Mój zielony kawałek ziemi - ewka

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Od: 17 kwie 2011, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Mój zielony kawałek ziemi - ewka

Post »

Jule, moje liliowce dzieliłam juZ parę razy. Jak przekwitają to wykopuję kawałek z ziemi i to wykopane wsadzam w inne miejsce. Natomiast pierwsze, które wsadziłam były po prostu wyrwane z ziemi na wiosnę :oops: bo się koleżance nie chciało iść po łopatę. Wyrwała kępę i powiedziała: temu to nic nie zaszkodzi. No i jeszcze w tym samym roku zakwitły :)
Ale to są chyba najpopularniejsze liliowce. Jeśli ma się odmiany szlachetniejsze, to jest zasada, że te które kwitną wiosną przesadza się na jesień, a kwitnące latem i jesienią przesadza się na wiosnę. I tak robię ze wszystkimi swoimi roślinami :)
Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Ewa, piękne róże!!!
A powiedz mi, te kamienie mają jakąś nazwę, co masz na zdjęciu na folii? Muszę wykończyć zakątek murkowy i takie by mi pasowały :)
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki ;:196 sasiadka ma takie biale leciutko w roz wpadajace, to sobie wykopie kepke jak tak bez problemu to idzie ;:138
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Kontakt:

Post »

Kasiu, takich kamieni nigdzie nie widziałam w sprzedaży. Przywiozłam je znad naszego morza Bałtyckiego. Są piękne zwłaszcza po deszczu :) żałuję, że tylko tyle przywiozłam, a część jeszcze rozdałam, zanim zrobiłam sobie kącik pod bramą.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No właśnie , jak mi się coś podoba , to się okazuje ,że naturze wyszarpnięte ;:65 :lol:
JOWA
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 09:42

Post »

Liliowce naprawdę długo ci kwitną,ale mam pytanko bo widzę że łubin pięknie ci kwitnie,zdarzyło ci się że jeszcze do tego czasu nie zakwitł? Moje jeszcze nie mają zamiaru kwitnąć u sąsiada juz przekwitły a u mnie.....
Nasz mały raj na ziemi.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42921" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Kontakt:

Post »

Jowitko, przepraszam za zwłokę. W pierwszym roku po wysianiu łubin kwitął mi późno, gdzieś dopiero w lipcu. Ale potem już od końca maja zaczyna kwitnienie.
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Kontakt:

Post »

Dziś mam wolny dzień :) :) :) Hura!
Wczoraj wieczorem po przyjściu z pracy znów podjęłam walkę z mszycami na różach. Wczoraj upalnu dzień, dziś coś się chmurzy, ale czy będzie z tego deszcz? Co prawda u mnie dosyć sporo deszczu było, ziemia jeszcze jest wilgotna, więc nie tęsknię za nim zbytnio. Ale wolałabym, żeby jednak nie padało, bo wykorzystam dzionek na prace ogrodowe.
Troszkę nowych zdjęć
Zbiory winogron w tym roku zapowiadają się udane. jeśli nie będzie za dużo deszczu oczywiście.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Krzewuszka i u mnie obsypana jest kwiatami. Wyhodowałam ją sobie sama z oderwanej gałązki.
Obrazek

Obrazek

"Ocalona" rozkwitła na całego
Obrazek

Obrazek

W Różaną Aleję muszę dosadzić kolorków. Choć zdjęcie nie oddaje efektu, w realu bardziej widać moje różyczki :)
Obrazek

Ostatnie tchnienie irysów.
Obrazek

A teraz korzystając z braku słońca i deszczu idę pokosić troszkę trawnik :) :wit
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa zapodaj info jak wyhodowalas Krzewuszke? Ziemia czy woda?
Ja dzisiaj mam szlaban na ogrodek, musze chalupke odszczurzyc i dojsc do ladu i skladu. Slonce nie swieci, to mozna okna pomyc :;230
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewa sliczna krzewuszka i na dodatek z własnej hodowli ;:63 .
Podpinam się z prośbą o tajemnicę wyhodowania tego cudeńka ;:180
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewa zazdroszczę winogron ;:63 ;:137 , moje majowy śnieg i mróz wykończył, zresztą aronia też ma mało owocków....
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Kontakt:

Post »

No i guzik z koszenia, zaczęło padać.

Jule, Agnieszko: w czerwcu oderwałam kilka młodych, nie kwitnących gałązek razem z piętką. Oderwałam dolne listki, włożyłam do ukorzeniacza, strzepnęłam nadmiar proszku ukorzeniającego i wsadziłam do doniczki z ziemią. Ziemia taka zwykła z woreczka. Postawiłam na parapecie i podlewałam, żeby ziemia nie przesychała. Część listków opadła. We wrześniu postanowiłam przenieść do ogrodu. Miała bardzo dużo korzonków, tak dużo, że nie mogłam rozdzielić poszczególnych gałązek, żeby nie uszkodzić korzeni. Wsadziłam więc wszystko razem. I pewnie dlatego, nie musiałam obcinać, żeby się zagęściła na wiosnę. W pierwszy rok po posadzeniu miała dwa kwiatuszki. Wtedy, pod koniec czerwca, podcięłam o połowę, te dwie gałążki, które miały kwiatki. Od drugiego roku kwitnie już pięknie. To jest jej trzeci rok :) Szybko się rozrasta. Obcinam wiosną te gałezie, które rozchodzą się za bardzo na boki. Po kwitnieniu podcinam wszystkie gałązki.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piekne Dzięki ;:196 z tego co widze to moja jedna Rosea na straty idzie, nie będę juz kupowac, tylko postaram sie wyhodowac sobie wlasna z drugiej 8-) U siebie juz pisalam, ze przez przypadek Limonkowa Hortensje sobie podhodowalam, w polowie kwietnia jak sadzilam do donic, to kawalek zdrewnianej galazki mi sie ulamal a ze szkoda mi bylo, bo mialo zielonego listka ... to wsadzilam w szklanke i postawilam na oknie w goscinnym - tam jedynie mam parapet :;230 Nawet wody nie zmienialam, tylko dolewalam raz w tygodniu jak tam odkurzalam i tak sie zrobilo, ze dwa dni temu wsadzilam do doniczki z ziemia, bo korzenie wypuscila ;:138
Awatar użytkownika
Altika
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewuś super pomysł z tą krzewuszką tylko teraz chyba muszę czekać z rozmnażaniem do przyszłego roku?
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasia, Ewa pisala ze w czerwcu to robila czyli dobra pora teraz jest :heja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”