Jak nawozić peonie?

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Peonie Aleksander

Post »

Ja bym to zrobiła teraz bo piwonie właśnie tworzą pąki kwiatowe na rok następny. Jesienią podawanie azotu jest niewskazane bo przeszkadza to w przygotowaniu sie roślin do zimy i mogą zmarznąć. Nie zostawiaj granul obornika na powierzczni gleby bo azot wyparuje albo staną się przysmakiem kotów, ptaków i innych zwierzątek ;:113 Powodzenia.
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zgodnie z waszymi radami rozsypałem i lekko przykopałem .Już trzeci dzień czuć w okolicy że ktoś używał nawozu.Może to przez deszcz ,szybciej się rozpuszcza .
Dahrecki
100p
100p
Od: 10 maja 2010, o 22:52

Post »

Witaj Olku,

Nie jestem pewna czy udzielę Ci fachowej porady ale chciałabym Ci opisać jak ja traktuję moje peonie.

A więc ja raz na jakieś 2-3 lata wykopuję każdą, wymieniam im podłoże - na świeży kompost oraz staram się wsadzić nieco płycej niż rosły poprzednio. Robię to na jesieni.
Zauważyłam, że jeśli przegapię ten zabieg to zdarza się, że w następnym sezonie kwiaty są mniejsze lub w ogóle ich nie ma, wynika to chyba z tego, że karpa z korzeniami co roku zagłębia się coraz niżej. Z tego co wiem to peonia wymaga płytkiego wkopania, posadzone za głęboko nie kwitną.

Ponadto każdej jesieni ścinam im wszystkie liście, bez względu na zawiązki pąków kwiatowych, które moim zdaniem i tak przemarzną przez zimę (przynajmniej w rejonie w jakim mieszkam). Dzięki temu co roku na wiosnę moje peonie wypuszczają nowe zdrowe liście, a same kwiaty są duże.

Krowieńca też używam, ale tylko na wiosnę, zaraz po pojawieniu się młodych liści.
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo Warto zastosować Twoje porady ,faktycznie moje peonie rosną w tej samej ziemi już 6 lub7 lat ,tylko różniste nawozy .Jak pisałem dostały już krowieniec ,ale to im nie zaszkodzi ,jesienią przesadzam w nowa ziemię kompostową bo mam pod dostatkiem .Najlepsze rady sprawdzone na własnych roślinach .Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam .
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wiosna .Pod moje peonie dałem w ubiegłym roku krowieniec zgodnie z poradą w tym wątku .najprawdopodobniej poskutkowało ,przynajmniej na Piwonii Lekarskiej oto efekt nigdy nie miała tylu kwiatów .

Obrazek

Do miłego .
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”