A co do obornika, to również gorąco polecam Ci objazd okolicy, celem wylukania ...konia
Ogród Moni cz.4
- Rozeta
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 paź 2010, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Moni cz.4
Moniu, na tę słabowitą różyczkę chciałabym polecić Ci "Asachi" - taki biostymulator do roślin osłabionych. Koszt małego op. to 6-7zł, więc pikuś
. Ja potraktowałam nim baaardzo słabiutką tegoroczną sadzonkę Boule de Neige z trzema mikrymi gałązkami na krzyż. Przez dwa m-ce od posadzenia nie wypuściła nawet milimetra pędu
. Więc coś chyba jednak było z nią nie teges
. No, martwiłam się bardzo o nią i ... myślałam o najgorszym
. Ale Gosia Deirde chyba u siebie napisała coś o tym preparacie i ... nabyłam go w trybie natychmiastowym
. Po czym zastosowałam. Dostało się też i innym roślinkom, tak na szybszy rozruch. I ... ruszyła moja pięknota
!!! Ma przyrosty na dwóch pędach
!!! Będzie żyć!!! Inne rośliny również dostały powera
. Polecam gorąco
!!!
A co do obornika, to również gorąco polecam Ci objazd okolicy, celem wylukania ...konia
. Tak, tak, mam na myśli właśnie ...końskie pączuszki
. Wyłudziłam wiosną od niedaleko mnie mieszkającej Pani weterynarz, posiadającej pięknego rumaka, trzy big wory i wszystko już zużyte
. Oczywiście pod róże. Sypałam na samo dno doła, na to troszkę lepszej ziemi, potem rozkładałam korzonki róży i sypałam mieszankę ziemi z kompostem. Jeśli nie masz kompostu, to po prostu dobrej jakości ziemia. Wyobraź sobie teraz, co będzie się działo, jak korzonki różyc dojdą do przerabiających się w tzw. międzyczasie pączuszków...
.
- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Olu, co Ty mówiszAszka pisze:Moni,przyczyna może być taka,ze jak one wychodziły z ziemi mnie nie było i nie były pryskane środkiem p.grzybicznym-co roku robiłam to miedzianem.Jak wróciłam to już były spore krzaczki i jak to mówią "po ptakach".Pąków dużo i wszystkie niewykształconeszkoda słów
"Tarasowce" urocze
W życiu nie pryskałam piwonii żadnym środkiem grzybobójczym
Odpukać, rosną jak należy
- Alania

Na razie jeszcze cierpliwie zaczekam. Staram się unikać chemii w ogrodzie.Rozeta pisze:Moniu, na tę słabowitą różyczkę chciałabym polecić Ci "Asachi" - taki biostymulator do roślin osłabionych. Koszt małego op. to 6-7zł, więc pikuś. Ja potraktowałam nim baaardzo słabiutką tegoroczną sadzonkę Boule de Neige z trzema mikrymi gałązkami na krzyż. Przez dwa m-ce od posadzenia nie wypuściła nawet milimetra pędu
. Więc coś chyba jednak było z nią nie teges
. No, martwiłam się bardzo o nią i ... myślałam o najgorszym
. Ale Gosia Deirde chyba u siebie napisała coś o tym preparacie i ... nabyłam go w trybie natychmiastowym
. Po czym zastosowałam. Dostało się też i innym roślinkom, tak na szybszy rozruch. I ... ruszyła moja pięknota
!!! Ma przyrosty na dwóch pędach
!!! Będzie żyć!!! Inne rośliny również dostały powera
. Polecam gorąco
!!!
A co do obornika, to również gorąco polecam Ci objazd okolicy, celem wylukania ...konia. Tak, tak, mam na myśli właśnie ...końskie pączuszki
. Wyłudziłam wiosną od niedaleko mnie mieszkającej Pani weterynarz, posiadającej pięknego rumaka, trzy big wory i wszystko już zużyte
. Oczywiście pod róże. Sypałam na samo dno doła, na to troszkę lepszej ziemi, potem rozkładałam korzonki róży i sypałam mieszankę ziemi z kompostem. Jeśli nie masz kompostu, to po prostu dobrej jakości ziemia. Wyobraź sobie teraz, co będzie się działo, jak korzonki różyc dojdą do przerabiających się w tzw. międzyczasie pączuszków...
![]()
![]()
.
Koński obornik jest najlepszy, ale jest też bardzo mocny i trzeba uważać z dawkowaniem. Ja stosuję naturalny bydlęcy - też b.dobry
Rozetko, a gdzie Twój wątek ogrodniczy?
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Monia Rozetka obiecała założyć
Ale coś się ociąga.
Monia, cudne te Twoje róże i piwonie.
Coraz bardziej rozrośnięte krzaczki. Ogród powoli wypełnia się kolorami.
Begonie masz cudne.
Mnie sie jakoś nie udają
Ale coś się ociąga.
Monia, cudne te Twoje róże i piwonie.
Coraz bardziej rozrośnięte krzaczki. Ogród powoli wypełnia się kolorami.
Begonie masz cudne.
Mnie sie jakoś nie udają
- Alania

