Balkon Karoliny

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
karolinasa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 maja 2011, o 16:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Balkon Karoliny

Post »

Witam, to mój pierwszy post na forum, ale czytam je od dłuższego czasu i stanowi dla mnie źródło cennych informacji :) Chciałabym przedstawić siebie i moje roślinki :)

Balkon to dodatkowy letni pokój w moim mieszkaniu, moje oczko w głowie i miejsce gdzie bardzo lubię spędzać czas. Grzebanie w ziemi uspokaja mnie i daje mi mnóstwo radości i satysfakcji gdy coś wyrośnie. Ze wszystkich roślinek jestem niesamowicie dumna :)

Obrazek
Obrazek

Posadzony w tym roku bluszcz i zeszłoroczny winobluszcz pachnący - oba są szalenie ambitne i zerkają na siebie prześcigając się w przyrostach. :D

Obrazek
Obrazek

Truskawka. Niestety owoców w tym roku nie będzie, tym niemniej rośnie jak szalona.

Obrazek

Maciejka - mam nadzieję, że niedługo będzie mi pachnieć wieczorami :)

Obrazek

Kolorowe kompozycje z czerwonej werbeny, żółtej sanwitalii oraz niebieskiej lobelii bardzo cieszą oczy :)

Obrazek
Obrazek

Nowy nabytek bugenvilia. Mam nadzieję, że będzie jej u mnie dobrze :)

Obrazek

Aktualnie jestem na etapie sadzenia mini ogródka z ziołami. W ogródku jak na razie zamieszkała trawa cytrynowa, mięta pomarańczowa (świetna do lemoniady) oraz dwa gatunki nieziemsko pachnącej lawendy. :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek
malgoska141
500p
500p
Od: 5 mar 2011, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Balkon Karoliny

Post »

Witam na forum piękny ten twój balkonik pokaż co masz jeszcze bo narobiłaś mi apetytu czekam
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

I ja witam na forum ;)
Uwielbiam zioła, więc kompozycje chwalę. Podoba mi się ;)

Bugenvilla też śliczna i kompozycje kwiatowe z Sanvitalią też piękne .
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

:wit na Forum
Masz bardzo piękny balkon, gustownie urządzony. Świetnie dobrane donice. ;:138
Zazdroszczę mozliwości wypicia kawki lub koktajlu truskawkowego :wink: w tak ładnym otoczeniu. ;:108
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Super balkon, fajnie dobrane kompozycje, uwielbiam łączenie ziółek w donicach,fajnie to wygląda! Bedę czestym gosciem u Ciebie moja droga :D
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14

Post »

Super miejsce na relaks. Z gazetką, pucharkiem truskawek, kawką można przesiedzieć cały dzień:)
gdzie kupowałaś trawkę cytrynową? chętnie bym sobie sprawiła:)
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
karolinasa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za komplementy :D Fajnie znaleźć się wśród ludzi, którzy dzielą pasję do roślinek, a detale oraz rosnące listki są dla nich ważne :D

Balkon, a raczej loggia jest od strony południowej wiec mogę sobie hodować roślinki, które lubią dużo słońca. Jest dość duża i zaciszna więc spokojnie mogę oddać się pasji dłubania w doniczkach oraz zmieścić stolik i dwa fotele. Lubię klimaty śródziemnomorskie oraz przypominające wieś polską i taki miks mi wyszedł terakotowo ? gliniano - wiklinowo - drewniany.Cudnie się je posiłki w takiej scenerii. Oboje z mężczyzną to uwielbiamy :D Poranna kawka na balkonie to rytuał. :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Trawkę cytrynową i miętę pomarańczową kupiłam we Florini (nie wiem czy tu można wstawiać linki) ? prowadzą sprzedaż wysyłkową. W ziołowym ogródku zawita jeszcze rozmaryn i zapewne szałwia.

Co jeszcze mam?

ObrazekObrazek

No mam dwa drzewka oliwne, przywiozłam je z Włoch. Nieco wyłysiałe po zimie ? robią mi to regularnie, co bardzo utrudnia ich ładne prowadzenie. W tym roku zmieniłam im ziemię na bardziej przepuszczalną, a starą postarałam się usunąć z korzeni. Jakaś potworna pecyna gliny tam była. Mam nadzieję, że to im pomoże odzyskać formę.

Mam też oleandra. Nowy nabytek. Miał rosnąc duży i pięknie kwitnąć na różowo, ale niestety będę się musiała go pozbyć, bo w lipcu zostanę mamą i za rok moje małe będzie już szaleć po domu. A jak wiecie oleander jest silnie trujący? Przeczytałam o tym nieco późno, gdy oleander już był posadzony. Szkoda mi go trochę, bo chciałam go mieć, żeby przypominał mi o zeszłorocznej wycieczce do Chorwacji.
Między drzewkami a oleandrem stoi sobie dracena, obok druga po cięciu zimowym. W domu mam jeszcze dwie. Zobaczymy które się będą lepiej czuły te domowe czy balkonowe.

Posiałam też ? hmm ... Żebym to ja wiedziała co posiałam :D Różne nasionka roślinek kwitnących, no i one rosną jak szalone :D Pewnie coś bliższego o tym co to ja posiałam da się powiedzieć kiedy już raczą zakwitnąć :D

ObrazekObrazek

To po prawej to maciejka :D drugie stanowi również tajemnicę :D
Obrazek
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolinko gratuluję ;:86 w drodze ;:196
Bardzo lubię draceny, więc chętnie zobaczyłabym na zdjęciu też te Twoje domowe. :uszy
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Awatar użytkownika
AnnaAgnieszka
1000p
1000p
Od: 16 sie 2010, o 10:03

Post »

Jak miło i zacisznie jest na Twoim balkoniku, będę często wpadać na truskawki i nową porcję zdjęć kwiatuszków
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Przytulny balkonik ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za odpowiedź. Tam więcej mają takich ciekawych ziółek ;:224
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
karolinasa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziwne rzeczy się dzieją na moim balkonie. :D
Bugenvilia, która powinna wyłysieć po przeprowadzce i przesadzeniu dokumentnie, zabrała się do tej czynności, ale w połowie porzuciła niecne zamiary i pokryła się nowymi listkami i kwiatami oraz pięknymi intensywnymi (o wiele ładniejszymi niż te z którymi ją kupiłam) przykwiatkami. :D
Obrazek

Oleander miał nie zakwitnąć w tym roku, bo nie zawiązał kwiatostanów, chyba zamierza mi zrobić niespodziankę. Mam wrażenie ze to dlatego, że w przyszłym roku nie będę go mogła hodować i będę go musiała oddać. :(
Obrazek

Winobluszcz pachnący i wiecznie zielony bluszcz mam wrażenie ze wchodzą sobie na ambicje i ścigają się w przyrostach.
ObrazekObrazek

Ogródek ziołowy szaleje, a mięta pomarańczowa robi furorę wrzucana do zimnej wody na spotkaniach towarzyskich. ;:162
Obrazek

Werbena zabiła lobelie i sanvitalię niestety. :( I rozszalała się w przyroście i kwitnieniu. Różnica między werbeną którą Wam przedstawiałam a tą teraz jest niesamowita!
Obrazek

Na innym stanowisku sanvitalia i lobelia rosną bez przeszkód sobie razem i są zadowolone.
Obrazek

Truskawka szaleje z przyrostami. Jak tak dalej pójdzie to na przyszły sezon będzie mocne cięcie.
Obrazek

Maciejka zakwitła przepięknie i co wieczór pachnie oszałamiająco. :D Obok niej zaczęło kwitnąć coś goździkopodobnego. 8-)
Obrazek

No i trochę przearanżowałam miejsce do odpoczynku. Zrobiło się jakoś więcej miejsca.
Obrazek

Tyle plusów. Minusem jest to że nie wiem skąd, nie wiem jak na kwieciu, które wysiałam z nasionek pojawiły się mszyce. :evil:
O to o:
Obrazek
Zabiły dokumentnie ? musiałam wyrzucić zanim zdążyło zakwitnąć.

W tej skrzynce jest ich mnóstwo, ale walczę o moje roślinki. Zrobiłam już kilka oprysków preparatem Target Natura, działa ? mszyce giną, ale wciąż pojawiają się nowe. Zamierzam na dniach spróbować mieszanki z octem i ludwikiem, a jak nie pomoże to zupy z petów.
Obrazek

Gdzie są biedronki kiedy ich potrzebuje? Na suficie zdiagnozowałam jedynie świerszcza. :|
elcia1974 pisze:Karolinko gratuluję ;:86 w drodze ;:196
Bardzo lubię draceny, więc chętnie zobaczyłabym na zdjęciu też te Twoje domowe. :uszy
A dziękuję . Jutro rodzimy. :D

A draceny domowe wyglądają tak:
ObrazekObrazek

W domu mam jeszcze różne inne chaszcze. :lol: Jest hoja, skrzydłokwiat, storczyki, bluszcz, szeflera i coś co nie wiem co to właściwie jest, przypomina małą sztywna palmę. I nie bardzo umiem to obsługiwać. Mam wrażenie, że mu u mnie średnio dobrze jest. Gdzieś tam majaczy jeszcze fiołek alpejski po radykalnym cięciu jeszcze się nie pozbierał.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
arturo223
100p
100p
Od: 9 lut 2011, o 21:06

Post »

Ładniutkie masz roślinki witamy na forum. :wink:
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gratuluje i oby wszystko było O.K. ;:138 Nie wiem czy szybko przeczytasz tego posta ;:138
i coś co nie wiem co to właściwie jest, przypomina małą sztywna palmę
to "coś" to Cycas i w dodatku bardzo ładny :)

Śliczne fotki i super miejsce wypoczynku ;:138 roślinki pięknie rosną na balkonie jak i na parapetach...
oleander próbuje się wkupić w łaski i pokazać na co go stać ;:108
mszyce to prawdziwa zmora, ja też je bez przerwy tępię a one jak fenix z popiołów... brr...

No to ja trzymam kciuki i czekamy na pomyślne wieści ;:196
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za fotkę dracenek ;:196
Również czekam na wieści o pomyślnym rozwiązaniu. ;:108
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”