Kochani, a ja trochę z innej beczki

Zamarzył mi się piękny trawniczek jak tło do moich kwiatków w ogródku. W zeszłym roku miałam piękną mieszankę traw gazonowych o nazwie "Klomb", była prześliczna. Piszę "była", gdyż te łosie ze spółdzielni zatrudnione przez administrację osiedlową nie bacząc na to, że trawka młodziutka, ledwo od ziemi odrosła, wparowały mi pod okno i potraktowały ją podkaszarkami

Czyli jak można sobie wyobrazić, tnąc pod kątem powyrywali ją kępkami z korzeniami, dlatego też na wiosnę zamiast pięknego trawnika przed oczami jawił mi się obraz nędzy i rozpaczy

Przekopałam całość, zasiałam od nowa i... nic nie wzeszło. Może za mało podlewałam, może nawóz wysypany początkiem marca na starą nie pozwolił jej się odbić, może pod agrowłókniną się odparzyła, może gołębie wyżarły, nie mam pojęcia. Jakieś rachityczne cuś od końca kwietnia spędzało mi sen z powiek, dlatego po raz kolejny zrobiłam wykopki, sypnęłam granulowanym obornikiem trochę wcześniej, dokupiłam ziemi do lepszego przykrycia i posiałam sobie w środę trawę, która już po 5 dniach wzrasta

Mam nadzieję, że będzie równie zapierająca dech w piersiach, jak ta zeszłoroczna... Bo tamtej niestety nie dostałam nigdzie. Tu miałam także dwie różne, jako że pierwszej mi brakło i również w sklepie nie mieli:

Trawa gazonowa "Mieszanka - Eko 2" (firma Kurowski)
10% życica trwała Nira
10% życica trwała Info
14% kostrzewa czerwona Adio
14% kostrzewa czerwona Nimba
10% kostrzewa czerwona Leo
10% kostrzewa owcza Bornito
13% wiechlina łąkowa Conni
19% kostrzewa trzcinowa Templar

Mieszanka traw trawnikowa (firma Bratek)
4,63% kostrzewa trzcinowa Tomohawk
12,62% kostrzewa czerwona Corail
22,38% kostrzewa czerwona Camila
15% życica trwała Gator
30% życica trwała Grasslands Nui
10,37% kostrzewa trzcinowa Asterix
5% życica trwała Bokser
Pytanie blondynki jest takie - która z nich jest lepsza? To znaczy grubsza, gęstsza i wyższa, żeby sprawiać wrażenie zielonego dywanu? Chciałabym wiedzieć, którą próbować kupić w razie gdyby, a uniknąć eksperymentów i rozczarowań

Albo jaką polecilibyście? Dziękuję z góry ;:165