Jaką trawę zasiać?
Jaką trawę zasiać?
Witam. Mam działkę 23 ary, gleba klasa IV Ps, została wczoraj zaorana, wcześniej stalerzowana, po kilku latach stania ugorem. Teraz trzeba by zasiać jakąś trawę, ale właśnie, jaką, ile? (mile widziane linki do Allegrosza ;) Chciałbym, żeby z czasem wyszła z tego łączka, żeby gdzieniegdzie posadzić jakiegoś krzaczka, stworzyć ścieżkę i generalnie zrobić taki park-spacerniak. Co polecacie do siania? (ziemia raczej sucha).
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Jaką trawę zasiać?
Czy na tym "dawnym" ugorze dokonałeś jesienią oprysku roundup'em ?
Wyeliminowałeś wszystkie zbędne rośliny tj. chwasty ?
Bo jak np. był perz to i tak Ci odrośnie w trawie za jakiś czas (rzadsze koszenie).
Trawa ma być jaka łąkowa czy ozdobna ?
Pytania kolejne:
czy teren jest wilgotny ?
w pełnym słońcu jest teren czy zacienionym ?
Wyeliminowałeś wszystkie zbędne rośliny tj. chwasty ?
Bo jak np. był perz to i tak Ci odrośnie w trawie za jakiś czas (rzadsze koszenie).
Trawa ma być jaka łąkowa czy ozdobna ?
Pytania kolejne:
czy teren jest wilgotny ?
w pełnym słońcu jest teren czy zacienionym ?
Nie robiłem oprysków, zdaję sobie sprawę, że chwasty mogą poodrastać.
Czy łąkowa, czy ozdobna? Nie bardzo rozumiem, ale raczej ozdobna, ma to być coś ala park-ogród.
Niestety teren jest całkowicie odkryty, nie zacieniony.
Czy łąkowa, czy ozdobna? Nie bardzo rozumiem, ale raczej ozdobna, ma to być coś ala park-ogród.
Niestety teren jest całkowicie odkryty, nie zacieniony.
- gemciu83
- Kontakt:
To trawa ozdobna (gazon) np: z linii parkowych, uniwersalnych raczej Ci padnie na tym klepisku piaszczystym niemal.
Mógłbyś sobie zrobić mix i kupić parkową z czymś na suche nasłonecznione tereny.
Na suche tereny to potrzeba dużo kostrzew i z takim składem powinny cię interesować mieszanki
Łąkowa to trawa z pastewnych na łąki
Ja wiem jedno, jeśli obsiejesz nawet cały teren trawą na suche tereny to i tak Ci wypadnie od słońca z powodu braku wody i zbyt dużego stwardnienia gleby od braku wody i słońca nadmiaru (mam to u siebie, więc wiem o czym mówię).
Ja mam u siebie trawę pastewną kośną i jestem zadowolony ale już wiem, że akurat tej mieszanki dana firma w sprzedaży nie ma lecz są inne.
Dodam, że u mnie trawa na suche tereny (a też mam 4 klasę gleby) wypadło po jednym lecie ! Dopiero pastewna trzyma się już 3 rok i nawet nie podlewam jej - tyle co deszcz ją zrosi raz na miesiąc lub raz na całe lato.
Mógłbyś sobie zrobić mix i kupić parkową z czymś na suche nasłonecznione tereny.
Na suche tereny to potrzeba dużo kostrzew i z takim składem powinny cię interesować mieszanki

Łąkowa to trawa z pastewnych na łąki

Ja wiem jedno, jeśli obsiejesz nawet cały teren trawą na suche tereny to i tak Ci wypadnie od słońca z powodu braku wody i zbyt dużego stwardnienia gleby od braku wody i słońca nadmiaru (mam to u siebie, więc wiem o czym mówię).
Ja mam u siebie trawę pastewną kośną i jestem zadowolony ale już wiem, że akurat tej mieszanki dana firma w sprzedaży nie ma lecz są inne.
Dodam, że u mnie trawa na suche tereny (a też mam 4 klasę gleby) wypadło po jednym lecie ! Dopiero pastewna trzyma się już 3 rok i nawet nie podlewam jej - tyle co deszcz ją zrosi raz na miesiąc lub raz na całe lato.
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Otóż nie, niemileLoopezik pisze:[...](mile widziane linki do allegrooo ;) [...]