Gosiu, begonie kupiłam jako malusie sadzoneczki w miniaturowych doniczkach w LM. Po wsadzeniu do dużych donic rozrosły się w tak błyskawicznym tempie, że byłam w szoku. Na razie niczym nie zasilałam, ale trzeba będzie zacząć, bo może będą jeszcze piękniejsze
Stoją przed głównym wejściem do domu, gdzie mają cień aż do ok.15.30 - dopiero wtedy jest słońce. Chyba im to służy 
- Aszka

- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moni,ja moje odkąd pryskałam miedzianem jak tylko wychodziły z ziemi to kwitły.Dostałam od teściowej białą u niej nie kwitła u mnie po opryskaniu zakwitła.I w tym widzę przyczynę bo resztę robiłam jak co roku.No chyba,że majowy przymrozek :shock:albo coś poszło nie tak. No ale to już przeszłość
Tymczasem u nas tropik
a deszczu jak nie ma tak nie ma 
Tymczasem u nas tropik
- Alania

U nas wczoraj sporo popadało, a mimo to dzisiaj sucho, jakby nawet kropla deszczu nie spadła. Teraz zaczęło się chmurzyć i grzmieć, więc prawdopodobnie znów będzie burza.
- Alania

Parę obrazków z ogrodu:

- Deirde

- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Monia - musiałabyś widzieć mojego potwora - podobno to róża pnąca ale u mnie robi za krzaczastą - jest coraz szersza i o to się martwię. Mam jednak nadzieje że po tych deszczach wszystko ruszy i róże będą się czuć coraz lepiej - czego wszystkim życzę.
- Alania

Niestety deszczu niet. Pogrzmiało, postraszyło i nadal duchota.
Piwonii c.d.
Bowl of Beauty - jest tak piękna, że brak mi słów. Szkoda, że na zdjeciach tego nie widać.

NN - nieco podobna do BofB, ale znacznie mocniej wypełniona i ciut ciemniejsza.

I kolejne bezimienne:

Piwonii c.d.
Bowl of Beauty - jest tak piękna, że brak mi słów. Szkoda, że na zdjeciach tego nie widać.

NN - nieco podobna do BofB, ale znacznie mocniej wypełniona i ciut ciemniejsza.

I kolejne bezimienne:

- Rozeta

A co to za roślinka? Ma prześliczne cytrynowe dzwoneczkivertigo pisze:
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Kwiat podobny do naparstnicy, ale liscie mi się nie zgadzają.
Monia, Ty niedługo będziesz miała podobną liczbę piwonii co róż
- Alania

To naparstnica bylinowa, która pięknie kwitnie i rozrasta się w coraz większą kępę każdego roku.Rozeta pisze:vertigo pisze: A co to za roślinka? Ma prześliczne cytrynowe dzwoneczki.
- Alania

Chyba już mam ich przybliżoną ilośćMargo2 pisze:Kwiat podobny do naparstnicy, ale liscie mi się nie zgadzają.
- Rozeta

Moniu, ta naparstnica bylinowa ciekawa i nie trzeba się martwić o nasiona.