Działka korzo_m cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka korzo_m cz. 4

Post »

Jak widać to wszyscy od wszystkich coś tam odgapią..... :;230
No i po to jest to forum. :uszy
Twoje pomidorki Dorotko większe od moich.
Kupiłaś czy siałaś ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Witaj Dorotko! Coś ostatnio nie wyrabiam się czasowo ale dziś całe popołudnie poświecę na odwiedziny znajomych więc jestem.
Sporo się dzieje : studnia jak marzenie i nawet fachowiec nie powstydził by sie takim wykonaniem.Do tego masa bylin w pełni kwitnienia - zauroczyły mnie pełne orliki i różowe margaretki. Nigdy tego koloru nie widziałam , mam u siebie tylko białe ( pełne i pojedyncze).
A tak przy okazji ... coś Ty się zawzięła na te chwasty ? Ich nigdy nie zwalczysz bo kończysz przód ogrodu a w tym czasie już tył zarasta i tak cały sezon...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grażynko masz rację wiele można odgapić ogladając ogrody innych. Ja na początku bytności na forum przez dłuższy czas miałam wrażenie, że na mojej działce panuje lekki bałagan, że mam nie tak jak być powinno ;:223 Ogarnęła mnie mania kupowania, na szczęście to już za mną dwa lata temu przestałam szaleć.
Wiem teraz nie jest tak żle :uszy
Jeżeli chodzi o pomidorki to jest moja hodowla. Część nasion miałam z zeszłego roku od Kozuli, dostałam też nasionka z Irlandii, odmiana typowo szklarniowa. Jak posiałam wydawało mi się, że żle wschodzą, więc jeszcze dokupiłam dwie odmiany. Na szczęście nie wysiałam całych torebek. Bo jak we wszystkich doniczkach zaczęło rosnąć, to póżniej tylko pikowałam. Bardzo dużo pomidorów zabrała moja siostra, ona też nie tylko dla siebie, wszystkim rozdawała. Tego roku mialam bardzo duże, grube sadzonki, tyle lat sadzę , ale takich pięknych nigdy nie uzyskałam. siostra stwierdziła, że nawet na targach hodowcy tak ładnych nie mają :P Może dlatego, że ziemię wzbogaciłam delikatnie nawozem Osmocote, a może dlatego, że w ciepłe dni wynosiłam doniczki do foliaka i przez dzień miały dużo światła.
Natomiast z papryką odniosłam pełną porażkę, wysiałam 3 odmiany, pięknie wykiełkowały, po pikowaniu trochę urosły, a póżniej coś je przyhamowalo, stożek wzrostu miały pokręcony. Wszystkie sadzonki wyrzuciłam, a paprykę kupiłam.

Krysiu u mnie rosną margaretki białe, te różowe i jeszcze margaretki ciemniejsze. One jeszcze w pąkach więc muszę zrobić zdjęcie jak będą w pełni kwitnienia.Te różowe sama siałam. Z orlików pełnych mam zamiar zebrać nasionka.
To nie ja się uwzięłam na chwasty, tylko one na mnie. Rosną jak zwariowane, właśnie tak krążę po ogrodzie jak skończę jedną stronę to za tydzień muszę zaczynać następną i tak w koło Macieju. A jak założę okulary lepiej zaostrzę wzrok to wychodzą moje niedociągnięcia. Dziś doszłam do wniosku, że chwasty rosną w nocy, bo w jeden dzień ich nie ma, a na drugi dzień już są i to duże, a ja przecież bym je wypatrzyła i wyrwała :;230 Niedługo w kompostowniku nie będzie miejsca. A po dzisiejszym super deszczyku ( dalej fajnie pada :uszy ) za kilka dni się będzie działo, na rabatkach i w warzywniku będzie gąszcz.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko, u mnie również podlewa intensywnie i bardzo się z tego cieszę. Dodatkowy plus, to to, że mam czas na forum, bo ostatnio ciężko z tym było.
Widzę, że pomidory gęsto posadziłaś. Ja też .... i już mam problem wejść w rzędy :roll:
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu w tym roku i tak posadziłam mniej pomidorów niż w zeszłym sezonie. Mam tyle gatunków, że każdy musiał się zmieścić i to po 3 sztuki :;230
A pózniej w rzędy nie wchodzę, po prostu klęczę, póżniej prawie poleguję i wciskam moją długą rękę :;230 albo wspomagam się pazurkami i ciagnę do siebie chwasty. A jak pomidory dojrzewają jakoś sobie radzę :uszy
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Cudnie ... chciałabym to zobaczyć :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Przepiękne masz pomidorki! :shock: Wielkie i aż miło popatrzeć , jak kwitną! Ale widzę ,że też gęsto posadziłaś , albo takie zdjęcie.Moje też gęsto i chyba nigdy w życiu nie nauczę się sadzić rzadko :;230 Co ja poradzę ,że szkoda mi wyrzucić nadliczbowe sadzonki... :;230 Gdzieś je trzeba upchnąć. :oops: Lecę jeszcze raz obejrzeć Twoje krzaczory.