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
Dzięki gemciu83 ;)
bishop, dlaczego "niemile", regulamin? chodziło mi właściwie o konkretne produkty, a linkiem takie najlepiej wskazać, gdzie kupię, to już inna bajka.

bishop, dlaczego "niemile", regulamin? chodziło mi właściwie o konkretne produkty, a linkiem takie najlepiej wskazać, gdzie kupię, to już inna bajka.
- faniczekolady
- 200p
- Od: 3 maja 2011, o 20:05
Polecam kupować trawę na straganach,bazarach, targowiskach ( ja kupiłem za 4 -6 zł kg ), trzeba tylko wiedzieć co się chce.Ja do rzadko koszonego ,,trawnika" ( do tej pory kosiłem raz , w tym roku zakładałem ) kupiłem kostrzewę czerwoną , rajgras angielski ( 2:3 stos wagowy).
kolekcjoner smaków
- gemciu83
- Kontakt:
Masz rację i dobrze kupiłeś.
Mogłeś śmiało dać nawet 3:3 i było by super.
Mogłeś śmiało dać nawet 3:3 i było by super.
No dobra. Ceny nasion mnie rozwaliły. Piszecie, że potrzebuję z 60-70 kg nasion, to wychodzi jakieś 750 zł, masakra. Choć oczywiście dzięki za porady, kiedyś na pewno je zastosuję.
Powiem szczerze, że na razie na taki wydatek się nie zdecyduję, tym bardziej, że w zasadzie na razie (kilka lat) będzie to zwykła łąka do koszenia (jak bym kurde nie miał nic lepszego do roboty :/) i zastanawiam się nad czymś takim http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b4d ... bb8d2.html
Piszą, że wydajność 30-40 kg/ha, więc na moje 23 ary styknęło by 10 kg?
Co o tym myślicie?
Powiem szczerze, że na razie na taki wydatek się nie zdecyduję, tym bardziej, że w zasadzie na razie (kilka lat) będzie to zwykła łąka do koszenia (jak bym kurde nie miał nic lepszego do roboty :/) i zastanawiam się nad czymś takim http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b4d ... bb8d2.html
Piszą, że wydajność 30-40 kg/ha, więc na moje 23 ary styknęło by 10 kg?
Co o tym myślicie?
- faniczekolady
- 200p
Lopezik szukaj sprzedaców niekonfekcjonowanej trawy ( na wagę ). Ja płaciłem 6zł za kilo ale ja byłem detalicznym klientem, jeśli powiesz że chcesz 70 kg to będziesz miał argument do upustu. Radzę Ci przeczytaj jakie gatunki traw w ładnej paczuszcze z krówką ( za którą się płaci dużo więcej niż za trawę z ,,wora " ) 

kolekcjoner smaków
To ile w końcu potrzebuję tej trawy?
- faniczekolady
- 200p
Czyli 15 kg powinno mi styknąć spokojnie.
- gemciu83
- Kontakt:
Chwilka ale przecież on Ci pastwiskową trawę proponuje !!!
Ty kup gazonową ozdobną, a nie pastwiskową.
Ty kup gazonową ozdobną, a nie pastwiskową.
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
Witam,
W sklepach są gotowe mieszanki nasion traw i roślin o ozdobnych kwiatach (zwykle są to: koniczyna, łubin trwały, chaber bławatek, mak polny, lucerna). Wysiewa się je wiosną po przekopaniu gleby i usunięciu chwastów. Bardzo efektownie wyglądają łąki z traw i roślin jednorocznych (na 1 m2 łąki należy wysiać 1 g roślin jednorocznych).
Polecam zwłaszcza rośliny na łąki o podłożu piaszczystym ? do samodzielnego stworzenia kompozycji łąkowej:
? dziurawiec, dzwonek okrągłolistny i rozpierzchły, gipsówka, goździk kropkowany i piaskowy, lebiodka pospolita, macierzanka, przetacznik kłosowy, rogownica polna, szałwia łąkowa.
Łąka kwietna ma dużą przewagę nad tradycyjnym trawnikiem ponieważ nie trzeba jej nawozić ani podlewać. Pielęgnacja murawy kwietnej sprowadza się do kilkakrotnego skoszenia (zależnie jaki chcemy uzyskać charakter łąki).
Pozdrawiam,
Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
W sklepach są gotowe mieszanki nasion traw i roślin o ozdobnych kwiatach (zwykle są to: koniczyna, łubin trwały, chaber bławatek, mak polny, lucerna). Wysiewa się je wiosną po przekopaniu gleby i usunięciu chwastów. Bardzo efektownie wyglądają łąki z traw i roślin jednorocznych (na 1 m2 łąki należy wysiać 1 g roślin jednorocznych).
Polecam zwłaszcza rośliny na łąki o podłożu piaszczystym ? do samodzielnego stworzenia kompozycji łąkowej:
? dziurawiec, dzwonek okrągłolistny i rozpierzchły, gipsówka, goździk kropkowany i piaskowy, lebiodka pospolita, macierzanka, przetacznik kłosowy, rogownica polna, szałwia łąkowa.
Łąka kwietna ma dużą przewagę nad tradycyjnym trawnikiem ponieważ nie trzeba jej nawozić ani podlewać. Pielęgnacja murawy kwietnej sprowadza się do kilkakrotnego skoszenia (zależnie jaki chcemy uzyskać charakter łąki).
Pozdrawiam,
Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin