Witam
Mam ogromną prośbę aby ktoś udzielił mi informacji ze swojego doświadczenia jak nawozić peonie krzaczaste. Jestem posiadaczką siedmiu pięknych peoni, ale nawożę je na czuja tzn. obornikiem lub osmocote jesienią. Czym naprawdę najlepiej je dokarmiać. Mam też jedną peonię która inaczej rośnie niż pozostałe. Wszystkie mają po kilka łodyg z ziemi natomiast ta jedna ma grubą jedną i w połowie tej łodygi ma rozgałęzienia a na nich kwiaty. Osiągneła już 150 cm. Proszę o radę.
Ela
Aby zacząć PRAWIDŁOWE dokarmianie roślin należy w pierwszej kolejności zbadać strukturę ziemi. Następnie porównać ją z wymogami roślin i dopiero wtedy uzupełniać składniki pokarmowe. Z takiego postępowania efekty są rewelacyjne. Peonie zawsze dokarmiam na wiosnę.
Osobiście stosuję nawozy organiczne tam jest spora dawka nawozowa. W mieście można zakupić brykiet z obornika.
Sztucznie pamiętamy by zakupione nawozy miały w składzie fosfor i potas a w niewielkiej ilości azot.
jarek
Elżbieta Scisłowska,
myślę, że prawidłowo nawozisz, skoro masz tak piękne kwitnące rośliny
Może powklejasz więcej fotek, są bardzo ładne!
Pozdrawiam serdecznie
Mam w ogrodzie sporą grzędę peoni ,zauważyłem że co rok kwiaty marniejsze i mniej .Czym najlepiej zasilać peonie i kiedy wycinać liście dzięki za sugestie
Witaj. Uprawiam sporo piwonii i z moich obserwacji wnioskuję, że najlepiej reagują na nawóz naturalny - krowieniec . Stosuję go po zakończeniu kwitnienia ( kupuję pylisty lub granulowany) bo nie mam dostępu do "swojskiego", który trzeba najpierw fermentować i rozcieńczać. Na wiosnę, gdy piwonie zaczynają wyrastać, stosuję sztuczny nawóz do roślin kwitnących. Liście obcinam dopiero wtedy, gdy zaczynają brązowieć chyba, że chorują. Pozdrawiam. Ania