Walka z zielskiem

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
mirek36
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 maja 2011, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Walka z zielskiem

Post »

Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem i potrzebuję pomocy. Czy ktoś mógłby mi udzielić odpowiedzi na temat oprysków na rabarbar. W tym roku rozpocząłem uprawę rabarbaru z nasion, właśnie ładnie mi powschodził, ale razem z nim wzeszło piękne zielsko i nie wiem czy mogę stosować jakieś środki na zielsko, a jeśli tak to jakie? Słyszałem, że można używać ponoć Buracyl(środek do walki z zielskiem w burakach cukrowych). Obawiam się, że mi upali razem z zielskiem. Proszę o pomoc.
PUMA72
200p
200p
Od: 2 maja 2011, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Walka z zielskiem

Post »

Najlepiej opielić, chyba że masz tego rabarbaru hektary :wink: ja nie stosuje oprysków wszystkie chwasty usuwam ręcznie jedynie wczesną wiosną gdy nie ma jeszcze roślin to pryskam ścieżki Roundapem.
mirek36
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 maja 2011, o 20:00

Post »

Dużo może i nie mam bo jakieś pół hektara, ale nie mam zbyt dużo czasu, a spryskanie by mi ułatwiło sprawę.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Można stosować p. jednoliściennym, n. Agil. Poszukaj tu: http://www.ochronaroslin.agro.pl/
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32

Post »

Nie ma złotego środka na rabarbar ,jednoliścienne (perz ,trawy)możesz spróbować ale cała reszta zostanie i będzie rosła może nawet lepiej niż małe siewki rabarbaru.
Awatar użytkownika
Technik21
50p
50p
Od: 24 sty 2011, o 12:56

Post »

gdy zastosujesz herbicydy to prawdopodobnie spalą one rabarbar wraz z chwastami. chcąc opryskać to trzeba to robić przed wsadzeniem nasionek lub tuż po :D niestety. chyba że znajduje się jakiś specjalny oprysk do rabarbaru lecz nic mi na ten temat nie wiadomo :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”