale i takie jakby kłącza pająkowate, bordowe, czy "to" nie przemarznie zimą, czy zasypać ziemią???
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
"Barbam video, sed philosophum non video."
Dorko ja bym przysypała tak na wszelki wypadek
Powiedz proszę kiedy posadziłaś swoje kłącze? Ja dostałam w lipcu kłącze dość sporej wielkości ale do tej pory nie pokazał się ani jeden liść a mijają już 4 miesiące
może dopiero wiosną coś wypuści...nie chciałaby tam grzebać 
-
magdala
Zajrzałam do wątku serduszkowego i akurat mogę służyć wczorajszym zdjęciem "poglądowym"-
jak obecnie może wyglądać serduszka pod ziemią
Moja ma chyba 3 lata i wczoraj została wykopana ,bo muszę ją przenieść na inną działkę.
Posadzona była w koszyku na cebule ,ponieważ poprzednie serduszki ginęły mi gdzieś pod ziemią -po prostu
znikały.
Roślina co nieco wypuszcza ,myślę ,że co roku tak mniej więcej wygląda-no chyba ,że jest to efekt ostatnich temperatur..
Zdjęcia usunięto z hostingu.
bab...
jak obecnie może wyglądać serduszka pod ziemią
Moja ma chyba 3 lata i wczoraj została wykopana ,bo muszę ją przenieść na inną działkę.
Posadzona była w koszyku na cebule ,ponieważ poprzednie serduszki ginęły mi gdzieś pod ziemią -po prostu
znikały.
Roślina co nieco wypuszcza ,myślę ,że co roku tak mniej więcej wygląda-no chyba ,że jest to efekt ostatnich temperatur..
Zdjęcia usunięto z hostingu.
bab...
Nic nie puszcza, to są pąki odnawiające, które powinny być płytko pod ziemią.Serduszkę przesadza się jak liście zaczynają żółknąć i do zimy nie ma prawa już puszczać liści, tylko zasychać sobie dalej.Zacznie rosnąć wiosną.