Na tym kwitnącym egzemplarzu widać krople wody.Właśnie się zastanawiałam , jak przy takim zagęszczeniu , je podlewasz....
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Dorota studnia wyszła świetnie a oglądając schody na skalniaku,kombinowałam,
gdzie by takie u mnie zrobić. :D
Też się zastanawiałam,czy ta pompa na studni działa.
Moje łubiny też niedługo zakwitną,teraz swój czas mają irysy.
Widzę,że niektóre mamy podobne. :D
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bernadetko pamiętaj zaproszenie dla Ciebie jest już kilka lat. Jak przyjedziesz w wakacje to będą kwitły inne kwiaty.

Małgosiu tego roku i tak się starałam jest ich dużo mniej chyba tak koło -15 sztuk. Ja nadliczbowe sadzonki rozdaję wszystko zabiera moja siostra, pomidorki jadą do Katowic i tam rosną w gruncie i dobrze sobie radzą. Zdjęcie robiłam przed południem w dzień deszczowy, jak jest duża wilgotność to właśnie tak pomidorki wyglądają. Staram się rankiem otwierać okienko w foliaku, wietrzyć drzwiami, wiem ze nie powinno byc mokro na liściach bo to powoduje choroby grzybowe. Podlewa mi się dobrze nie leję po liściach tylko podlewam ziemię wokół krzaka. Wtedy okienka na noc nie uchyliłam zapowiadali burze i wiatry (które ostatnio są bardzo silne) boję się aby nie wyrwało drzwi. Mój foliak jest zabezpieczony, ale cały podczas wiatrów chodzi.

Aniu schody są ze starego ogrodzenia, na górze skalniaka ułożyłam bardziej płaskie kamienie i dzięki temu mogę swobodnie tam chodzić. Schody obsadziłam niskim rozchodnikim jak się rozrośnie to mi fajnie je przysłoni.
Pompa przy studni super działa, ja się boję połączenia prądu z wodą ( bo mamy pompkę elektryczną) więc namawiałam męża aby tu założył mi pompkę ręczną . Miałam taką właśnie przy studni na starej działce. Jak jest sucho to tyle wiader wody napompuję i podlewam.
Bardzo lubię łubiny, kilka sama wysiewałam, jest tam też sadzonka biedronkowa, no i zeszłoroczne zakupy, ale one coś marnie rosną jeszcze nie kwitną a miał być łubin żółty, czerwony.
Iryski na pewno mamy podobne :D mnie tego roku tak pięknie kwitną chyba przechodzą szczyt formy i w przyszłym roku będę je musiała przesadzać. One co 4-5 lat lubią odnawianie.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Tak .... z zaproszenia skorzystam z radością ... ale ja chciałabym zobaczyć jak leżysz w tych pomidorach ... Twój opis pobudził moją wyobraźnię :) :) :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bernadetko w foliaku staram się robić wczesnym rankiem, nie jest wtedy gorąco, no i nikt mnie nie widzi. Nie napisałam jeszcze, że na ręce aby ich nie brudzić uszłam sobie zarękawki ubieram je tylko do pracy w foliaku( dawno temu chodzili w nich subiekci) to dopiero jest ciekawy widok :;230

Dzisiejsze zdjęcia
róża jadalna i pierwsze dojrzałe poziomki
Obrazek Obrazek
piwonia
Obrazek
bodziszki
Obrazek

Obrazek
len
Obrazek
margaretki
Obrazek
smółka i czosnek
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dorotko cudne bodziszki, bardzo je lubię :D
U Ciebie dojrzewają poziomeczki, a my już jemy własne truskaweczki i czereśnie....prosto z krzaczka lub drzewa smakują najlepiej :lol:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dorotko cudne bodziszki, bardzo je lubię :D
U Ciebie dojrzewają poziomeczki, a my już jemy własne truskaweczki i czereśnie....prosto z krzaczka lub drzewa smakują najlepiej :lol:
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

kwiatki kwitną super, na pewno więcej niż u mnie ale poziomki, czereśnie - u mnie zielone, nie róbcie smaka.........
nawet róża u nas nie kwitnie, to co mam jeść :( powiedz mi jak sobie radzi u Ciebie len, u mnie niestety zanika, siejesz czy kupujesz sadzonki bo ja kupowałam.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A to z Ciebie elegantka, w zarękawkach pracować.... ;:224
Nawet do głowy by mi to nie przyszło.
Ale pomysł przedni.
Kto wie ile trudu trzeba włożyć w mycie po pracy przy pomidorach, ten na pewno doceni twój pomysł. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”