Walka z zielskiem
Walka z zielskiem
Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem i potrzebuję pomocy. Czy ktoś mógłby mi udzielić odpowiedzi na temat oprysków na rabarbar. W tym roku rozpocząłem uprawę rabarbaru z nasion, właśnie ładnie mi powschodził, ale razem z nim wzeszło piękne zielsko i nie wiem czy mogę stosować jakieś środki na zielsko, a jeśli tak to jakie? Słyszałem, że można używać ponoć Buracyl(środek do walki z zielskiem w burakach cukrowych). Obawiam się, że mi upali razem z zielskiem. Proszę o pomoc.
Re: Walka z zielskiem
Najlepiej opielić, chyba że masz tego rabarbaru hektary
ja nie stosuje oprysków wszystkie chwasty usuwam ręcznie jedynie wczesną wiosną gdy nie ma jeszcze roślin to pryskam ścieżki Roundapem.

Dużo może i nie mam bo jakieś pół hektara, ale nie mam zbyt dużo czasu, a spryskanie by mi ułatwiło sprawę.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Można stosować p. jednoliściennym, n. Agil. Poszukaj tu: http://www.ochronaroslin.agro.pl/
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Nie ma złotego środka na rabarbar ,jednoliścienne (perz ,trawy)możesz spróbować ale cała reszta zostanie i będzie rosła może nawet lepiej niż małe siewki rabarbaru.
gdy zastosujesz herbicydy to prawdopodobnie spalą one rabarbar wraz z chwastami. chcąc opryskać to trzeba to robić przed wsadzeniem nasionek lub tuż po
niestety. chyba że znajduje się jakiś specjalny oprysk do rabarbaru lecz nic mi na ten temat nie wiadomo